featured

HES Kodu Nedir? HES Kodu Zorunluluğu Gelen Konaklama Tesisleri Nasıl Belirlenir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İçişleri Bakanlığı tarafından il valiliklerine gönderilen iki yeni genelge ile Korona virüs salgınıyla mücadele için bazı yeni tedbir ve yasaklar getirildi. İçişleri Bakanlığı’nın 81 il Valilik makamına yolladığı “ Konaklama Tesislerinde HES Kodu Zorunluluğu ” ve “ Şehir İçi Toplu Ulaşımda HES Kodu Sorgulama ” konulu iki ayrı genelge ile uygulanması gereken bazı yasaklarda uygulamaya geçti.

YouTube video

Bu genelgeler uyarınca artık kamu ya da özel ayırımı olmaksızın tüm konaklama tesislerine kabul aşamasında HES kodu zorunluluğu getirilirken ayrıca akıllı seyahat kartı ile şehir içi toplu ulaşım yapılan şehirlerde ulaşım için de HES Kodu sorgulama zorunluluğuna yer verildi.

Hayat Eve Sığar (HES) Uygulaması ile Entegre

Şehir içi toplu ulaşımda HES kodu sorgulama ” konulu genelgeye göre, şehir içi toplu ulaşım araçlarında kullanılan akıllı (elektronik) seyahat kart sistemlerinin, Sağlık Bakanlığı Hayat Eve Sığar yani HES uygulaması ile entegresi gerçekleştirilecek.

Bu entegrasyon sonrası, kendilerine Kovid-19 tanısı konan ya da bu kişilerle temaslı olanların seyahat kartları izole olmaları gereken süre boyunca otomatik olarak askıya alınacak. İzolasyonda olması gereken bu pozitif vakalar ile temaslılarının toplu ulaşım kullanmaları durumunda ise haklarında suç duyurusunda bulunulacak.

YouTube video

Şehir içi toplu ulaşımda HES kodu sorgulama ” konulu genelge içeriğine göre;

Başta belediyeler ile ilgili tüm diğer kurum ya da kuruluşları tarafından yürütülen her tür şehir içi toplu ulaşım aracında (metro, otobüs, metrobüs ve benzeri) kullanılan kişiye özel hale getirilmiş akıllı (elektronik) seyahat kart sistemleriyle Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar uygulaması arasında gerekli entegrasyonlar sağlanacak. Toplu ulaşımda kullanılan ulaşım kartlarının henüz kişiselleştirilmediği belediyeler ile ilgili diğer kurum ya da kuruluşlarda bulunan akıllı seyahat kart sistemlerinin kişiselleştirilmesi için de gereken çalışmalara bir an önce başlanacak.

Covid-19 tanısı konulan veya temaslısı olan vatandaşların eğer varsa kişiselleştirilmiş akıllı seyahat kartları izolasyon süresince otomatik olarak askıya alınacak. İzolasyonda olması gerektiği kendilerine bildirilen tanılı ya da temaslı kişilerin toplu ulaşım araçlarını kullanmaları durumunda, gerekli idari yaptırımların uygulanması ve gerekiyorsa suç duyurusunda bulunulması için, bu kişilere ait bilgiler ilgili Valilik ya da Kaymakamlıkla paylaşılacak.

Konaklama Tesislerinde HES Kodu Zorunluluğu

İçişleri Bakanlığı’nın “Konaklama Tesislerinde HES Kodu Zorunluluğu” genelgesine göre ise, artık özel veya kamu tüm konaklama tesislerindeki kabul işlemlerinde HES kodu bulunması zorunluluğu getirildi. Bu uygulamaya göre, müşterilerin konaklama tesislerine kabulleri esnasında HES kodu sorgulaması yapılacak ve ancak risk taşımayanlar yani Kovid-19 tanılı ya da temaslı olmayanlar tesislere kabul edilecekler.

“Konaklama Tesislerinde HES Kodu Zorunluluğu” konulu genelge içeriğine göre;

Herhangi bir ayrım yapılmaksızın özel ya da kamu, turizm işletme belgeli veya belgesiz tüm konaklama tesislerinde (otel, misafirhane, motel, kamp, pansiyon ve benzeri) konaklamak isteyen müşterilerden Hayat Eve Sığar uygulaması kodu istenecek ve ancak gerekli sorgulama tamamlandıktan sonra konaklama tesisine müşteri kabul edilecek. Konaklama için kabul edileceklerin tanılı ya da temaslı gibi herhangi bir risk grubunda bulunmaması şartını taşımaları aranacak.

1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu hükümlerine göre konaklama tesislerince genel kolluk kuvvetlerine bildirimi yapılan müşteri bilgileri, ilgili genel kolluk kuvveti birimleri tarafından,  Sağlık Bakanlığı ile kurulan veri entegrasyonu çerçevesinde Kovid-19 tanılı ya da temaslı olma durumları içinde sorgulanacak.

Kovid-19 tanısı konulan veya temaslısı olduğu anlaşılan müşteriler ise, İçişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın genelgeleri kapsamında “ Güvenli Turizm Sertifikası ” uygulaması uyarınca oluşturulan “misafir izolasyon odalarına” yerleştirilecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!