featured

Astsubay Eğitim Süresi Ne Kadardır? ASEM Alım Şartları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Astsubay adaylarının cevabını en çok merak ettiği sorulardan biri Astsubay eğitim süresi ne kadar şeklindedir. Zira eğitim süreleri birliklere ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin uzman personel ihtiyacına göre değişmektedir. İşte, ASEM eğitim süreleri, ASEM başvuru şartları ve bu süreçle ilgili bilinmesi gerekenler…

Astsubay Eğitim Süresi ve Alım Şartları Nelerdir?

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne her yıl muvazzaf astsubay olarak katılmak için binlerce genç başvuruda bulunmaktadır. Yeterli KPSS puanına sahip olan gençler Astsubay olabilmek için her yıl başvuruda bulunmaktadır. Başvuru kılavuzunda yer alan şartları sağlayan adaylar başvurularının kabul edilmesi durumunda belirlenen seçim aşamalarından ve sağlık testlerinden geçmelerinin ardından TSK bünyesine katılmaktadır.

YouTube video

TSK bünyesine katılmaya hak kazanan adaylar arasında en çok merak edilenlerden biri de Astsubay eğitimi kaç ay sorusudur. Seçilme süreçlerini başarıyla tamamlayan adaylar bu tür sorularının cevaplarını bulmak için yoğun uğraş verirler. İşte Astsubay eğitim süresi ve alım şartları…

1 – ASEM Alım Şartları

Sözleşmeli ve muvazzaf astsubay adayları Astsubay eğitimi kaç ay 2020 sorusunun cevabını ararken, bu süreçte asker adayı aileleri büyük bir heyecan yaşamaktadır. Muvazzaf ve sözleşmeli Astsubay eğitim süresi eğitimlerin verildiği Astsubay Eğitim Merkezinde (ASEM) kayıt, intibak ve temel eğitim, akademik eğitim, staj eğitimi, kolluk uygulaması aşamaları da dahil olmak üzere Astsubay eğitim süresi 1 yıldır.

ASEM Eğitim süresi Jandarma Genel komutanlığının uzman personel ihtiyacına bağlı olarak değişebilmektedir.     Sözleşmeli astsubay adayları eğitim sürelerinin muvazzaflardan farklı olduğunu düşünüldüğünde akıllara gelen bir diğer soru ise Sözleşmeli Astsubay eğitim süresi ne kadar şeklinde olacaktır. Ancak endişelenmelerine ve meraklanmalarına hiç gerek yoktur. Mevzuata göre Sözleşmeli Astsubayların eğitim süreleri de Muvazzaf Astsubaylarla aynıdır; yani toplamda 1 yıldır.

Astsubay alımlarında aranan şartlar ise şunlardır;  

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmakYeterli KPSS puanına sahip olmakSağlık testlerinden başarı ile geçmekGeçici sağlık sorunları hariç askeri okullardan ve Jandarma ve Sahil Güvenlik eğitim okullarından çıkarılmamış veya ayrılmamış olmakGüvenlik soruşturmalarından başarıyla geçmek

Tüm bu şartları sağlayan adaylar gerekli seçme aşamalarını başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra eğitim için belirlenen Astsubay Eğitim Merkezine çağırılırlar. ASEM’lerde eğitime alınan bütün adayların konaklama ve yeme-içme giderleri ile giyecek giderleri Jandarma Genel Komutanlığı tarafından karşılanmaktadır.

ASEM’lerde kayıtları tamamlanan Astsubay adaylarının Jandarma Astsubay Eğitim süresi yukarıda da bahsettiğimiz gibi mevcut personel ihtiyacına bağlı olarak değişmekle beraber mevzuatta 1 yıl olarak belirlenmiştir. Astsubay adayları 1 yıl boyunca gerekli eğitimleri aldıktan sonra Astsubay eğitim süresi sona eren muvazzaf ve sözleşmeli astsubaylar personel ihtiyacının bulunduğu komutanlıklara sözleşmeli veya muvazzaf olarak atanmaktadır.  

2 – SUEM Eğitim Süresi ve Alım Şartları

Muvazzaf Subay alımları ise Astsubay alımlarına göre biraz daha farklı bir şekilde yapılmaktadır. Muvazzaf subay adaylarının astsubay adaylarından farklı olarak mevzuatta yer alan lisans bölümlerinden mezun olmaları gerekmektedir. Astsubay adaylarında lisans mezunu olma şartı aranmamaktadır.

Subay adayları ise Jandarma Genel Komutanlığı Subay alımı mevzuatında kabul edilmiş olan yurtiçi veya yurt dışı lisans bölümlerinden mezun olmaları gerekiyor. Muvazzaf subay adayları astsubay adaylarından farklı olarak eğitimlerini Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Subay Eğitim Merkezi ‘nde (SUEM) alırlar.

SUEM ’lerde verilen eğitimlerin süresi anlık personel ihtiyacına göre değişmekle beraber mevzuata göre 2 yıldır. Muvazzaf subay adayları da kayıt aşaması, intibak ve temel eğitim, komando ve iç güvenlik eğitimi, staj eğitimi, akademik eğitim, kolluk uygulaması eğitimi süreçleri de dahil olmak üzere toplamda 2 yıllık bir eğitimden geçerler. Ancak SUEM Eğitim süresi Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarının anlık personel ihtiyaçlarına bağlı olarak kısalabilmektedir.    

YouTube video

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Subay Eğitim Merkezlerinin adaylarda aradığı şartlar KPSS ile sınırlı değildir. İşte adaylarda aranan diğer şartlar;

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmakKPSS ve ALES notu bulunmakSağlık testlerinden başarıyla geçmekSağlık sorunları hariç askeri eğitim kurumlarından çıkarılmış veya ayrılmış olmamakGüvenlik soruşturmasından başarı ile geçmek

Yukarıda yer alan şartları sağlayan adaylar eleme aşamalarını geçtikten sonra SUEM’ e eğitime çağırılırlar. Yine ASEM’lerde olduğu gibi SUEM’de de adayların yeme-içme, giyinme, barınma ve eğitim giderleri tamamen Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından karşılanmaktadır. SUEM’deki 2 yıllık eğitim süresini başarıyla tamamlayan subay adayları Jandarma Genel Komutanlığı’nın personel ihtiyacına göre belirlenen yerlere atanırlar.  

3 – 2020 Yılı Astsubay ve Subay Alımları

YouTube video

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı son olarak Temmuz ayında Sözleşmeli-Muvazzaf Astsubay ve Sözleşmeli-Muvazzaf Subay alımları için ilan yayımlamıştı. Temmuz ayında yapılan bu alım ilanında 300 subay ve 1000 astsubay alımı yapılacağı açıklanmıştı. Bu alımların sonuçları Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı’nın sitesinde yayınlanmıştı. Bu alımlara başvuran adaylar başvuru sonuçlarını https://vatandas.jandarma.gov.tr/PTM/Giris adresinden öğrenebilirler.    

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı 2020 yılı içerisinde başka bir alımın olup olmayacağı konusunda henüz bir açıklama yapmış değil. Ancak Eylül ayında yapılacak sözleşmeli er alımlarından sonra yıl sonuna doğru yeni bir Astsubay/Subay alımının olması bekleniyor. Yapılabilecek alımların tarihi ülkemizdeki Covid-19 salgınına bağlı olarak daha ileri bir tarihte olması da bir ihtimaldir.  

Bu yazımızda Astsubay adaylarının merak ettiği Astsubay eğitim süresi, Subay eğitim süresi gibi sorularına yanıt vermeye çalıştık. Gerekli aşamaları geçerek Astsubay veya Subay adayı olmaya hak kazanan bütün adaylar ASEM ve SUEM’lerde gerekli eğitimlerini aldıktan sonra ülkemizin dört bir yanında şanlı üniforma altında hizmet vermeye hak kazanmaktadır.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!