featured

Meslek Seçiminde Zorlanıyorum Diyenlere Altın Değerinde 6 Öneri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siz de meslek seçiminde zorlanıyorum diye düşünenlerdenseniz, bu tavsiyeleri dikkate alın! Meslek seçiminde kararsızlık yaşamak hemen hemen herkesin başına gelebilen oldukça olağan bir durumdur. Önemli olan bu durumla nasıl başa çıkabileceğini bilmek ve gelecek için güzel bir plan yapabilmektir. Bu yüzden kendinizi kararsız hissederek depresif bir ruh haline bürünmenize gerek yoktur.

YouTube video

Bazı kariyer planlama ofisleri meslek seçimi testi gibi yöntemler ile sizi bir takım doğru sonuçlara götürebiliyor. Kariyer Testi gibi seçenekler sizi tanımaya ve kapasitenizi ölçmeye odaklı testler olabiliyor. Biz de bu yazımızda teste gerek kalmadan sizin için bir meslek edinme adımları oluşturmak istedik.

Meslek Seçiminde Zorlanıyorum Diye Düşünmek

Meslek seçimi önerileri arasında kayboluyor ve kendinizi bir çıkmasın içerisinde mi hissediyorsunuz? Böyle bir durumda panik olmayı bırakmalı ve kariyerinizi şekillendirmek adına bir takım önemli adımlar atmayı denemelisiniz. Elbette bu süreçte büyüklerinizden de destek alarak işleri yoluna koyabilirsiniz.

YouTube video

Ortaokulda meslek seçimi gibi konularda rehber öğretmenlerin de desteği alınabiliyor. Aynı şekilde ortaokul sonrası lise döneminde de hem rehber öğretmen hem de aile desteği önem arz ediyor. Siz de bu konuda kararsız ve kaygılı iseniz bizim size tavsiye edeceğimiz adımlara göz atabilir ve bu alanda uzman kişiler ile görüşebilirsiniz.

1 – Kendinize Bir Kariyer Listesi Yapın

Meslek seçiminde zorlanıyorum bu konuda ne yapmalıyım diye düşünenlerin öncelikle bir liste hazırlamaları gerekiyor. Bu yöntem aynı zamanda sevdiğin işi bulma testi içerisinde de uygulanan bir yöntem olarak kabul ediliyor. Sizi iyi hissettireceğiniz düşündüğünüz meslekleri bu listeye eklemeye başlayabilirsiniz.

Listeyi oluştururken öncelikle sizi hangi mesleğin ne ölçüde mutlu edeceğini de düşünmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda becerileriniz ve deneyimlerinize uygun çeşitli meslekleri ve alanları da bu listeye eklemeniz tavsiye edilir. Listeyi tamamladığınızda size en yakın gelen meslek gruplarına yönelik nitelikli araştırmalar yapmaya başlayabilirsiniz.

2 – Meslek Seçme Sürecinde Sıra Geldi Listeyi Daraltmaya

Meslek seçiminde zorlanıyorum kaygısı güdenler oluşturdukları kariyer listesini zamanla daraltmak zorundalar. Bu adım sizi asıl hayalini kurduğunuz ve kendinize yakın hissettiğiniz mesleğe yaklaştıracak bir adımdır. Daha evvel oluşturmuş olduğunuz listeyi günden güne daraltmalı ve 4 – 5 adet seçenek bırakmalısınız. Sizi iyi hissettiren ve güçlü yanlarınıza odaklandığınız meslek seçenekleri de mutlaka bu sona kalan mesleklerin içinde olmalıdır.

3 – Tecrübeli Kişiler ile Görüşün

Listenizde geriye kalan meslekler konusunda daha net karar verebilmek için bazı kişiler ile görüşmeniz gerekebilir. Bir büyüğünüzden yardım almak ya da bu alanda uzman kişiler ile görüşme halinde olmak size iyi gelecektir. Bu konuda özellikle meslek seçimi uzmanı gibi yetkili kişiler ile iletişime geçebilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra listenizdeki meslekleri icra eden kişiler ile de bir görüşme ayarlayabilirsiniz. Bu meslekeri yapan kişiler ile yarım saatlik görüşmeler yapmak ve bilgi almak sizin düşüncelerinizi önemli ölçüde etkileyecektir.

4 – Seçenekleri Teke İndirme Vakti

Meslek seçiminde zorlanıyorum kaygısı güden kişilerin kendilerine oluşturdukları bu listeyi teke indirme zamanı geldi. Yaptığınız görüşmeler ve aldığınız tavsiyeler neticesinde sizi tatmin edecek olan mesleği seçebilirsiniz. Bu süreçte sizi iyi hissettiren ve tam da sizi yansıttığını düşündüğünüz mesleği seçceğinizden de şüpheniz olmasın.

5 – Mesleğe Yönelik Hedeflerin Belirlenmesi

Seçmiş olduğunuz mesleğe sizi hangi yolun götüreceğiniz de belirleme zamanı geldi demektir. Şimdi o mesleğe yönelik edinmeniz gereken tüm yetileri edinme zamanı. Üniversitede hangi bölümü okumanız gerektiğine de bu süreçte net bir şekilde karar verebilirsiniz.

Seçmiş olduğunuz meslek ile ilgili edinmeniz gereken deneyimleri de belirleyerek eğitim sürecinde deneyim de yakalayabilirsiniz. Örneğin bu süreçte çeşitli programlara katılım sağlayıp deneyim kazanabilirsiniz. Bazı workshoplar sayesinde de meslek olarak seçtiğiniz alanla ilgili bilmeniz gerekenleri öğrenebilirsiniz. Hatta çeşitli stajyerlik programları sayesinde seçtiğiniz alanda iş deneyimi de kazanabilirsiniz.

6 – Meslek Seçiminde Zorlanıyorum Diyenlere Kariyer Planlaması İçin Adımlar

Siz her ne kadar meslek seçiminde zorlanıyorum deseniz de yalnızca 6 temel adımla sonuca ulaşmanız mümkün olacaktır. Seçmiş olduğunuz mesleği ilerletmek ve kariyer basamaklarını tırmanmak için yine kendinize basit bir liste hazırlayabilirsiniz. Bunun için kariyerinize yönelik bazı parametreleri öğrenmeniz gerekmektedir. Sosyal bir insansanız bu yönde bir liste hazırlamalı ve kendinizi bu yönde geliştirmelisiniz. 

Seçtiğiniz mesleğin inişlerini ve çıkışlarını belirlemeli ve bu süreçlerin farkında olmalısınız. Size güzel bir kariyer sağlayacak şekilde okulun da bitmesi ile birlikte mesleğinizde yol almaya başlayabilirsiniz. Kariyer hayatınızda nasıl bir sorun ile karşılaşacağınızdan emin olmalı ve o işin sizi kendinizi geliştirmeye yönlendireceğinden emin olmalısınız. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!