featured

Boşanma Davası Olan Çiftleri Aile Danışmanlarına Yönlendirilecek Uygulama Hayata Geçiyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde mutlu bir yuva arzusuyla yapılan bazı evlilikler ne yazık ki boşanma davası ile neticelenebiliyor. Ülkemizde de boşanan çift sayısı her geçen gün daha çok artıyor. Boşanan çiftler açısından ise velayet, mal paylaşımı gibi konularda bazı sorunlar yaşanabiliyor.

Adalet Bakanlığı hayata sokacağı yeni projesi ile boşanma sürecine giren çiftlerin daha sağlıklı olarak iletişim kurabilmelerinin önünü açıyor. Ve velayet gibi problemlerin minimuma indirgenmesi için, çiftlerin aile danışmanlarına yönlendirilmesi uygulamasını başlatıyor.

Çocukların İkincil Örselenmesi Engellenecek

Bakanlık tarafından uygulamaya geçecek proje kapsamında, istenmeyen şiddet olaylarının önüne geçilmesi planlanıyor. Aynı zamanda boşanma sürecine giren çiftlerin varsa çocuklarının da ikincil örselenmelerine engel olunması hedefleniyor.

Boşanma Davası Bulunan Çiftler İçin Uzman Desteği

Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda, şiddet olaylarının meydana geldiği boşanma süreçlerine dair detaylı analizler gerçekleştirildi. Bu ayrıntılı analizler neticesinde kendi aralarında sorunlar yaşayan eşlerin sorunları tespit edildi. Büyük bir çoğunluğunun, söz konusu problemlerin aşılabilmesi adına herhangi bir uzmandan yardım ve destek sağlamadıkları da tespit edildi.

Yine analizler neticesi boşanma sürecinin olumsuz etkilerinden en fazla çocukların etkilendiği görüldü. Ve bu süreçte ayrılığı kabullenememe nedeniyle oluşan uyuşmazlıkların, taraflarda şiddet eğilimine neden olduğu da saptandı.

Mahkemeler Çiftleri Danışmanlara Yönlendirecek

Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen bu ayrıntılı çalışma ve analizler neticesinde, boşanma sürecine giren çiftlerde saptanan iletişim problemlerine çözümler aranacak. Hızlı ve sağlıklı bir şekilde giderilmesi adına uzman desteği sağlanması konusunda son derece önemli adımlar atıldı.

Önceki dönemlerde boşanma davası açılması ile Adliyelerin bünyesinde çalışan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri görev alıyorlardı. Uzmanlar tarafından eşler ve çocuklar ile görüşmeler yapılıyordu. Ve genellikle velayet ve kişisel ilişki temini konusunda raporlar hazırlanıyordu.

Artık Adalet Bakanlığı’nın yeni uygulaması ile birlikte, yukarıda bahsi geçen görüşmeler esnasında aile içi iletişim problemleri yanında çocukların psikolojisi de ele alınacak. Bilhassa çocukların söz konusu boşanma sürecinden olumsuz olarak etkilendiklerinin ya da velayet ve kişisel ilişki kurma gibi konularda taraflar arasında anlaşmazlıkların yaşandığının tespit edilmesi durumunda yeni adımlar atılması kararlaştırıldı.

Buna göre, taraflar ve eşler ile Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü uzmanları arasında gerçekleşen görüşmelerde, yukarıda bahsi geçen iletişim problemlerinin bulunduğu anlaşılır. Ve çocuklarında süreçten olumsuz olarak etkilendikleri saptanırsa uzmanlar tarafından süreci yani boşanma davasını yürüten Aile Mahkemelerine çiftlere yönelik boşanma danışmanlığı önerilecek.

Aile Mahkemeleri de bu öneri sonrası boşanma aşamasında bulunan çiftleri uzman danışmanlara yönlendirecek.

E-duruşma Uygulamaları Yaygınlaştırılacak

Adalet Bakanlığı’nın bir diğer projesi olan ve yargıda dijital dönüşümün en önemli adımlarından birini oluşturan e-duruşmanın kapsamı ve uygulanma alanı da genişletilecek.

Avukatların bulundukları yerden duruşmalara video konferans yöntemi ile katılmalarını sağlayan e-duruşma uygulamasının kapsamı da genişletilecek. E-duruşma uygulaması, avukatlar tarafından oldukça büyük bir ilgi gören ve beğenilen bir uygulamadır. Yargı Reformu Strateji Belgesinde bulunan dijital dönüşümün en önemli hedeflerinden bir tanesidir.

Yeni adli yılın başlaması ile birlikte start alan e-duruşmanın pilot uygulaması, Ankara Batı Adliyesi bünyesinde bulunan iki tüketici mahkemesi, iki icra mahkemesi ve bir kadastro mahkemesi olmak üzere beş mahkemede yapılıyordu. Bu uygulamanın tüm ülke genelinde yaygınlaştırılması amacıyla alt yapı çalışmalarını devam ettiren Adalet Bakanlığı;

YouTube video

E-duruşma uygulamasını şimdi de Ankara,İstanbul, İstanbul AnadoluVe Bakırköy adliyeleri bünyesindeki tüketici mahkemelerinde başlatacak.

Sistemin kurulumu yapılan ve hazır hale gelen 42 mahkemede bu haftadan itibaren e-duruşmalar yapılabilecek. Yine Adalet Bakanlığı e-duruşma uygulamasını yıl sonuna dek toplam 200 mahkemede daha uygulanır hale getirecek. 2021 yılında ise e-duruşma uygulaması Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak. Boşanma davası gibi tüm davalar konferans yöntemi ile yapılabilecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!