featured

Macaristan Budapeşte Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Macaristan Budapeşte yerleşim yeri olarak M.Ö.1000’li yıllara kadar dayanmakta olan ve çok zengin bir tarihe sahip olan bir yerdir. Avrupa’nın doğusuna 9. Yüzyıl sonunda gelen Macar kabileleri Macar krallığını kurmuştur. Roma İmparatorluğu’na dâhil olmuş ve imparatorluk yıkıldıktan sonra kendi krallığını kurmuştur.

Ancak bu tek başına krallık dönemi uzun sürmemiş ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na dahil olmuştur. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra 1989 yılında cumhuriyeti ilan etmiş ve yolculuğuna tek başına Macaristan olarak devam etmiştir.

Ülkenin başkenti olan Budapeşte’nin bugünkü halini almasında Buda, Peşt ve Eski Buda’nın 1873’de bir araya gelmesi rol oynamıştır.

Avrupa’daki kaplıca kültürünün önemli bir kısmı bu şehirdedir. Roma, Yunan ve Türk motiflerinin görüldüğü kaplıca ve hamamları oldukça göz alıcı güzelliğe sahiptir. Budapeşte, şifalı özelliği olduğu bilinen termal suları bakımından dünyadaki tek şehir olma unvanını elinde tutmaktadır.

YouTube video

Mevsimsel olarak baktığımızda Budapeşte geçiş iklimine sahiptir. Ülke genelinde yazın maksimum 28 derecelerin görüldüğü kılın ise eksilere inen nemli bir hava hakimdir. Bu sebepten dolayı Budapeşte’ye kış aylarında gitmek yapılacak olan geziyi zor hale getireceği açıktır.

Macaristan Budapeşte Pahalı Mı?

Macaristan Budapeşte pahalı mı sorusuna cevap bulmak için para birimlerinin birbiri karşısındaki değerlerine göz atmakta fayda olacaktır. Budapeşte şehrinde kullanılan para birimi olan Forint yani kısaca HUF bundan birkaç yıl öncesine kadar TL karşısında gayet uygun bir para birimiydi.

Örneğin 1 TL 100 HUF’a denk gelirken artık 1 TL 45 HUF’a eş değer olmuştur. E para birimimiz değer kaybettiği için de eskiye oranla Budapeşte de bir tatil pahalı hale gelmiştir. Tabii ki diğer Avrupa ülkelerine oranla Budapeşte de bir tatil daha uygundur.

YouTube video

Her ülkede şehirde olduğu gibi Budapeşte de uygun fiyatlı konaklama yerleri, restoranlar illaki vardır. Bunları da bulmak için ya çok iyi bir rehberiniz ya da şehri gezmek için yeterli sürede zamanınızın olması gerekmektedir.

Budapeşte’de Gezilecek Yerler

YouTube video

Tatile çıkmanın deniz, kum, güneş üçlüsünden başka bir de gidilen yerin tarihi, doğal, turistik yerlerini gezme gibi bir amacı da vardır. Şehrin pek çok yeri görülmeye değerdir. Özellikle tarihinin çok eskiye dayanıyor olması bu güzel şehri daha da çekici kılmaktadır. Eski döneme ait pek çok tarihi binaları, köprüleri Budapeşte’yi gezip görmeye değer bir şehir yapıyor.Budapeşte’de gezilecek yerler listesi yapmak istesek pek çok doğal ve tarihi yer karşımıza çıkar.

1-Macaristan Budapeşte: Buda Kalesi

Macaristan Budapeşte denilince ilk akla gelen yerlerden biri olan Buda Kalesi, 1200’lü yıllarda inşa edilmiş olup günümüzdeki barok tarzını kazanmasında 1700’lü yıllarda yapılan restorasyonla kazanmıştır. Eskiden kraliyet sarayı olarak kullanılan kale günümüzde içerisinde bulunan müzeler ile gezilmeye değer yerlerin başında gelir. Özellikle kale içerisinde bulunan Müzik müzesi oldukça dikkat çekicidir.

2-Parlamento Binası

Tuna Nehri kıyısında yer alan binanın yapım aşaması 17 yıl gibi bir sürede tamamlanmıştır. Din ve devlet işlerinin eşitliğini simgelemesi açısından Aziz Stefan Bazilikası ile aynı uzunlukta yapılmıştır. Süsleme kısmında 40 altın kullanıldığı bilinen binanın odalarını heykeller süslemekte olup görsel bir zevk sunmaktadır turistlere.

3-Aziz Stefan Bazilikası

Yapımına 1851 yılında başlanan binanın yapım aşamasında yaşanan bazı aksaklıklar nedeniyle tamamlanması biraz geç olmuştur. Kubbesine asansörle çıkılan binanın, kubbe kısmına gelen ziyaretçilerine görsel bir manzara şöleni sunmaktadır.

4-Zincir Köprü

Clark Adam ve SzechenyiIstvan meydanlarını birbirine bağlayan Zincir Köprü’nün iki girişine de yapılmış olan aslan heykelleri ve üzerinden geçerken seyredilebilen kent manzarası görülmeye değerdir.

5-Balıkçı Tabyası

Şehrin görülmeye değer bir başka noktası olan ve Kale Tepesi’nde bulunan Balıkçı Tabyasının, yapı olarak bir kaleye benzetilse de asıl yapılış gayesinin şehre estetik bir görüntü katmak olduğu biliniyor. Yapıya eklenmiş olan 7 ayrı kulede bulunan balkonlardan şehir manzarası izlemek çok cezbedici olabilmektedir.

6-Gellert Tepesi

Tepede bulunan Aziz Gellert Anıtı ve Özgürlük Anıtı Gellert Tepesini daha da gezilmeye değer ve görkemli kılmaktadır.

7-Kahramanlar Meydanı

1895 yılında inşa edilmiş olan meydanın her iki tarafında Macar krallarını temsilen heykeller yer almaktadır. Şehirdeki pek çok tören, gösteri gibi eğlencelerin ve önemli kişilerin cenaze törenlerinin yapıldığı yer olarak dikkat çekmektedir. Görsel bir şölen olarak gecesi ve gündüzü ayrı ayrı mest eder.

8-Adrassy Ut Caddesi

Çevresinde bulunan yeşil alanlar, kafeler, oturma alanları, mağazalar nedeniyle bu güzel cadde Budapeşte şehrinin Şanzelizesi olarak adlandırılmaktadır. Şık bir bulvar olan bu cadde zaman içerisinde araç trafiğine kapatılmıştır. Bu zaman içerinde de caddenin altından bir tünel geçebilme fikri doğmuş ve 1896 yılında bu fikir hayata geçirilmiştir. Böylece Macaristan Budapeşte kıta Avrupa’sı içerinden metro hattına sahip olan ilk şehir olmuştur.

9-Büyük Market

3 katlı ve mimarisiyle dikkat çeken market gezilmesi gereken yerlerdendir. Tatile gidildiğinde hediyesiz dönmem diyen biri iseniz burası kesinlikle uğranılması gereken bir yerdir. El yapımı ürünlerden, hediyelik eşyaya, yiyecek içecekten, balık haline kadar her şey bu yerde mevcuttur.

10-Matthias Kilisesi

Adını 15.yy’da tahtta olan kraldan alan kilise, bugünkü görünümüne 19.yy’da kavuşmuştur. Şehrin Buda tarafında yer alan kilise Osmanlı Devleti’nin bir dönem cami olarak kullanılması dışında, kral ve kraliçelerin taç giydirme törenlerine ev sahipliği yapmıştır.

11-Vaci Utca Caddesi

Macaristan Budapeşte de gezilecek ve araç trafiğine kapalı olan cadde de pek çok mağaza ve kafe bulunmaktadır. Cadde boyunca tarihi Thonet Evleri’ne rastlamak mümkündür.

12-Szechenyi Termal Hamamı

Çok büyük bir tıbbi hamam olarak Avrupa’da ilk olan Szechenyi Termal Hamamı mimarisiyle de dikkat çekmektedir. Hamamın eklem ve kas ağrılarında iyileştirici etkisi olduğu düşülmektedir. Tesis de açık ve kapalı toplam 18 havuz bulunmaktadır. Tesisin suları doğal yolla ısındığı için ayrıca açık havuzlar yıl boyu hizmet vermektedir.

13-Terör Evi Müzesi

Macaristan Budapeşte gezinizin en ilginç yerlerinden biri de bu müzedir. Sovyet ve Nazi dönemi işgalleri ile ilgili pek çok bilgiyi bünyesinde barındıran müzenin bina seçiminin sebebi olarak her iki dönemde de sorgulanmış, işkence edilmiş ve infaz edilmiş kişilere tanıklık etmesidir. 2 katlı olan müzenin ilk katında Sovyet ikinci katında Nazi dönemleriyle ilgili bilgiler yer almaktadır.

14-Vajdahunyad Kalesi

Bu kaleyi ilginç kılan özellik kalenin ilk başta mukavva ve ahşaptan geçici bir eser olarak yapılmış olmasıdır. Daha sonra Romanya’da yapılmış olan dev maketin ilgi görmesi kalenin bugünkü yapısını almasında etkili olmuştur. Kale mimari güzelliğinin yanında ziyaretçilerine ön tarafında bulunan gölet ile de doğal bir güzellik sunmaktadır.

14-Margaret Adası

Tuna Nehri üzerinde belli bir alanı kaplayan ada, geçmişte ulaşımın yalnızca su yolu ile olması nedeniyle rahiplerin inziva yer olarak kullanılmıştır. Daha sonra kraliyet ailesi bu kara parçasını sahiplenmiş ve kendileri için yazlık alan olarak kullanmışlardır. Köprülerin inşası ile de ada ziyaretçilerin gezmesi için açılmıştır.

15-Dohany Sokağı Sinagogu

Avrupa’nın en büyük sinagogu olan Dohany Sokağı Sinagogu dış yapı olarak sade bir görüntüsü olsa da iç kısım düzenlemesi oldukça renklidir. İçerisinde Yahudi Müzesi ve 1.Dünya Savaşı sırasında Macar krallığı adına savaşırken ölen Yahudi askerlerinin gömüldüğü Kahramanların Tapınağı bulunmaktadır.

16-Tuna Kıyısındaki Ayakkabılar

Macaristan Budapeşte denilince akla gelen ve şehirle özdeşleşmiş olan bu yer dikkat çekmektedir. 2005’te Macar Heykeltıraş GyulaPauer ve yakın arkadaşı Can Togay, 1944-45 yılları arasında Nazi askerlerinin öldürdüğü Budapeşteli Yahudileri temsilen inşa ettikleri bu eser 60 çift demir ayakkabıdan oluşmaktadır.

Budapeşte’de Ne Yenir?

Budapeşte tarihin pek çok dönemine şahitlik etmiş bir şehir olduğundan yemek kültürü de oldukça çeşitlidir. Budapeşte de ne yenir diye bakarsak; geleneksel pek çok yemeği hemen hemen tüm restoranlarda görmek mümkündür.

Ülkenin en meşhur yemeği Gulaştır. Gulaş et ile yapılan yoğun kıvamda bir çorba türüdür.Pörköltbir diğer yemektir. Gulaşın biraz daha susuz hali olan bir yemektir.Paprikakarşımıza çıkan diğer bir meşhur yemektir. Macarların hemen hemen her yemekte kullandığı kırmızı biberle hazırlanan bir tavuk yemeğidir.Fözeleksise Macaristan Budapeşte mutfağının sütlü bir sosla hazırlanan sebze yemeğidir.TurosCsuszca süzme peynir ile yapılan bir makarnadır.5 katlı olan ve her katına çikolata sürülen bir tür pasta olan DobosTorta yemeklerin üzerine güzel gideceği kesindir.Yapımında küflü üzüm kullanılan Tokajialkol almayı sevenler için iyi bir şarap olabilir.

Budapeşte Para Birimi Hakkında

Budapeşte para birimi hakkında konuşacak olursak; Macaristan Budapeşte bir Avrupa ülkesi olmasına rağmen ülke “forint” kullanır.  Euro’nun da geçerli olduğu ülkede kendi para birimlerini kullanmak daha avantajlı olabilmektedir. 1 Macar Forint’i yaklaşık 0,022 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülke özellikle Budapeşte genel olarak diğer Avrupa ülke ve şehirlerine nazaran ekonomik bir şehirdir.

Kışın Budapeşte’ye Gidilir mi?

Kışın Budapeşte’ye gidilir mi diye düşünülebilir. Fakat nemli bir iklime sahip olan Macaristan Budapeşte kış mevsimi için uygun olmayabilir. Mart ayı gibi havalar ısındığı için o aydan ağustos ayı sonuna kadar şehri gezmek oldukça eğlenceli olabilecektir. Özellikle haziran temmuz ağustos ayları şehri gezmek için ideal aylar diyebiliriz.

Budapeşte Gece Hayatı Hakkında

Türkiye de çok fazla bilinmese de Avrupa’daki insanların çoğunun bildiği bir şehir olan Budapeşte gece hayatı ile oldukça ünlüdür. Özellikle “ruin bar” ile. Bu konseptte insanların terk edilmiş binaları kiralayarak salaş, rahat bir dekorasyon ile insanlara eğlence mekanları olarak sunuyorlar. Ve ayrıca yaz kış fark etmeksizin yapılan hamam partileri de Macaristan Budapeşte gece hayatının önemli bir parçasını oluşturuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!