featured

Airbus Hidrojenle Çalışan Yeni Uçağı ile 2035 Yılına Hazırlanıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Airbus yaptığı açıklama ile hidrojenle çalışan uçak projesi olduğunu ifade etti. Sıfır emisyona sahip olacak uçakların 2035 yılında göklerde olması için çalışmalara başladıklarını ifade ettiler. Tasarımı ile de farklı bir görünüme sahip olacak bu uçaklar geleceğin uçaklarına da yön verecek bir nitelikte olacak.

Avrupalı havacılık şirketi, dünyanın ilk sıfır emisyonlu yolcu uçağı projesi olduğunu belirtti. Bu uçağın yapımında hidrojen dışında elektrik enerjisi gibi farklı kaynakların da kullanılabileceği söylendi. Fakat ana enerji karakterinin hidrojen olacağı vurgulandı.

Konuya ilişkin olarak Airbus CEO’su Guillaume Faury bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada;

“ Bu tarihi bir an bizim ve ticari havacılık için. Sektörün tarihinde yaşayacağı en önemli değişim sürecinde öncü rol yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Şirket ilk aşamada üreteceği uçakla 120-200 arası yolcuyu 3 bin 700 km mesafeye taşımayı hedefliyor. Bu da deniz mili olarak 2 bin deniz mili uzaklığa eşit. Uçakta var olan gaz türbin motorlarına ellenilmeyecek ve kullanımına devam edilecek. Sadece yeniden tasarlanıp, modifiye edilecek ve hidrojen ile çalışmaya uygun hale getirilecek.

Şirketin ikinci uçak projesinin ismi ise “turboprop” olarak belirlendi. İkinci aşama olarak üretilecek bu uçakla 100 kişinin 1850 km taşınması hedefleniyor. İlk aşama yolcu uçağına göre daha minimal bir üretim olacak. Şirketin bir diğer uçak projesi ise kanat uçak projesidir. Üretilmesi planlanan bu uçakla da yine 200 yolcu 3 bin 700 km mesafeye kadar taşınabilecek.

Yeni Model Uçak Tasarımları Geliyor

Yeni tasarım uçaklar hidrojen enerjisi ile çalıştığı için yakıt depolama tanklarında bazı değişiklikler yapılması gerekiyor. Bu da uçağın alışılagelmiş görüntüsünden farklı bir görüntüye sahip olması demektir. Airbus Mühendisi Jean-Brice Dumont, hidrojenin hacim yoğunluğundan kaynaklı olarak farklı alternatifler üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Airbus Başkan Yardımcısı Glenn Llewellyn, 5 yıl öncesine kadar böyle bir projenin gündemlerinde olmadıklarını söyledi. Fakat yapılan araştırmalar sonrasında farklı ulaşım sektörlerindeki verilerin dikkatlerini çektiklerini ifade etti. Bu nedenle yeni modeller üretme ve geliştirme fikri ortaya çıktı. 2020 yıl sonuna doğru ilk prototipi tamamlayacaklarını iletti.

430 Milyar Euro Yatırım Yapılacak

Yapılan araştırmalar, Avrupa Birliği’nde oluşan sera gaz emisyonunun yüzde 3’lük kısmının, dünya genelinde yüzde 2’lik kısmının havacılık sektörüne ait olduğunu ortaya koydu. 2020 yılına gelindiğinde ise havacılık sektörünün ürettiği emisyon miktarı 2005 yılına göre yüzde 70 oranında artış gösterdi. Ve bu oran 2050 yılına gelindiğinde yüzde 300 daha artmış olacak.

Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu paylaştığı verilerle havacılık sektörünün 2050 yılında ihtiyaç duyacağı yakıtın yüzde 100 sürdürülebilir enerji olabileceğini gösterdi. Bu durumun sağlanması durumunda havadaki emisyon oranı 2050 yılına kadar yüzde 63 oranında bir azalma gerçekleştirebilir.

Dünyanın ilk karbon nötr bölgesi olmak isteyen AB bu yolda emin adımlarla ilerliyor. Hidrojenle çalışan uçak projesi bunun ilk adımı olabilir. Bunun sağlanması için Avrupa Temiz Hidrojen Birliği 2030 yılına kadar 430 milyar Euro’luk bir yatırım hedefi koydu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!