featured

Kokoreç Nasıl Yapılır? Kokoreç Faydaları ve Zararları Nelerdir? Kokoreç Yemek Haram mıdır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kuzu kokoreç, Türk insanın en sevdiği sokak lezzetleri arasında yerini almış durumda. Özellikle geceleri lezzet kaçamağı yapmak isteyen kişilerin bir numaralı aktivitelerinden birisidir.

Her şehirde, o şehrin insanları tarafından tercih edilen bir kokoreççi mutlaka vardır. Haftalık olarak o mekanda buluşurlar ve kendilerini ekmek arası lezzetlerin en iyilerinden biri olan bu lezzetin kollarına bırakırlar. Baharatlarla süslenen ve ayranla beraber mideye gönderilen bu lezzetin yararı ve zararı da halen tartışılan konularından biridir. İster tatlı ister acı herkese hitap eder.

YouTube video

Bizde bu yazımızda size bunlardan bahsedeceğiz. Her ne kadar sevilerek yenene bir yiyecek olsa da bazı sağlık sorunlarına sebebiyet verir mi? Yoksa sağlık açısından faydalı mıdır? İşte tüm detaylar…

Kokoreç Nasıl Yapılır?

Herkesin bildiği üzere bu yemek, bağırsak, iç yağı, kuyruk yağı ve bumbardan yapılıp ızgarada pişirilerek tüketilen bir yemektir. Yapım aşamaları ise genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

Öncelikle, bağırsaklar elle ya da yeni üretilmeye başlamış modern makinalarla sıkılarak iç kısımdaki pisliklerden, kalıntılardan temizlenir.Daha sonra, bir gün boyunca suda bekletilir. Bu süre boyunca bağırsağın iç ve dış kısmındaki pisliklerin tamamının çözülerek temizlendiği düşünülür.Suda bekletilmiş bağırsakların iç kısmı, hortum aracılığıyla iyice yıkanır.Bir gün daha suda bekletilir.

YouTube video
En içte, gömlek yağı olarak da bilinen iç yağı ve kuyruk yağı bulunacak şekilde, kalın pişirme şişine malzemeler geçirilir. Daha sonra, bumbar olarak bilinen kalın bağırsak tabakası ise bu yağların etrafına sarılır. En dışa ise ince bağırsak sarılarak, sarma işlemi tamamlanır.En son olarak ise, sarılmış ürüniyice haşlanır. Duruma göre, hemen pişirilebilir veya daha sonra pişirilmek için buzluklarda saklanabilir.

Kokoreç Faydaları Nelerdir?

Nasıl sarıldıklarından söz ettiğimiz bağırsaklar, belki de yararlı mikroorganizmaları en fazla bulunduran organlardır. Bu mikroorganizmalar, özellikle sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için son derece önemlidir.

Onların vücut içindeki etkinliklerini artırmak ya da bazı sebeplerden dolayı miktarları azalmışsa, yeterli miktara ulaşmalarını sağlamak için ise bağırsak ile yapılan yemekleri tüketmek gerekmektedir. Hatta bu tür yemekler, birçok Akdeniz ülkesinde de oldukça sevilen yemeklerdir.

YouTube video

Bu yemeğin yüz gramında yaklaşık olarak; iki yüz otuz beş miligram potasyum, on beş gram protein ve üç gram yağ bulunmaktadır. Ayrıca A vitamini de bu gıdada bolca bulunur. Dolayısıyla ara sıra kokoreç tüketmeniz, bağışıklık sisteminiz için yararlı olacaktır.

Kokoreç Zararları Nelerdir?

Bu yemek, bağırsaktan yapılan bir yemek olduğu için genellikle akla ilk gelen problem, temizlik problemi olmaktadır. Ama titiz çalışan ustaların elinden lezzetli ve temiz olarak bu ürünü tüketebilirsiniz.

Malzemesinin yapısından dolayı, temiz olmama riski çok yüksek olan bu yemeğin yapımında titizlik oldukça önemli bir yere sahiptir.

Fakat piyasada önemli bir yere sahip olmuş işletmelerden alınan ürünlerde bu gibi problemlerin görülmesi pek mümkün değildir. Dolayısıyla, bağırsakların yeterince temizlenmiş olduklarını varsayarak, sadece besin değerleri üzerinden değerlendirme yapmaya devam edelim.

YouTube video

Bumbar ile çevrelenmiş olan ortadaki yağlı kısım, en dıştan sarılmış bağırsaktan daha kalın olmaktadır. Bundan dolayı, bu gıdayı tükettiğiniz oranda vücudunuza fazladan yağ ve ayrıca kolesterol de almış olursunuz. Sadece yüz gramlık bir porsiyonda, yaklaşık iki yüz seksen miligram kolesterol bulunmaktadır.

Oysa sağlıklı bir insanın kanındaki maksimum kolesterol miktarının üç yüz miligramı geçmemesi gereklidir. Ayrıca LDL, yani iyi kolesterol miktarı yüz otuz miligramın altında; HDL, yani kötü kolesterol miktarı ise yüz otuz miligramın altında olmalıdır.

YouTube video

Bundan dolayı, yüz gramdan daha fazla tüketeceğiniz kokoreç, kanınızdaki kolesterol miktarını oldukça artırır. Fazla kolesterol ise, damarlarda birikmeye ve damar yollarını tıkamaya başlar. Buna bağlı olarak, başta kalp krizi olmak üzere birçok dolaşım yolu hastalığı meydana gelebilir.

Ayrıca alınan yağa bağlı olarak reflü, diyabet ve sağlıksız kilo alımı da yaşanabilir. Sonuç olarak, kokoreç sürekli tüketilebilecek bir gıda değildir. Fakat haftada bir ya da iki haftada bir tüketmenizde bir sakınca yoktur.

Kokoreç Yemek Haram mı?

YouTube video

Lezzet tutkunlarının, bu lezzeti tüketirken akılları bazen bulanmaktadır. Yedikleri yiyeceğin haram mı yoksa helal mi olduğu konusu farklı şekillerde cevaplanmaktadır. Kimi kişiler haram derken kimi kişiler de hiçbir sıkıntı olmadığını söylüyor.

Bilinen bir hükümde; eti yenebilen hayvanların bazı sakatatları için caizdir deniyor. Bu sakatatlar; işkembe, dalak, bağırsak ve karaciğerdir gibi organlardır. Bu zaviyeden bakıldığında bağırsaktan yapılan ürünlerin yenmesinde hiçbir sakınca görülmemektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!