featured

Rasputin ve Rus Tarihine Damga Vuran Hayatı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rus tarihinin en tartışmalı isimlerinden biri olan Rasputin, filmlere, kitaplara ve hatta şarkılara konu olmuş biridir. Rasputin Boney M tarafından hayat hikayesi hareketli bir şarkıya konu olmuş mistik biri. Hem siyasi olarak hem de entrikalar ile adından sıkça söz ettiren bu ismi biz de sizler için araştırmak istedik.

YouTube video

Çarlık Rusya’da önemli bir konumda bulunan bu isim, Grigori Rasputin Rasputin: The Man Behind the Myth gibi eserlere de ilham olmuştur. Fakat tüm dünya onu Boney M – Rasputin eseri ile daha da yakından tanır hale gelmiştir. İşte, Rus tarihinin en önemli isminin tuhaf hayat hikayesi:

Rasputin Kimdir?

Rasputin, Grigori Yefimovich ön adı ile 1869 yılında Çarlık Rusya topraklarında dünyaya gelmiştir. Ailesi toprak zengini olan Grigori’nin iki kardeşi de boğularak hayatını kaybeder. Bu çocukluk travması Grigori’de sudan korkma korkusunu meydana çıkartmıştır. Çocukluk döneminden ergenliğe geçişte din adamı olmaya karar veren Grigori, vaiz törenlerine katılmaya başlar.

YouTube video

Din adamlığında hızla ilerleyen genç adam, iyileştirme gücünün olduğunu dile getirir. Varvara Rasputin, iyileştirme gücü sayesinde kendisine Çarlık Rusya’nın en güçlü kapılarından biri olan sarayın kapılarını da açmış olacaktır.

Rasputin ve Çar II. Nikolay

Rasputin film olarak da ilgi gören hayat hikayesinin en can alıcı kısımlarını sarayda yaşamaya başlar. İyileştirme gücü ile Rusya’da nam salan bu genç papazı, bir gün Çar II. Nikolay sarayına davet eder. Nikolay’ın oğlu Aleksey hemofili hastalığı nedeniyle zor günler geçirmektedir. Çocuğun kanamaları durmamakta ve saray doktorları bu duruma müdahale edememektedir.

Çar ve Çariçe de iyileştirme gücü olduğunu düşündükleri genç papaz Grigori’yi bizzat davet ederler. Rasputin, Aleksey’in kanamasını hipnoz yöntemi ile durdurur ve sarayın güvenini de bu sayede kazanmış olur.

Rasputin’in Saray Yaşantısı

Rasputin – ekşi gibi platformlarda da hala anılan ve yaşam hikayesi ile büyük dikkat çeken mistik bir isim olmuştur. Günümüzde dahi bu tuhaf papazın gerçekte nasıl bir güce sahip olduğu bilinmemektedir. Saraya yerleşen ve kısa sürede prestij edinen Grigori, Çar’a da bazı siyasi danışmanlık hizmetleri vermeye başlar.

Çariçe tarafından çok sevilen genç papaz, bu sayede sarayda sözü geçen bir insana dönüşmüştür. Rasputin’in söyledikleri Çarlık Rusya’sında anında uygulanmaya başlanır. Öyle ki Grigori, kısa sürede hem sarayın hem de ordunun yönetiminde söz sahibi olur.

Rus ordusunun hakimiyeti ve bazı siyasi kurumlar artık mistik bir papazın eline geçmiş bulunmaktadır. Hem Çar hem de Çariçe, Rasputin’in ilahi gücüne saygı duymakta ve onu kanaat lideri olarak görmektedir. Rasputin sözleri, artık Rusya’nın pek çok bölgesinde kanun niteliği taşımaya başlamıştır.

Rasputin Çarlık Rusya’nın Sonunu Mu Getiriyor?

Çarlı Rusya, I. Dünya Savaşı’ndan en ağır yaralar ile ayrılan ülkelerden biridir. Zaten sefalet içerisinde olan halk, I. Dünya Savaşı’nın yükünü omuzlamak zorunda kalmıştır. Savaşın daha çok açlık ve sefalet getirmesi, artık ülkedeki dengelerin de yerle bir olması için en büyük nedenlerden biri olmaya başlar.

Rasputin de Çarlık Rusya’nın sonunun bir halk devrimi ile geleceğini anlayan isimlerden biri olmuştur. Kendisi aynı zamanda Alman yanlısı olan mistik papaz, Rusya’nın savaştan bir an evvel çekilmesi gerektiğini söyler. Halk her ne kadar papazın kendi yanlarında yer aldığını bilse de ona karşı da derin bir kin ve nefret beslemektedir. Rasputin’in devlet yönetiminde yer alması durumu, halkı bir hayli rahatsız etmektedir.

Rasputin ve Prens Yusupov

Mistik papazın savaş yanlısı olmadığını ve Rusya’yı savaştan çekeceğini anlayan İngilizler derhal harekete geçer. Çar’ın yeğeni ile evli olan Prens Yusupov, İngilizlerin talebi ile Rasputin’i yemeğe davet eder. Prens, papaza kendisi ile derhal özel bir konuda konuşmak istediğini söylemiştir.

Grigori, Prens’in nazik davetini kabul eder ve sarayın bodrum katında bir ziyafet sofrasına oturur. Burada ikram edilen tüm yemeklerin içerisinde siyanür vardır. Yemeye ve içmeye başlayan papaz, merakla Prens’in ona vereceği sırrı öğrenmek istemektedir. Her ne kadar siyanürlü yemekleri mideye indirmiş de olsa papaza hiçbir şey olmamıştır.

Rasputin İnsaüstü Bir Varlık Mı?

Boney M – Rasputin çeviri içinde de yer aldığı gibi mistik papazın insanüstü güçlerinin olduğu düşünülmektedir. Siyanürlü yemekleri yiyen papazda herhangi bir zehirlenme belirtisi yoktur. Bunun üzerine panik olan Prens, sarayda bulunan İngiliz ajanlarına durumu anlatır. Ajanlar, Prens’e bir silah verir ve papazı vurmasını talep ederler.

Prens, papazı hem boynundan hem de başından vurur. Bu defa papazın ödlüğünü düşünen Prens, ajanları bodrum katına indirmek için odadan ayrılır. Suikast ekibi odaya döndüğünde Rasputin’i dimdik ayakta görürler. Ajanların şaşkın bakışlarını fırsat bilen Rasputin, odadaki pencereden kaçmaya çalışır.

YouTube video

Ajanlar bu esnada papazı kurşun yağmuruna tutarlar. Yere yığılan papazın cesedi de yok edilmek üzere bir nehre atılır.

Rasputin ve Gerçek Ölüm Nedeni

Rasputin ne demek daha iyi anlamak adına papazın ölüm şekline yakından bakmakta fayda var. Siyanürler zehirlenen, hem boynundan hem de başından vurulan papaz, kurşun yağmuruna tutulunca kendinden geçmiştir. Bunu fırsat bilen İngiliz ajanları da onu hemen bir nehre atarak cesedinden kurtulmak isterler.

Rasputin’in cesedi ise birkaç gün sonra bulunur ve otopsi uygulanması için morga kaldırılır. Yapılan otopsinin sonucu ise herkesi bir kez daha dehşete düşürecektir. Mistik papaz, zehirden ya da kurşunlardan dolayı değil nehirde boğulduğu için hayatını kaybetmiştir.

Bobby Farrel ve Rasputin

Gelelim Rasputin’i tüm dünyaya tanıtan şarkıya, Boney M grubu tarafından yapılan bu şarkıda Ra ra Rasputin olarak tanımlanan kişi mistik papazdan başkası değildir. Rasputin lyrics içerisinde papazın hayatının önemli kısımlarına odaklanılmaktadır.

https://www.youtube.com/watch?v=SYnVYJDxu2Q

Grubun vokali olan Bobby Farrel ise 2012 yılındaki ölümü ile yeniden gündeme gelmiş bir isimdir. Farrel’in ölümü de St. Petersburg konserinde yerleştiği bir otelde solunum yetmezliğinden gerçekleşmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!