featured

Covid-19 Aşısı Pandemiyi Bitirecek mi? Uzmanlar Bu Konu Hakkında Ne Söylüyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Covid-19 aşısı çalışmaları tüm hızıyla devam ederken uzmanlar çarpıcı açıklamalarda bulundular. Uzmanlara göre aşı çalışmaları başarılı olup aşı üretilse bile bu aşı pandemi ortamını hemen ortadan kaldırmayacak. İnsanlara aşı yapılmasının normale dönüşü gerçekleştireceğini düşünmenin şimdilik gerçekçi olmayacağı düşünülüyor.

İngiltere merkezli Royal Society bünyesinde çalışma yürüten Viral Salgınlar için Veri Değerlendirme ve Öğrenme grubu (DELVE) konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bu gruba göre; aşının gündelik hayata geçirmesi için bir hayli zaman gerekiyor. Pandemi dönemi ile normal hayata geçiş arasında büyük farkların oluşması hemen gerçekleşmeyecek.

İngiltere merkezli grup yaptıkları çalışmalara göre bir rapor yayınladılar. Yayınlanan raporda;

Aşının kısmi etkileriKısa süreli bağışıklık sağlamasıAşının üretimi ve dağıtımıLojistik planları gibi konular yer aldı.

Yukarıda yer alan konular aşının potansiyel zorlukları olarak nitelendirildi.

DELVE görevlisi Ulusal Kalp ve Akciğer Enstitüsü’nden Dr. Fiona Culley açıklamalarda bulundu. Culley yaptığı açıklamalarda;

“ Aşılar hayatımızı bir miktar normallik duygusuna döndürmek için en iyi şansımız olarak kabul edilir ama gerçekçi olmalıyız” dedi.“ Başarılı bir aşıya giden süreç; etkili aşıyı, ihtiyacımız ona şekilde bulmak ve onu hayata geçirmek potansiyel sorunlarla dolu” ifadelerindi bulundu ve sürecin zorluğundan bahsetti.

Şuan için dünya genelinde 200 üzerinde Covid-19 aşısı çalışması yürütülüyor. Bu çalışmalardan bazıları ön plana çıkmış durumda. Son aşamaya geçilen aşılarda insan üzerinde denemeler de yapılıyor.

Koronavirüs Aşısı Eşit Olarak Dağıtılabilecek mi?

Aşının üretilmesinin ardından dağıtım süreci başlatılacak. Fakat bu konuda bazı tedirginlikler bulunuyor. Aşının tüm herkese eşit ve adaletli dağıtımının zor olduğu düşünülüyor. Uzmanlar bu konuda halka bir gücen verilmesi gerektiğini savunuyor.

DELVE yayınladığı raporla da bu konuyu gözler önüne seriyor. Aşı dağıtımı sırasında büyük eşitsizliklerin olacağı düşünülüyor. Rapor İngiltere’deki yoksul kesimin birinci derece sağlık hizmetlerinden mahrum olduğunu söylüyor. Bu da bu seviyedeki insanların aşıya ulaşımını güçlendireceğini gösteriyor.

Aşının eşit ve hızlı şekilde dağıtılabilmesi için gerekli planlamanın yapılması gerektiği söyleniyor. Aksi halde Covid-19 aşısı bazı kesimlere geç iletilirse salgının önüne geçilmesi zorlaşacaktır. Uzmanların görüşüne göre belli bir süre virüs aşısı yanında ayrı bir güçlendirici aşıya da ihtiyaç duyulabilir.

Planlamaların önceden ve detaylı şekilde yapılmasının önemini Culley şu ifadelerle anlatıyor;

“ Ortaya çıkabilecek farklı senaryolar için şimdiden bir planlama yapmak, bize güvenli ve etkili olduğu kanıtlanmış herhangi bir aşıdan hızlı bir şekilde yararlanma şansı verecektir.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!