featured

Sağlıkta Şiddet Yasası Kapsamında Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet Suçlarında Öngörülen Ceza Artırımı Ne Kadardır?  Bu Cezalar Ertelenebilir mi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkili olan Covid-19 salgını kapsamında, ülkemiz tarafından verilen mücadele tüm kurumlar aracılığı ile sürdürülmeye devam ediliyor. Ancak verilen bu mücadelenin ön safında ise sağlık çalışanları yer alıyor. 2020 yılı Mart ayı başından itibaren ülkemizde de ilk vakaların görülmesi ile ortaya çıkan virüs tespit, tedavi, karantina ve filyasyon çalışmaları nedeniyle çok yoğun mesai harcayan sağlık çalışanlarına karşın uygulanan şiddet konusuna dair haberler ise maalesef halen daha gelmeye devam ediyor. İşte, sağlık çalışanlarına şiddet yasası düzenlemeleri…

Sağlıkta Şiddet Yasası Yeni Düzenlemeleri Ne Getirecek?

YouTube video

Bu konuda büyük tepkilere yol açan son olay ise; Ankara’nın Keçiören ilçesinde, silahlı kavga sonucu yaralanan ve kaldırıldığı Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’nde ölen kişinin yakınlarının kurumda bulunan sağlık çalışanlarına saldırmaları ve ameliyathaneye girmeye çalışmaları oldu.

Bu vahim olay ile bir kez daha gündeme gelen sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet olayları açısından 15.04.2020 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yapılan oylama ile kabul edilen ve Sağlıkta Şiddetin Önlenmesine dair bazı suçlar yönünden artırım içeren yasa maddeleri ile yapılan değişiklikleri bu yazımızda tüm detayları ile inceleyeceğiz.

Sağlık Çalışanlarına Şiddet Yeni Yasal Düzenleme ile Cezalar Arttı

3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nun Ek 12. Maddesine eklenen düzenleme kapsamında kamu ya da özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan sağlık personeline karşı işlenen suçlara dair yeni belirlemeler yapıldı, cezalar artırılırken, erteleme hükümlerinin uygulanamayacağı yasal düzenlemeye bağlandı.  

3359 sayılı yasa Ek 12. Maddesine 15.04.2020 tarih ve 7243 sayılı yasa ile eklenen bu son düzenlemede;

“ Kamu veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan sağlık personeli ile yardımcı sağlık personeline karşı görevleri sebebiyle işlenen 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan kasten yaralama (madde 86), tehdit (madde 106), hakaret (madde 125) ve görevi yaptırmamak için direnme (madde 265) suçlarında;a) İlgili maddelere göre tayin edilecek cezalar yarı oranında artırılır.b) Türk Ceza Kanununun 51 inci maddesinde düzenlenen hapis cezasının ertelenmesi hükümleri uygulanmaz.Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personel, bu görevleriyle bağlantılı olarak kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun uygulanmasında kamu görevlisi sayılır”

Hükümlerine yer verildi.

Sağlık Çalışanlarına Şiddet Yasası Kapsamında Cezası Arttırılan Suçlar

3359 sayılı yasa Ek 12 maddesine eklenen fıkra ile bazı suçların sağlık personeli ya da yardımcı sağlık personeline karşı işlenmesi bu suçlar yönünden artırım nedeni olarak kabul edildi. Bu kapsamda aşağıda sayılan suçların sağlık çalışanlarına yönelik işlenmesi durumunda verilecek cezalarda yarı oranında arttırılarak uygulanacak. İşte bu suçlar;

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 86. Maddesinde düzenlenen Kasten Yaralama Suçu,5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 125. Maddesinde düzenlenen Hakaret Suçu,5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 106. Maddesinde düzenlenen Tehdit Suçu,5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 265. Maddesinde düzenlenen Görevi Yaptırmamak İçin Direnme Suçu

Ertelenme Hükümlerinin Uygulanamaması

Yine belirtilen suçların sağlık personeli ya da yardımcı sağlık personeline karşı işlenmesi durumunda, tayin edilecek hapis cezaları açısından ertelenme hükümlerinin de uygulanamayacağı yine yasa kapsamında düzenlenmiştir. Bu yasal düzenleme karşısında yukarıda sayılan suçların mağdurunun sağlık personeli olması durumunda verilen hapis cezaları ertelenemez.

Yasa teklifinde bulunan bu suçlar yönünden ayrıca “Hükmün açıklanmasının geri bırakılması” hükümlerinin de uygulanmamasına ilişkin öneri ise, yasa görüşmelerinde kanun tekliften çıkarılmıştır. Bu nedenle, söz konusu suçlar yönünden eğer koşullarının bulunduğu hallerde hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesine yasal bir engel bulunmamaktadır.

Suçun Mağduru Olan Sağlık Personelinin Hizmet Vermekten Kaçınması İmkanı

Yine bahsi geçen yasal düzenlemede ayrıca, şiddetin meydana geldiği sağlık kuruluşunda, eylemi gerçekleştiren faile ya da yakınına, mağdur sağlık çalışanı tarafından verilecek hizmeti verebilecek başkaca sağlık personelinin bulunması durumunda, hizmetin diğer çalışan tarafından verileceği de düzenlenmiştir.

YouTube video

Bu yasal düzenleme uluslararası sözleşmeler ile de uyumludur. Bu sayede artık şiddete maruz kalan sağlık çalışanı, yaptığı hizmeti verecek başkaca sağlık personeli bulunması durumunda, kendisine şiddet eyleminde bulunan faile ya da yakınına sağlık hizmeti vermekten imtina edebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!