featured

Muhtar Maaşı Ne Kadar? Muhtarların Görevleri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Köy ve mahallede görev yapanların muhtar maaşı, her sene değişik oranlarda güncelleniyor. Her ne kadar cuzi bir meblağ da olsa muhtarlara ödenen aylık ücret dönem dönem zamlanabiliyor. Özellikle de yıllara göre muhtar maaşları çizelgesine bakıldığında son 2 yıldır bu ücrette artış gözlemleniyor.

En yüksek muhtar maaşı hesabı yapılırken de görev yapılan mahalle ya da köyün genel durumu ele alınıyor. Özellikle de büyük kentlerde görev yapan muhtarların aylık ücretleri daha farklı hesaplanıyor. Örneğin İzmir muhtar maaşı, Kilis iline göre daha farklı hesaplanıyor ve aylık olara hesaba yatıyor. İsterseniz gelin, muhtarların alacağı aylık ücretlere güncel verilerin ışığında yakından bakalım.

Muhtar Nedir? Muhtar Maaşı Ne Kadar? Muhtarların Görevleri Nelerdir?

Muhtarlık sistemi, halk tarafından seçilen ve demokratik yapıda mutlaka yer alması gereken bir sistemdir. Muhtarlar, seçim zamanında herhangi bir partiye üye olmaksızın tamamen bireysel olarak seçilmektedir. Köy, kasaba ve mahallelerde seçilen muhtarlar, yerel seçimler sonucunda görevlerine başlamaktadır.

Sözlük anlamı olarak da “seçilmiş” anlamına gelen muhtar mevkii demokraside küçük ama önemli bir görevdir. Muhtarlar, seçilmiş oldukları bölgenin pek çok idari işi ile ilgilenmek durumundadır. Mahallelerin ve köylerin çeşitli idari işlerinde muhtarın etkisi oldukça fazladır. Hatta köylerde muhtar, o bölgenin idari anlamda en yetkili kişisi kabul edilir.

Muhtarların Görev Tanımı

Muhtarlar, seçilmiş oldukları köy ve mahallede çeşitli idari işlerden sorumlu olan yetkili kişilerdir. İşte, bir muhtarın ilgilenmesi gereken görevlerin başlıcaları:

Mahalle ve köydeki su ve yol sorunlarını muhtarlar bildirmekle görevlidir. Bu tip alt yapı sorunlarını tespit eden muhtarlar bu sorunlar ile ilgili yetkili merciler ile görüşürler. Özellikle de mahalle muhtarları bağlı bulundukları ilçenin kaymakamlığına karşı görev sorumluluğuna sahiptir.Muhtarlar, seçim dönemlerinde sandık görevlisi olmakla da yükümlülerdir. Aynı zamanda köydeki ya da mahalledeki seçim listeleri de yine muhtarlar tarafından oluşturulur ve duyurulur.Aynı zamanda muhtarlar bağlı oldukları bölgedeki askerlik çağı gelmiş olan gençleri de bildirmekle görevlidir.Mahalle ve köylerde imece usulü ile ilgili her konuda muhtardan destek alınmaktadır. Muhtarlar, imece usulü olarak yapılan işlerde inisiyatif alma hakkına sahiptir.Mahalle ve köylerin güvenlik problemleri de muhtarlar tarafından tespit edilmektedir. Bu tip problemler muhtarların tespiti ile daha yetkili bir üst makama aktarılmaktadır.Bir muhtar, görev yaptığı mahalle ya da köyde bulunan yoksul kişileri tespit eder ve yoksulluk maaşı ile ilgili adımlar atar. Aynı şekilde engelli maaşı için de ilk önce kayıtlı bulunulan muhtarlık şubesine başvurulması gerekmektedir.Muhtarlar, özellikle de pandemi döneminde mahalle ya da köydeki hasta kişileri de bildirmekle görevlidir. Muhtarlar tarafından verilen vaka bilgileri sonucunda o yerleşimin hastalık oranları ortaya çıkartılır.

Muhtar Olmanın Şartları Nelerdir?

Muhtar olmanın da bazı önemli şartları bulunmaktadır. Bu şartların sağlanması dahilinde bir kişinin muhtar için adaylık koyması mümkün olacaktır. Aşağıdaki şartları sağlamayan kişilerin muhtarlık adaylıkları direkt olarak iptal edilmektedir. İşte muhtar adaylığı için aranılan başlıca şartlar:

Muhtarlık seçimlerinde aday olmak için herhangi bir eğitim durumu aranmamaktadır. Yani ilkokul mezunu olarak da muhtar adayı olabilmek ve seçilip görev başlamak da mümkündür.Muhtar olarak seçilmiş olan kişiler, kaymakamlık ya da valilikler tarafından düzenlenen çeşitli eğitimlere katılım göstermelidir. Bu tip eğitimler, muhtarlık görevinin nasıl ve ne şekilde icra edilmesi gerektiğini gösteren eğitimlerdir.Muhtar adayı olacak olan kişilerin 25 yaşını tamamlamış olmaları beklenmektedir.Muhtar adaylığı için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı aranmaktadır. Yabancı uyruklu kişilerin adaylıkları geçersiz sayılacaktır.Muhtar adaylarının aday oldukları köy ya da mahallede seçimlerden önce 6 aydır ikamet ediyor olmaları şarttır.Muhtar adayları, herhangi bir yüz kızartıcı suçtan dolayı mahkum edilmemiş ya da ceza almamış olmalıdır.

Muhtar Maaşı Ne Kadar?

Daha önce muhtar maaşı 2019 net ne kadar sorusu merak uyandırırken 2020 yılı itibariyle muhtarlık maaşlarına zam müjdesi gelmiştir. Muhtar maaşı kaç tl bilebilmek için görev yapılacak olan bölgenin koşullarına da aşina olmak gerekmektedir. Daha önce de belirttiğimiz gibi her bölgede aynı oranda muhtar aylıkları verilmemektedir. Özellikle de büyük kentlerdeki muhtarların maaşları farklılık gösterebilmektedir.

2018 yılında getirilen yeni bir düzenleme sayesinde muhtarların aylık ücretlerinde bir artış yaşanmıştır. Muhtar maaşlarına yeni düzenleme kapsamında iyileştirilmeye gidilmiş ve maaşlarda önemli oranda bir artış olmuştur. Bu durum aza maaşı için de geçerli olmuş olup her bölgede uygulamaya sokulmuştur.

Muhtar maaşı ne kadar 2020 sorusuna bu yılın 6 aylık enflasyon oranı ile cevap vermek mümkün olacaktır. Buna göre yapılan hesaplamalarda aylık net muhtar ücreti ortaya çıkacaktır.

Muhtar Maaşı 2020 Güncel Verileri

2020 de muhtar maaşı ne kadar olacak sorusu, yılın başından itibaren en sık sorulan sorulardan biri olmuştur. 2020 yılı itibariyle alınan zam kararı neticesinde muhtarlık ücretlerinde de gözle görülür bir artış yaşandı. Buna göre 2019 yılında ortalama 900 Türk Lirası olan maaş, 2020 yılında 2 bin lira civarına ulaştı.

2020 yılında yapılan büyük zam ile birlikte ortalama bir muhtar aylığı için 2.100 Türk Lirası diyebiliriz. Bu oran köy ve mahallelerde değişiklik göstermekte ve bazı büyük kentlerde daha farklı bir şekilde hesaplanmaktadır. Örneğin İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerdeki muhtarların maaşı, ortalama 2.500 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.

Köy muhtar maaşı da aynı şekilde bağlı bulunulan kente göre farklılık gösterebilmektedir. Bu durum, bağlı bulunulan kentin nüfus ve görev yoğunluğu ile doğru orantılıdır.

Emekli Muhtar Maaşı Ne Kadar?

Emekli muhtarlar için de ödenen sabit bir emekli muhtar ücreti bulunmaktadır. Bu maaş da yine yıllık enflasyon oranına paralel olarak farklılıklar gösterebilmektedir. Yine de 2020 yılı için belirlenmiş olan emekli muhtar ücretine 2.000 Türk Lirası diyebiliriz. Bu rakam ortalama bir rakam olup yine oranlara göre değişiklikler gösterebilmektedir.

Muhtarlar Nasıl Emekli Olur?

Muhtarlıktan emekli olup aylık ücret almaya devam etmek için bazı aşamaların geçilmesi gerekmektedir. Buna göre belirlenmiş olan şartlar uygulandığında muhtar emeklisi olarak emekli aylığı almak mümkün olacaktır. İşte, muhtarlıktan emekli olabilmek için aranan başlıca şartlar:

Eğer bir muhtar daha önce sigortalı işlerde de çalıştıysa 1260 gün muhtarlık görevi yaptıktan sonra emeklilik talebinde bulunabilir. Bu emeklilik talebi Bağ – Kur şartlarına uygun bir şekilde yapılmakta ve muhtar da Bağ – Kur emeklisi olarak kabul edilmektedir.Daha önceden sigortalı bir işte çalışmış olup muhtarlık görevine başlayan kişinin emeklilik maaşında da herhangi bir kesinti yaşanmaz. Yalnızca emekli muhtar saha sonraki süreçte Bağ – Kur emeklisi olarak emekli muhtarlık ücretini almaya başlayabilir. Böyle bir durumda iki sigorta arasından seçim yapılması gerekmektedir.Sigorta açısından sorun yaşayan muhtarların emeklilikleri için 60 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Aynı şekilde bu kişilerin 3600 prim gününü doldurmaları da elzemdir.Muhtar emeklisi olmak isteyen bir kişinin, görev başladığında sigorta dilekçesini beyan etmesi de gerekmektedir. Ancak sigorta dilekçesi beyan edildiği zamanda emeklilik için gün sayımı yapılmaktadır. Beyan edilen dilekçe sayesinde muhtarın göreve başladığı ilk gün sigorta primleri de ödenmeye başlanır.

Bonus : Kılıçdaroğlu: “Muhtarların bütçesi olmalı”

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!