featured

2. El Araba Fiyatları Düşecek mi? 2. El Araba Pazarında Son Durum Ne?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2. el araba fiyatları özellikle pandemi döneminde herkesin konuştuğu bir konu oldu. Pandemi nedeniyle fabrikalar kapandı ve sıfır araç üretimi durma noktasına geldi. Bu durum ikinci el araba pazarına olan ilgiliyi artırdı. Fakat sıfır araçların piyasada azalması nedeniyle fırsatçılar ikinci el pazarındaki araçların fiyatında yükseltmelere gittiler. Hal böyle olunca fiyatlar arasında önü alınamaz bir uçurum oluşmaya başladı.

Nisan ve mayıs aylarında pazarda satışlar dip yapmış ve satışlar durma noktasına gelmiştir. Fakat Temmuz ayına gelindiğinde satışlar tekrardan zirve yaptı. Bu durum araçların ihtiyaçtan çıkarak yatırım aracına dönüştüğü yorumları sonrasında fiyatların yüksek noktalara çıkması ile sonuçlandı.

Ekim Ayında 2. El Araba Piyasasında Düşüş Devam Ediyor

Temmuz ayında zirve yapan fiyatlar sonrasında Ağustos ayında %18 civarında bir satış düşüşü meydana geldi. Bu düşüş Eylül ve Ekim ayında da devam ediyor. Satıcı çok fakat yüksek miktarlar ödeyerek araba alacak alıcı yok.

İkinci el piyasasında yoğunluk olarak satışlar son kullanıcıya perakende olarak yapılıyor. Fakat yüksek fiyatlar sonrasın bu son satış noktasında büyük sıkıntılar oluşmaya başladı. Çok düşük modelli araç fiyatları akıl almaz seviyelere geldi. Yıllardır biriktirdiği parasını yaşı büyük araçlara vermek istememesi de Pazar satışlarını düşürdü.

Sektörde söz sahibi olan kişilerin ortak olarak yaptığı yorumlarda;

“ Piyasada şu an al-sat için alım yapan alıcılar ve tüccarlar dışında hareket yok. Perakende tarafında müşteri yok. Tüm bayiler ve galeriler beklemede” yorumu yapılıyor.

İkici El Araba Pazarı %80 Perakende Olarak İlerliyor  

İkinci el araba alım ve satım işlemleri %80 oranında perakende olarak yapılıyor. Bu nedenle 2. el araba fiyatları yükselişine devam edeceği ve satışların düşük seviyede kalacağı öngörülüyor. Elindeki araçları satamayan bayiler stok maliyeti ile karşı karşıya kalıyor. Maliyet arttıkça da araç fiyatları artışı devam ediyor.

Stokları eritmek isteyen satıcılar ya fiyatları düşürmek zorunda ya da stok maliyetlerine dayanarak yüksek fiyattan aracını satmak zorunda. Bu durum da fiyatların ne şekilde devam edeceği sorusunu cevaplamayı güçleştiriyor. Pazarda satış düşüyor fakat fiyatlar düşecek mi kimse bir yorum yapamıyor.

Aracı yüksekten satın alan kişiler fiyatını düşürmek ve karını bırakmak istemiyor. Alıcılar ise yüksek fiyattan araç sahibi olmak istemiyor. Modeli düşük arabalara tüm birikimlerini vermekten kaçıyor. Ya nakit ihtiyacı olan bir satıcı arıyorlar ya da tok satıcı kovalıyorlar. Piyasaya göre biraz daha düşük fiyatta araba alabilmenin tek yolu şimdilik bu…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!