featured

Yeni Uygulama Sayesinde Kadına Yönelik Şiddet Anında Kolluk Birimlerine Bildirilecek

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadına yönelik şiddet maalesef her geçen gün artarak devam ediyor. Faillerin caydırıcı ceza almaması ve kadınların gerektiği gibi korunamamasından dolayı da bu suç gün be gün artıyor. Adalet Bakanlığı yaptığı bir çalışma ile bu durumun önüne geçmeyi amaçlıyor. Yeni çalışma ile yeni uygulamalar hayata geçirilecek ve tedbirler arttırılacak.

Şiddet faili olan kişilerin ceza infaz kurumlarından tahliyelerinden sonra gereken önlem ve tedbirlerin alınabilmesi için durum hemen ilgili kolluk birimlerine bildirilecek. Bu kişilerin, yakın akrabalarına, zarar vermesi muhtemel kişilere yaklaşması engellenecek. Suç işlediği kişinin yakınına yaklaştırılmayacak.

Adalet Bakanlığı Açıklaması

YouTube video

Adalet Bakanlığınca yapılan yazılı açıklama içeriğine göre; yeni adli yılın başlamasıyla birlikte kadına yönelik şiddet ile mücadele edilecek ve önlenecek. Şiddetle daha etkili mücadele edilebilmesi için yeni uygulamalar ve tedbirler hayata geçirilecek. Bu kapsamda şiddet faili olanların, suç  mağdurları ve yakınları ile temaslarının önlenmesi için yeni bazı önlemlere başvurulacak. Bu bağlamda;

Kasten öldürme,Nitelikli cinsel saldırı,Çocuğun cinsel istismarı ve işkence gibi suçlardan mağdur olanlar ileYakınlarının, şiddet failleri ile temaslarının bu tedbirler ile engellenmesi sağlanacak.

Kolluk Birimine Bildirim

Yeni tedbirler ile artık, hükümlü ya da tutuklunun ceza infaz kurumundan tahliye edilmesine dair gerekli bilgiler kolluk birimlerine bildirilecek. Önlemlerin eksiksiz alınabilmesi amacıyla suç mağdurunun bulunduğu yer de kolluk birimine bildirilecek. İlgili kolluk birimi bünyesinde ise gereken tüm tedbirler bu sayede alınmış olacak ve suç mağdurları ile suç faillerinin temaslarının önüne geçilecek.

Öfke Kontrol Programları

Ayrıca kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve şiddet ile daha etkili mücadele edilebilmesi amacıyla psikolojik önlemler de alınacak. Kadına yönelik şiddet eylemleri sebebi ile ceza infaz kurumunda bulunan şiddet suçu failleri, psiko-sosyal servisinde öfke kontrol programına alınacaklar. Bu noktada failin şiddet eğiliminin devamı yönünde bulgular olması durumunda, suç mağdurlarının korunması için gerekli önlemlerin değerlendirilebilmesi yapılacak. Bu amaç doğrultusunda gereken bilgiler ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile paylaşılacak.

Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü

Yine Adalet Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmede 105 ayrı adliye bünyesinde Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerinin kurulduğu bildirildi.

10.06.2020 günü yayınlanan 63 sayılı “Suç Mağdurlarının Desteklenmesine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” ile birlikte, ilk etapta Türkiye çapında Kurulan bu Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri vasıtasıyla suça maruz kalan kişilere destek artırılıyor.

Bu kişilerin ilerleyen adli süreçte kendilerini yalnız hissetmemeleri ve bu mağdurlara gerekli desteklerin sunulması amaçlanıyor. Söz konusu müdürlüklerin bünyelerinde suç mağdurlarının kendilerini daha rahat bir şekilde ifade edebilmeleri için de adli görüşme odaları oluşturuluyor. Yani diğer bir ifade ile AGO oluşturuldu. Sayıları 76’yı bulan bu adli görüşme odalarında suç mağdurlarının, failler ile yüz yüze gelmeyecek. Uzman desteği altında, tamamen özel ortamlarda ifadelerini verebilmelerinin sağlanacak. Yine yapılan bildirime göre şu ana dek adli görüşme odalarında 18 bin 540 suç mağdurunun ikincil bir örselenmesinin önüne geçildi. Gerekli ifadeleri tespit edildiğine de vurgu yapıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!