featured

En İyi Tim Burton Filmleri ile Hafta Sonunun Tadını Çıkartın!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tim Burton animasyon filmleri ile de dikkat çeken bir yönetmendir. Tim Burton filmleri Onedio da oldukça kendine yer bulmuştur.

Tim Burton Filmleri

Çektiği sıra dışı filmlerle hafızalarımıza kazınan Tim Burton. Hem animasyon hem de sinema filmleri ile farklılığını her zaman konuşturuyor. Filmlerinde genellikle gotik betimlemelere dikkat çeken Burton, filmlerinde gösterdiği abartılı ve olağan dışı karakterler ile bizlere insani değerlerimizi tekrar ve tekrar hatırlatmayı amaçlamaktadır. Peki, filmlerini büyük bir ilgi ile izlediğimiz Tim Burton kimdir? Kendisi 25 Ağustos 1958 tarihinde ABD’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan beri korku filmlerine büyük bir ilgisi olmuştur. Genç yaşlardan beri stop – motion tekniğini kullanarak amatör filmler çekmeye başlamıştır.

1. Batman ( 1989 )

Warner Bros yapım şirketin sinemaya uyarlanan ilk Batman filmidir. DC Comics isimli çizgi roman şirketinin aynı addaki çizgi romanından uyarlanmıştır.  Batman rolünde Michael Keaton Joker rolünde Jack Nicholas bulunan film büyük ses getirmiştir. Tim Burton filmin yapım aşamasına yakından ilgilenmiş ve büyük katkılarda bulunmuştur.

https://www.youtube.com/watch?v=B5BRjvuDZ4A

Bu teklif kendisine ilk geldiğinde çok büyük bir çizgi romanı hayranı olmadığını söylemiş olsa da filmin müziklerine katkı sağlamak için çizgi romanları okuyup ilham aldı. Önceden çektiği filmdeki beste yapan set arkadaşlarını kiraladı. En sonunda Batman, iki sondtrack çıkaran ilk oldu ve ikisi de gayet başarılı oldu. Ayrıca duygu ve davranışların ir ustası olan Burton, karakterlerin doğru anlaşılmasına büyük önem vermiştir.

2. Beterböcek ( 1988 )

 Michael McDowell’ın hem senaryoyu hem de özgün asıl hikâyesini yazdığı Beterböcek,  Burton’ın en önemli filmi olmasa da bize onun nasıl bir yönetmen olduğunu anlamamızı ana hatları ile oluşturmuştur. Bu film başrollerde yer alan Winona Ryder’ı tüm dünyaya tanıtmasında ve çıkış yapmasında büyük bir rol oynamştır. Tim Burton tarafından başarılı bir şekilde yönetilen bu fantastik – komedi türündeki filmde kullanılan efektler kendi dönemi için bir harika sayıldı.

YouTube video

Tüm bunlar sayesinde 1989 yılında Beterböcek, En İyi Makyaj Akademi Ödülünü kazandı.  Yine bu dallarda pek çok önemli ödülde aday gösterildi. Bu başarılı filmin konusu ise şöyle: Bir trafik kazası geçiren ve ölen evli çift, diğer dünyaya kabul edilinceye kadar kendi evlerinde bir hayalet olarak hayatlarına devam ederler.  Kendi evlerine başkalarının taşınmasıyla huzur bulamazlar ve Beterböcek’ten yardım istemek zorunda kalırlar.

3. Bir Tim Burton Klasiği Makaseller ( 1990 )

Tim Burton Filmleri denilince hepimizin belki de ilk aklına gelen Makaseller.  Başrollerinde başarılı oyuncular Johnny Depp ve Winona Ryder’ın bulunur. Dünya çapında büyük ses getiren ve sevilerek izlenen fantastik – dram filmi eleştirmenler tarafından Tim Burton’ın en kişisel filmi olarak yorumlanır.   Johnny Depp ve Winona Ryder’ın kişiliklerini ortaya koydukları oyunculuklarıyla film oldukça başarılıdır. Burton ayrıca filmin senaristliğini de üstlenmiştir.

YouTube video

En iyi makyaj ödülü kategorisinde Oscar Ödülüne aday olarak gösterilmiştir. Film esasında, Amerikan ailelerinin gözünden kendilerinden farklı olan bir kişiye nasıl yaklaştıklarını tepeden nasıl göründüklerini anlatır. Makaseller’in konusu da şöyle: Edward bir mucit tarafından yapılan bir icattır ancak bu mucit Edward’ı tamamlayamadan vefat eder. Makastan yapılan elleriyle oldukça zorlu bir yaşam süren Edward, Boggs ailesinin yanında yaşamaya başlar. Kim ile aralarında hem romantik hem de zorlu bir aşk başlar.

4. Noel Gecesi Kâbusu ( 1993 )

Konu Tim Burton filmleri olunca haliyle akla Noel Gecesi Kabusu gelmese olmaz. Müzikal bir animasyon olan film stop – motion tekniği ile çekilmiştir. Bu filmde gotik hava oldukça yoğundur. Her şeyiyle klasikleşmiş dahi Tim Burton filmidir diyebiliriz. Filmin müzikleri başarılı besteci Danny Elfman tarafından yapılmış ve Henry Selick tarafından yönetilmiştir. Her ne kadar Burton bu filmin yönetmenliğini yapmamış olsa da yazdığı senaryo ve yapımcılığı ile yine kendini kanıtlamıştır. 

YouTube video

En İyi Özel Efektler ödülü dalında Oscar’a aday olarak gösterilmiştir. 2006 yılında Amerika’da 3 boyutlu versiyonu ile tekrar vizyona girmiştir. Daha sonraki yıllarda ise kitap haline getirilmiştir. Bu filmde çeşitli mistik yaratıkların yaşadığı Halloweentown ve Kral Jack konu alınır. Kral Jack bir gün tesadüfen Christmastown’a gider. Buradan çok etkilenen ve çok beğenen kral kendi şehrini de burası gibi yapmayı kafasına koyar.

5. Ölü Gelin ( 2005 )

Ölü gelin animasyon filmi Tim Burton klasiği olarak diğer çoğu filminde olduğu gibi gotik ve mistik bir karanlığa sahiptir. Ve yine stop – motion tekniği kullanılmıştır. Filmdeki karakterler Burton tarafından yazılıp tasarlanmıştır. Filmde Victor karakterini Johnny Depp, Ölü gelin’i ise Helena Bonham Carter seslendirmektedir. Burton, bir röportajında bu ikilinin kendisinin en yakın arkadaşları olduğunu ve beğendiği en iyi oyuncular olduğunu söylemiştir.

YouTube video

19. yüzyılda Victorian Kasabasında bir adam ve bir kadın nişanlanırlar. Bu çiftin biri çok zengin diğeri ise oldukça fakirdir. Damat Victor, bir gün korulukta gezerken bir yüzük bulur ve parmağına takar. Kendini birden hayalet Emily ile evli bulur. Bir tarafta kendisini bekleyen nişanlısı Victoria vardır. Öbür tarafta ise ölü gelin Emily vardır. Victor hangisini seçecektir? Tim Burton filmleri arasında yer alan bu filmi mutlaka izlemenizi öneririz.

6. Alice Harikalar Diyarında ( 2010 )

Tim Burton tarafında asıl kitabındaki hikâyenin değiştirilerek sinemaya uyarlanan fantastik türdeki filmdir.  Burton, Walt Disney ile anlaştıktan sonra hikâyeyi okumuş ve kitap ile arasında bir bağ kuramamıştır. Kendisi yorumlayarak hikâyeyi değiştirmiştir. Dünya çapında büyük izlenmeler almış ve Burton’ın gişe hâsılatı en yüksek filmi olmuştur. Bunun yanı sıra Burton, oldukça fazla eleştiri de toplamıştır. Her şeye rağmen film En İyi Yapım ve En İyi Kostüm Tasarı dallarında Oscar kazanmıştır. 

YouTube video

2016 yılında devam filmi olan Alice Harikalar Diyarında: Aynanın İçinden filmi de yine Burton tarafından başarıyla yönetilmiştir. Elit bir sosyete partisine katılan Alice, bu partideyken bir tavşan dikkatini çeker. Buna anlam veremeyen Alice merakla tavşanı takip etmeye başlar. Kendini birden Harikalar Diyarında bulan Alice’i Çılgın Şapkacı karşılar. Bu hiç bilmediği ve kendi dünyasından oldukça farklı olan bu diyarda Alice çeşitli olaylar yaşar.

7. Bayan Peregrine’in Tuhaf Çocukları ( 2016 )

  Tim Burrton filmleri arasında yer alan Ransom Riggs’in aynı isimdeki romanından Tim Burton tarafından uyarlanan 3 boyutlu fantastik filmdir.  Filmin yapım aşamasında, oyuncu seçimlerinde Burton büyük rol oynadı. Pek çok eleştirmen tarafından Burton’ın tarzına oldukça uygun bir film olduğu söylenmiştir. Hayatı boyunca aile trajedisi yaşayan Jack Portman Galler’e gizemli bir adaya seyahat eder. Büyükbabasından dinlediği büyülü masallarla büyüyen Jack’in sıradan hayatı yoldan çıkmaya başlar.

YouTube video

Bu adada Bayan Peregrine ve tuhaf çocuklarla tanışır ve kendisinin de onlar gibi olduğunun farkına varır. Filmin kitabında bulunan çeşitli fotoğraflarla desteklenen hikâye, Tim Burton gözünden bambaşka büyülü bir dünya olarak bize aktarılıyor. Tim Burton Filmleri izle aktivitesi ile keyifli bir hafta sonu geçirebilirsiniz.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!