featured

Anayurt Oteli Yusuf Atılgan ‘ın Unutulmaz Eseri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yusuf Atılgan’ın Anayurt Oteli  isimli kült eseri, Türk edebiyatının en önemli kilometre taşlarından biri olmuştur. Öyle ki Anayurt Oteli kitap olarak kalmamış usta yönetmen Ömer Kavur tarafından da sinemaya uyarlanmıştır. Hem kitap hem de film olarak büyük ses getiren bu yapıtı biz de sizler için derinlemesine incelemek istedik. 

YouTube video

Usta yazar Yusuf Atılgan’ın bu önemli eseri günümüzde dahi Anayurt Oteli nerede gibi soruların sorulmasına neden oluyor. Farklı bir bakış açısına sahip olan eser, edebiyatımızın modern dönem klasikleri arasında yer alıyor. İşte, biz de bu kült eserin başarılarından yola çıkaran hem kitabı hem de filmi sizler için inceledik.

Anayurt Oteli Konusu

Yusf Atılgan’ın Anayurt Oteli’nde işlenen konu Zebercet isimli bir otel sahibinin aşk macerasından daha ötedir. Zebercet, kitabın başkahramanı olmasına rağmen tam olarak anlaşılamayan bir kahramandır. Günün birinde oteline gelen genç bir kadına aşık olan Zebercet, o kadının elbet birgün geri döneceği hayaliyle yaşar.

Romanda Zebercet’in platonik aşkına değinilirken otel yöneticisinin hayata bakış açıları da aktarılmaktadır. Yani aslına bakacak olursanız Anayurt Oteli’nde işlenen konu yalnızca Zebercet’in klişe aşk hikayesi değildir. Aksine romanda klişe olarak algılanan hiçbir detay bulunmamaktadır.

YouTube video

Zebercet aşk duygusunu derinden hissettiği bu isimsiz kadına karşı saplantılı duygular beslemekte ve hayallere dalmaktadır. Kadının bir gece kaldığı odayı kiralamayan Zebercet, zamanla hayal ve gerçek arasında gelgitler yaşamaya başlar. Romanda, cinsellik, aşk, saplantılı duygular, intihar ve cinayet temaları önemli bir konumda bulunmaktadır.

Zebercet İsmi ve Roman Kahramanının Özellikleri

Anayurt Oteli ekşi gibi platformlarda da sıklıkla bahsi geçen bir romandır. Romanın baş kahramanı olan Zebercet de sanki gerçek bir kahramanmış algısı yaratılarak inceleniyor. İsmi dahi oldukça tuhaf olan bu kahraman, romanı tek başına alıp sırtlayan bir karakter çizgisi çekiyor.

https://www.youtube.com/watch?v=9cIHdYzGwB4

Zebercet ismi de aslında dilimizde pek çok kullanılmayan bir isim olarak karşımıza çıkıyor. İsmin anlamı ise zümrütten daha açık renkte ama daha az değerli olan bir taş olarak tanımlanıyor. Romanda Zebercet karakterinin genel özellikleri kadar bu kahramanın ismi de büyük dikkat çekiyor. Aslında pek çok edebi eleştirmene göre Zebercet ismi Anayurt Oteli’nin hikayesi ile özdeşleşmiş bulunuyor.

Zebercet’in Genel Kişilik Özellikleri

Anayurt Oteli film olarak da büyük beğeni toplarken filmde Zebercet karakterine hayat veren isim Macit Koper’dir. Zebercet, hem romanda hem de romanın film uyarlamasında bütün dikkatleri üstüne çekmeyi başarıyor. Aynı şekilde filmde Macit Koper de Zebercet ile tam bir uyum yakalayabiliyor.

Zebercet, Ege’de küçük bir kasabada baba yadigarı olan bir otelin yöneticisi pozisyonunda. Bu küçük otele yılın belli dönemlerinde farklı kişiliklerde ve işlerde müşteriler gelip gidiyor. Zebercet’in tüm hayatı bu küçük kasabada bulunan orta dereceli otelde geçiyor.

Annesi ve babası da bu otelde işletmecilik yapan Zebercet, küçük yaştan beri hırpalanmış olmasının da sinyallerini veriyor. Erken doğan Zebercet, ömrü boyunca erken doğumu ile özdeşleşmiş. Bir şey istediğinde dahi erken doğduğu için kafasına vurulup durmuş.

YouTube video

İçine kapanık ve az konuşan Zebercet, daha evvel aşka dair herhangi bir deneyim de yaşamamış. Bu yüzden Ankara treni ile gelen genç kadın onu derinden etkilemiş ve hayal dünyasında yaşamasına neden olmuş.

Anayurt Oteli’nde Yaşanan Gizli İstekler

Anayurt Oteli izle seçeneğinden siz de filmin restore edilmiş halini izleyebilirsiniz. Aynı zamanda Yusuf Atılgan’ın en önemli eseri olan romanı da okuyarak Zebercet’i daha yakından tanıma şansına nail olabilirsiniz. Öyle ki hem filmde hem de romanda Zebercet’in insani istekler konusu ile ilgili imtihanına şahit olacaksınız.

Romanda ve filmde yer alan ortalıkçı kadın ile Zebercet’in ilişkisi bunu en iyi şekilde yansıtan bir durumdur. Ortalıkçı kadının adı aslında Zeynep olmasına rağmen bu isimle pek anılmadığını da göreceksiniz. Köyünde tanımadığı biri ile evlendirilen Zeynep, bakire olmadığı gerekçesi ile baba evine geri yollanmış biridir.

Zeynep’in hikayesine odaklanıldığında ise kendisine vakti zamanında bir akrabasının tecavüz ettiği anlaşılmaktadır. Zebercet ile ilişkiye giren Zeynep, bunlar gerçekleşirken sürekli uyku halindedir. Zebercet, bazı geceler ortalıkçı kadının odasına sızar ve onunla birliktelik yaşar. Zeynep ise ağır uykusundan asla uyanmaz.

Anayurt Oteli’nin Film Versiyonu

Anayurt Oteli IMDB puanı açısından bakıldığı zaman da filmin başarısı ile ön plana çıkan bir yapımdır. Türkiye sinemasının modern yönetmenlerinden olan Ömer Kavur, bu roman için taktire şayan bir film çekmiştir. Filmde romanın en önemli sahneleri ustalıkla anlatılırken Ömer Kavur’un imzasını taşıyan bazı sahneler de eklenmiştir.

Zebercet’i canlandıran Macit Koper de uzunca bir süre bu rolün gölgesinde kalmış usta bir aktördür. Filmde ortalıkçı kadın Zeynep’i de Serra Yılmaz canlandırmıştır. Zebercet’in aşık olduğu trenle gelen kadına ise Şahika Tekand hayat vermektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=guvNedeMEd8

Siz de dilerseniz Anayurt Oteli-Türk filmi (restorasyonlu) izle seçeneği ile filmi izleyebilirsiniz. Anayurt Oteli – fragman içerisinde de filmin o çok sevilen başlangıç sahnesini bulabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!