featured

Geçmişten Bugüne Güzellik Yarışmaları Tarihi ve Yarışmaların Genel Özellikleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güzellik kavramını bize aşılayan güzellik yarışmaları, dünya çapında düzenlenen etkinliklerdir. Ülkemizde de her sene düzenlenen bu yarışmalarda birbirinden güzel genç kadınlar yarışmaktadır. Güzellik yarışmaları birincileri çeşitli ödüller ile ödüllendirilirken artık onlara şöhret kapıları da açılmış olur.

Güzellik yarışmaları başvuru sürecinden yarışmanın sonlanmasına kadar geçen sürede adaylar bazı eğitimlerden de geçirilmektedir. Her sene heyecanla beklenen bu yarışmalar hakkında biz de küçük bir araştırma yapmak istedik. Güzellik yarışmaları Türkiye ve dünya örneklerinden yola çıkarak sizlere bu yarışmaların tarihini anlatmak istedik. İşte, bilmeniz gereken önemli detaylarıyla güzellik yarışmalarının tarihi.

Dünyanın İlk Güzellik Yarışması

Güzellik yarışması haberleri aslında mitoloji dönemine dek uzanan bir süreçte karşımıza çıkıyor diyebiliriz. Her ne kadar bu tip yarışmaların tarihi çok geçmişte olmasa da ilk güzellik yarışması için mitolojik tanrıların dönemini gösterebiliriz. Yunan mitolojisinde yer alan bir hikayede dünyanın ilk güzellik yarışmasının detaylarından bahsediliyor.

Bu yarışmada yer alan kişiler Hera, Afrodit ve Athena gibi önemli tanrıçalardır. Bu üç büyük tanrıça Zeus’un jüri olduğu bir düğünde güzelliklerini kanıtlamaya çalışmışlardır. Bu hikayede aslında her şey fesatlık ve kıskançlık tanrısı Eris’in Thetis ve Peleus’un düğününe çağrılmaması üzerine gelişmiştir.

Bir düğünden güzellik yarışmasına uzanan bu hikayede güzelliğin tanımı da yapılmaya çalışılmıştır. Güzellik yarışmaları oyunları da bundan sonraki süreçte modern dünyada adeta her sene düzenlenen bir fenomen haline gelmiştir.

Altın Elmanın Sahibi Güzel Kim?

Dünya güzellik yarışması 2020 yılının da merakla beklenilen etkinliklerinden biridir. Günümüz güzellik yarışmalarına değinmeden önce yarıda bıraktığımız Eris’in düğüne davet edilmeme hikayesine geri dönelim. Düğüne davet almayan fesatlık tanrısı düğün için altın bir elma hediye etmek ister. Hediye paketleyen Eris, üzerine de “en güzele” yazar. Bu yazıyı gören tanrıçaların her biri elmanın kendisine gönderildiğini iddia eder.

Tanrıçaların çekişmesi kısa süre sonra bir yarış halini alır. Son üçe kalan Hera, Athena ve Afrodit, büyük tanrı Zeus’un karşısına dikilir. Zeus, bu üç güzel tanrıçadan hangisini seçeceğini bilemez ve onları başından savmak için İda Dağı’na yollar. İda Dağı’nda bulunan Paris karşısında üç güzel tanrıçayı görünce neye uğradığını şaşırır.

YouTube video

Her bir tanrıça tarafından kendisine vaatlerde bulunulan Paris, en sonunda Afrodit’in ona vereceği aşkı seçer. Bunun üzerine altın elmayı alan Afrodit tarihin ilk güzellik kraliçesi olur. Paris’e verdiği sözü tutan tanrıça onu görmeden de sevecek güzeller güzeli bir kadın bulur.

Güzellik Yarışmasından Truva Savaşına

Güzellik yarışmaları isimleri arasında üç tanrıçanın katıldığı ilk yarışma oldukça önemli bir yere sahiptir. Öyle ki bu yarışma asırlardır anılmaya devam edecek olan Truva savaşına yol açmıştır. Paris’e verdiği sözü tutan Afrodit, genç çobana Sparta Kralı Menelaos’un karısı Helena’nın aşık olmasını sağlar. Helena daha önce hiç görmediği Paris’e anında aşık olmuştur ve her daim onun aşkından yanmaya başlar.

Paris de güzeller güzeli Helena’ya kayıtsız kalamaz ve onu Truva’ya kaçırır. Bu olay da Truva savaşının ateşlenen ilk fitili olmuştur. Sparta Kralı Agamemmon liderliğindeki ordular ile karısını geri alabilmek adına Yunan topraklarında büyük bir savaş başlatmıştır.

Modern Güzellik Yarışmaları

Dünya güzellik yarışmaları birincileri her sene düzenlenen etkinlikler çerçevesinde seçiliyor. Özel bir jüri tarafından seçilen bu güzeller, bir sene boyunca güzellik kraliçesi tacını takma hakkına sahip oluyor. Dünyadaki ilk modern güzellik yarışması da 1920 yılında Texas Eyaleti bünyesinde düzenleniyor.

Bu olaydan önce 18. Yüzyılda da güzellik yarışmasına benzer çeşitli aktiviteler yapılmaktaydı. Yine de en net tarihle 1920 yılında düzenlenen yarışmayı modern yarışmaların başlangıcı olarak sayabiliriz.

İlk kez Amerika’da düzenlenen bu yarışma bundan birkaç sene sonra Belçika’ya kadar taşınmıştır. Yarışmaların Avrupa kıtasında yayılma süreci de oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşmiştir. Günümüzde de güzellik yarışması 2020 olarak düzenlenmeye devam ediyor.

Türkiye’deki Güzellik Yarışmaları

https://www.youtube.com/watch?v=nhm2o6mBhM8

Türkiye Güzellik Yarışmasın 2020 hala net bir tarihe bağlanmış bulunmuyor. Fakat biz bu senenin yarışmasından önce ülkemizin geçmişinde düzenlenen yarışmalara da bir göz atmak istedik. Ülkemizde düzenlenen ilk güzellik yarışması 2 Eylül 1929 tarihinde gerçekleşmiştir. Uzun zaman boyunca tanıtımı yapılan bu yarışma, çağdaş Türkiye’nin o dönemde gerçekleştirilen en önemli etkinliklerinden biri olmuştur.

1932 yılında düzenlenen yarışmada ise Keriman Halis Hanım birinci seçilmiştir. Keriman Halis, aynı sene içerisinde düzenlenen ve toplamda 28 ülkenin katıldığı Dünya Güzellik Yarışması’nda da birinci seçilmiştir. Bu başarı Türkiye’de büyük yankı uyandırmış ve Keriman Halis için kutlamalar düzenlenmiştir.

YouTube video

Mustafa Kemal Atatürk de Keriman Halis’in bu başarısına kayıtsız kalmayarak kendisine kraliçe anlamına gelen “Ece” soyadını vermiştir. Sirkeci Garı’nda düzenlenen kutlama gecesinde Keriman Halis’ın aynı sene içerisindeki ikinci başarısına değinilmiştir.

O zamandan bu zamana değin düzenlenen yarışmalarda ülkemizi dünyada pek çok önemli isim de temsil etmiştir. Son olarak Azra Akın da 2002 yılında Kainat Güzeli seçilmiştir.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!