featured

Kültür Ülkesi Estonya Nerededir? Ülkeye Nasıl Gidilir? Ülkenin Neleri Meşhurdur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa’da Baltık Devletlerinden sayılan Estonya, Sovyetlerden ayrılan ve kendi parasını basan ilk ülkedir. Yarısı ormanlarla kaplı olan ülke en seyrek nüfusa sahip Avrupa ülkesidir. Ülke yüzölçümü bakımından orta büyüklükte bir ülkedir. Buzulların etkisi ülkede oldukça hissedilir düzeydedir. Buzullardan arta kalan tortulların oluşturduğu yükseltilerde ülkede göze çarpmaktadır.

Kültür Ülkesi Estonya Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey!

Ülke aynı zamanda çok hızlı bir internet ağına sahip olduğundan ülkenin pek çok yerinde halk için ücretsiz internet alanları mevcuttur. Pek çok kişisel işlem ya da devlet daireleri ile ilgili işlemler internet üzerinden yapılmaktadır. 2000’li yıllar itibari ile ülkede işlemler internetten yapıldığı için kağıt kullanılmamaktadır. Ayrıca o dönemden beridir de ülke vatandaşları nerede olursa olsunlar online olarak oy kullanabilmektedirler.

Ülkenin her yerinden sorunsuz çeken internet ile insanlar tüm işlerini sorunsuz bir şekilde halledebilmektedir. Özellikle ülkeye gelen turistler bu konuda oldukça şanslıdır. Ülke hattını almak zorunda kalmadan ücretsiz internet ile hem kendi ailelerine hem de acil bir durum karşısında ülkedeki herhangi bir kuruma ulaşabilir. Ülkeyi gezmek için kendine bir rota oluştururken de yine ücretsiz internetten yararlanıp yol tarifi bakabilir. Bunlar gibi daha pek çok ücretsiz internetin faydasını sayabiliriz.

1 – Estonya Dili ve Ulaşım

Estonya dili resmi olarak Estoncadır. Aynı zamanda en yaygın konuşulan dil de Estoncadır. Ayrıca Sovyetlerden ayrılan bir ülke olması nedeniyle yaygın konuşulan diğer bir dil Rusçadır. İsveççe, Almanca, Fince gibi diller de ülkede konuşulan diğer dillerdir.

Ülkenin ulaşımı hakkında birkaç bilgi vermek de mümkündür. Ülkeye giden pek çok havayolu şirketini bulmak mümkündür. Önceden ayırtılacak bir bilet ile mevsiminde yapılan bir tatil ülkenin tüm güzelliklerini görmemize olanak sağlayacaktır. Ülkeye, bizim ülkemizde İstanbul’dan Türk Hava Yollarının seferli ile ulaşmak mümkündür. İster aktarmalı ister direk uçuş tercihi yapılabilir. Ancak tabii ki direk uçuş aktarmalı uçuşa göre hem daha ucuz hem de daha kısa sürüyor. Ancak farklı bir deneyim olsun derseniz Letonya’ya uçakla gidip daha sonrasında otobüsle ülkeye gidebilirsiniz.

2 – Ülkede Eğitim ve Yaşam

Ülkede yaşam standardına baktığımızda genel olarak kendine yeten bir toplum görüyoruz. Bundan yakın bir zaman öncesine kadar insanlar hep köy ve kasabalarda yaşadığından dolayı daha tutucu ve içe kapanık bir yaşam mevcut. Sadece ülkenin başkentinde hayat biraz daha hızlı ve yoğun geçiyor. Bu tutucu içe kapanık yaşam standardı beraberinde de gelen Estonya pahalı mı sorusuna da aslında cevap veriyor. Hayır, şehir pahalı değil. Hem kendi vatandaşına hem de ülkeye gelen turist için pahalı değil. Özellikle okumaya gelen öğrenciler için oldukça uygun bir ülke diyebiliriz. Ülkenin para birimi Euro olduğu için ülkemize kıyasla uygun gibi gelmeyebilir. Ama diğer ülkelere oranla gayet uygun bir ülke.

Ayrıca ülkede çocuklara okul çağından itibaren yazılım ve bilgisayar programlama üzerine dersler verilmektedir. Ayrıca internetin ücretsiz olmasının bir vatandaşlık hakkı olduğuyla ilgili anayasasında ibare olan tek ülkedir. Ülkede internet ortamı üzerinden oturum almak ya da merkezi internet üzerinde ülkede görünen bir şirket kurmak mümkündür. Ayrıca dijital olarak bir oturum da alınmış olsa vatandaşlarından vergi almaktadır ülke. Böylece hem ülkenin nüfusunun artması hem de gelir düzeyinin arttırılması planlanmaktadır.

YouTube video

Ülkede diğer bir önemli konu da diğer ülkelerde olmayan e- oturum konusu. Estonya e oturum ile tüm dünya vatandaşlarına kendi ülkelerinde oturum izni alabilme ve şirket kurabilme hakkı tanıyor. Böyle ülke hem kalkınacak hem de nüfusunu artıracak. Böylece ülke dışında bir kişi dijital ortamda da şirket kurmuş olsa bile ülke vergi alacak ve ülkenin ekonomisi önemli ölçüde artış gösterecektir.

3 – Ülke Mutfağı

Ülkede genel olarak et, sosis, turşu, lahana, esmer ekmek gibi ürünler tüketilmektedir. Mutfak kısmında ise soğuk mezeler oldukça ön plandadır. Kızartma çeşitleri, güveçte et, deniz ürünlerinden somon, alabalık gibi yemekler oldukça çok tüketilmektedir. Ülkede yemek olarak ne meşhur diyecek olursak ekmek çeşitleri oldukça meşhurdur. Esmer ekmek, ekşi tatlı karışık bir tat da olan pek çok ekmek çeşidi vardır.

4 – Estonya Gezilecek Yerler Listesi

Son zamanlardaki elektronik alanında yaptıkları adımlar ile adından sıkça söz ettiren Estonya dıştaki modern görüntüsünün altında kendi içinde koruduğu tarih kokan yapısı ile dikkat çekmektedir. Pek çok gezilecek yerler ile de gezmeyi sevenlerin gidip görmek isteyeceği yerler arasındadır. Ayrıca ülkede yapılan festivaller de pek çok turistin gideceği eğleneceği yerler arasında yerini almıştır.

a – Estonya: Old City

UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiş olan bu turistik yer Estonya denilince akla gelen yerlerin başında gelmektedir. Özellikle kültür gezilerini, tarihi gezileri sevenlerin uğrak yeri olabilecek türden bir yerdir Old City. Orta Çağdan kalma mimarileri ve kültürel dokusuyla gidenleri kendine hayran bırakacak bir yer.

b – Oleviste Kilisesi

Yapıldığı yıllarda dünyanın en büyük binası olarak gösterilen bina gösterişli yapısıyla oldukça dikkat çekmektedir. Aynı zamanda kilisenin tepesindeki şehir manzarası da görülmeye değerdir. İnsanları dinine bağlı ve muhafazakar bir yaşam süren ülkede kilisenin yeri de tabii ki göz ardı edilemez. Her Pazar günü ülke halkının inanışı gereği kalabalık olan kiliseye haftanın her günü de turistler akın ediyor.

c – Alexander Nevsky Katedrali

1700’lü yılların sonunda inşa edilmiş olan katedral özellikle Rus tarzı mimarisiyle oldukça dikkat çekmektedir. Binanın dış görüntüsünün masal sayfalarından fırlamış hali görenleri kendine bir kez daha hayran bırakıyor.

d – Haanja Doğa Parkı

Oldukça geniş bir arazi üzerine kurulmuş olan bu doğa parkı rahat nefes almak isteyenler için kaçmak isteyecekleri güzel bir yer olarak karşımıza çıkıyor. Doğa parkında bulunan, göller, muhteşem dinlendirici bir sesle akan nehirler ve yeşilin her tonunu barındıran ormanlar burayı ziyaret edenleri rahat bir nefes aldırıp dinlendiriyor.

e – Otepaa

Bisiklet ve yürüyüş parkurları, muhteşem manzarası ve doğanın içinde olmak isteyen turistler vazgeçilmez yerler arasında olan Otepaa gelen kişilerin bir daha gelmek isteyeceği bir doğa harikası olarak karşımıza çıkmaktadır. Şehrin gürültüsünden uzak, kafa dinlemek isteyen kişiler için harika konaklama imkanları da sunan bu doğa harikası yer ülkenin güneyinde bulunmaktadır.

Estonya gerek insanlarının sıcaklığı gerekse ülkenin küçük ve sıcak yapıda olması gelen ve gidecek olan turistleri cezbeden bir ülke. Ülkenin aynı zamanda ucuz olması, yaşamın kolay olması da ülkeye gitmek isteme nedenleri arasında gösterilebilir. Ayrıca üniversite okumak isteyen öğrenciler için de alternatif ülke listesinde ilk sıralarda yerini almaktadır.      

Finlandiya Körfezi ile komşu olan başkent Tallinn ile ün salmış Estonya Cumhuriyeti Sovyetler Birliği Rusya’sından ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiş ve ülke halini almıştır. 2010 yılında Avrupa Birliği üyesi olan ülke, Kuzey Avrupa ülkeleri arasında çok sayıda üne sahip olmuştur. Güzellikleri ile dillere destan olan ülkeye her yıl binlerce turist akın etmektedir. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!