featured

Çalışan Annelere Verilen Eğitimli Bakıcı Desteği Hakkında Merak Edilenler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çalışan annelere verilen eğitimli bakıcı desteği uygulaması 2020 itibariyle başlamış oldu. Bu uygulama sayesinde çalışmak zorunda olan annelerin, çocukları için tutmak zorunda olduğu bakıcı ödemeleri devletten tarafından finanse ediliyor. Henüz konu hakkında bilgisi olmayan aileler ise uygulamanın detaylarını araştırıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu koordinesinde yürütülen uygulama, Avrupa Birliği ve ülkemiz tarafından ortaklaşa finanse ediliyor. “Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yolu ile Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi” 2020 yılı itibariyle uygulanmaya başlandı. İlk etapta İstanbul, Ankara ve İzmir büyükşehirlerinde uygulanmaya başlanan proje kapsamında sağlanan destekler nelerdir? Projenin detayları nedir? İşte tüm merak edilen yönleriyle çalışan anneler için verilen eğitimli bakıcı desteği… 

Proje Kapsamın Yapılan Mali Destek

Söz konusu proje kapsamında, çalışmak isteyen ve eğitimli bakıcı istihdamı sağlayacak annelere mali destek sunuluyor. Bu kapsamda proje ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çalışan annelere aylık olarak 2020 yılı için 300 Euro destek veriliyor. 2021 yılı için  bu desteğin 325 Euro ve 2022 yılı için de 350 Euro olması planlanıyor. Bu destekler yanında özel gereksinime sahip çocuklar ile bekar anneler için ayrıca 50 Euro ek destek sağlanıyor. Proje 3700 anneyi kapsıyor. 

Proje ile Hedeflenen Amaçlar Nelerdir?

Bahsi geçen “Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yolu ile Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi”;

Kadınların ve özellikle annelerin işgücüne katılımlarını arttırmak ve çalışan kadınların kayıtlı olarak istihdam edilmelerini desteklemek ana hedef olarak ön görülüyor.Ayrıca, çalışan anneler için yaşam ve iş dengesine katkı sunulması,Ailelerin çocuklarını bu alanda eğitimi bulunan çocuk bakıcılarına baktırabilmeleri

YouTube video

Ve bu şekilde çocuk bakıcılarının kayıtlı ve sigortalı olarak çalışmalarının sağlanmasıİle çocuk bakıcılığı sektörünün eğitimli çalışanlar ile desteklenmesi gibi amaçlarda proje kapsamında hedefleniyor. 

Eğitimli Bakıcı Desteği ile Desteklenen Annelerin Sağlaması Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?

Söz konusu proje ile hem eğitimli çocuk bakıcısını istihdam eden anneler (Çalışan Anne Desteği Kapsamında) destekleniyor. Hem de çocuk bakımı konusunda eğitimi ve sertifikası olan kadınlar (Bakıcı Eğitimi Teşviki Kapsamında) destekleniyor.

Proje kapsamında 0 ile 24 ay arası (24. ayda dahil olmak üzere) çocuğu olan ve İstanbul, Ankara ya da İzmir illerinde oturan anneler ile bakıcılara destek sunuluyor. Bu projeden yararlanmak isteyen çalışan annenin, kendi işvereninin yanında iş sözleşmesi dahilinde sigortalı olarak ve tam zamanlı çalışması koşul olarak aranıyor. Yine eğitimli bakıcı desteği kapsamında, her bir anne yalnızca bir çocuğu için bu mali destekten yararlanabiliyor.

YouTube video

Projeden mali destek sağlanacak çalışan annenin kendisinin çalışma koşulu dışında, eğitimi bulunan bir çocuk bakıcısını sigortalı ve tam zamanlı olarak istihdam etmesi isteniyor. Ve çocuk bakıcısının ücretini en düşük ev hizmetleri konusunda çalışanların asgari ücret düzeyinden ödemesi koşullarını da sağlaması gerekiyor.

Eğitimli Bakıcı Desteği Kapsamında Bakıcıların Sahip Olması Gereken Koşullar Nelerdir?

Proje kapsamında istihdam edilecek bakıcıların 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ek Madde 9 kapsamında tam zamanlı çalışmaları isteniyor. Ve 18 yaşını bitirmiş olmaları gerekiyor. Bahse konu projeden yararlanmak için ayrıca bakıcıların, 0 ila 36 ay arası çocuk bakımına dair bir eğitim almaları gerekiyor. MEB, MYK, İŞKUR ve üniversitelerden onaylanmış sertifikalar ile belgelendirmeleri ya da liselerin veya üniversitelerin ilgili bölümlerinden alınan diplomalar ile bu hususu kanıtlamaları gerekiyor.

Ayrıca projeden faydalanan bakıcıların, çocuğun anne veya babası ile birinci dereceden akrabalık bağlarının olmaması koşulu da gerekli bulunuyor. Çocuğa annenin ya da bakıcının evinde bakılabilmesi seçeneği de proje kapsamında bulunuyor.

YouTube video

Projeden yararlanan anne ve bakıcılar açısından denetim için her ay rutin olarak çocuğun bakımının yapıldığı evde önceden haber vermeksizin ziyaretler yapılıyor. Bildirilen ikamette bakıcının veya çocuğun üç ziyarette bulunmaması ya da belirtilen koşulların bulunmadığının tespiti halinde ise sağlanan mali destek kesiliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!