featured

FPS Nedir? FPS Nasıl Artırılır? 120 FPS Ne Anlama Gelir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

FPS nedir sorusunu araştırmayan veya FPS nasıl artırılır diye bakınmayan bilgisayar oyuncusu yok denecek kadar azdır. Çünkü birçok oyuncunun problemi kötü ve cansız görüntülerdir. Ayrıca oyunun ağır geçişlere sahip olmasıdır. Bu problemi ortadan kaldırmak için birçok yöntem denenir ve memnun edici sonuçlar elde etmek umulur. Tabi sadece bilgisayar oyunlarında değil kamera ve videolarda da FPS büyük önem taşımaktadır.

FPS Nedir? FPS Nasıl Artırılır? 120 FPS Ne Anlama Gelir?

Frames Per Second kelimesinin kısaltması olan FPS saniyelik kare sayısı anlamına gelmektedir. Oyunlarda ve videolarda kaliteli ve akıcı görüntüyü sağlamanın derecesi olarak da isimlendirilebilir. Bir kalite ve özelliktir aslında. Bilgisayarınızın veya fotoğraf makinenizin kalitesini bu özelliğe göre belirleyebilirsiniz. Hatta günümüzde cep telefonu kameraları da bu özellik ile piyasa sürülüyor. FPS’si hızlı olan telefonlar daha akıcı ve sanki hızlandırılmış gibi videolar çekebiliyor.

Bu özelliği iyi olan makineler tek bir saniyede sizlere ne kadar çok görüntü sağlarsa o derece kaliteli bir iş çıkarmış demektir. Özellikle yüksek görüntü kalitesine sahip oyunlarda FPS ne kadar önemli bir özellik olduğunu hissettirmektedir. Donanımsal bir özellik olduğundan bilgisayar parçaları büyük önem taşır.

YouTube video

Bilgisayarlarda bulunan işlemci, RAM, ekran kartı gibi parçaların güçlü oluşuna göre görüntülerden aldığın kare sayısı da o derece güçlü olur.

1 – FPS Yüksek mi Olmalı?

Oyunlarda aldığınız FPS değeri kullandığınız ekran kartının da boyutunu yani gücünü belli eder. Kaliteli mi yoksa kalitesiz mi bir ekran kartına sahip olduğunuzu anlarsınız. Eğer oyun oynarken çok fazla takılma ve kasılma sorunu yaşıyorsanız büyük problem var demektir. Bu problem gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra bile çözülmüyor ise donanımsal bir değişikliğe gitmeniz gerekecektir.

Bilgisayarımda FPS nedir veya kaçtır gibi soruları merak ediyor iseniz şu programları kullanarak öğrenebilirsiniz;

NVIDIA GeForce ExperienceSteamOverwolfPlayClawFraps

FPS değerinin yüksek olması istenilmektedir. Bu sayede akıcı bir görüntü elde edersiniz ve oyunları takılmadan rahatlıkla oynayabilirsiniz. Tabi bu noktada maddi imkanlar devreye girmektedir. Kaliteli ve yüksek FPS değerlerine sahip olabilmek için yüksek özelliklere sahip bir bilgisayara sahip olmanız gerekmektedir. Onun dışında orta halli bir bilgisayara sahipseniz FPS değeriniz de orta değer olacaktır ve 30-60-90 bandından gezeceksiniz.

Oynanan oyunların kalitesine göre bu değerler değişiklik gösterecektir. Fakat eğer aldığınız değer 30 FPS altında ise kendinize eziyet etmeyi bırakın ve o oyunu oynamayın. Çünkü kare kare ilerleyen bir oyun oynayacaksınızdır. Yani oynamaya çalışacaksınız.

2 – FPS Nedir: FPS Arttırma Nasıl Yapılır?

Oyun oynarken büyük kasılma sorunları yaşayan oyuncular genelde FPS alımını güçlendirmek için araştırma yaparlar. Yapılan araştırmalar sonucunda bazı programlara ulaşılır. Bu programlar kullanılarak Frames Per Second arttırılmaya çalışılır. Fakat bazı kişiler bu programların bir işe yaramadığını iddia ederler. Buna karşın programları kullanmaya başladıktan sonra eskiden oynayamadıkları oynamaya başladıklarını söyleyenler de vardır.

Oyuncular tarafından en sık kullanılan FPS programları şunlardır;

Razer Game BoosterAMD evolved piyasada bu iki programı kullanan oyuncular her defasından olumlu yorum yapmaktadır.

YouTube video

Fakat şunu da unutmamak gerekir. Eğer bilgisayarınız yeterli düzeyde ekran kartı, ram ve işlemciye sahip değilse ne yaparsanız yapın istediğiniz sonucu alamazsınız. İmkanınız varsa bilgisayarınızı yenilemeniz kesin bir çözüm olacaktır.

3 – 120 FPS Nedir?

Videolarda veya oyunlarda bize aktarılan görüntüler saniyelik olarak gösterilir ve bunun hızlı olması FPS ile açıklanır. FPS bir saniyelik frame rate değeri bizlere gösterir. Bir sinema salonunda bizlere görüntü aktarımı 30 FPS olarak bildiriliyorsa biz bundan saniyede 30 kare gösteriliyor olarak anlarız. Oyun oynarken 120 FPS alıyor ise bu da oyunda saniyede bizlere 120 kare gösterildiğini belirtir.

4 – FPS Açılımı Nedir?

FPS nin Frames Per Second kelime grubunun kısaltılmış hali olan FPS nedir diye bakıldığında saniyelik kare sayısı olduğunu görürüz. Bir diğer ifade ile bir saniye içinde bizlere gösterilen görüntü karesidir. Ne kadar yüksek olursa aldığım kalite de o derece yüksek olur.

5 – FPS Nedir Kaç Olmalı?

YouTube video

FPS değerinin en yüksek olması istenilen bir durumdur. Bu sayede güzel videolar ve oyunlar görüntülenebilir. Ama yeteri düzeyde bir bilgisayara sahip değilseniz 30 FPS’nin altına düşmemeniz gerekir.

YouTube video

Saniyede kaç kare frame per aldığınızı görebilmek için nvidia geforce experience kullanabilirsiniz. Bu sayede ani fps değerini görebilirsiniz. FPS arttırmak için grafik ayarlarını kontrol edebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!