featured

Adet Söktürücü Bitkiler ve Adet Söktürücü Bitki Çayları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Etkili adet söktürücü bitkiler, regl olamayan kadınların başvurduğu doğal bitkilerdir. Sağlıklı her kadın periyodik olarak regl döngüsüne girmektedir ancak kimi zaman regl olmama gibi durumlar yaşanabilmektedir. Bu durumda da kadınlar genel olarak önceliği doğal bitki ve bitki çaylarının kullanımına, adet söktürücü hareketler yapmaya vermektedir. Şifalı ve doğal bitkiler sayesinde kadınların büyük bir kısmı regl olamama sorununa çözüm sağlayabilmektedir.

Regl, sağlıklı her kadının menopoza girene dek her ay yaşaması gereken bir dönemdir. Ancak kadınların bu özel dönemi dış etkenlerden de etkilenebilmektedir. Dış etkenlerin de etkisiyle adet dönemi sancılı olabilmektedir. Özellikle adet gecikmesi nedeniyle kadınlar yoğun bir ağrı yaşayabilmektedir. Bu durumda adet söktürücü kürlere, bitkilere ve bitki çaylarına başvurulmaktadır. Bu uygulamalar sonucunda büyük rahatlamalar yaşanabilmektedir.

Adet Söktürücü Bitkiler

Adet söktürücüler arasında doğanın bizlere armağanı olarak sunulan bitkiler bulunmaktadır. Bu bitkilerin düzenli olarak tüketilmesi, kadınların regl dönemlerini ağrısız ve sancısız olarak yaşamasında büyük bir etkiye sahiptir. Düzenli olarak bu bitkilerin tüketilmesinin dışında regl dönemlerine yakın yoğun olarak adet söktürücü bitkiler tüketimi yapılması, regl dönemlerinin rahat geçmesini sağlamaktadır. Özellikle de adet söktürücü ilaçlar kullanmak istemeyen kadınlar bu bitkilerin tüketimine ağırlık vermektedir.

1.  Dereotu

Dereotu, adet sancılarını azaltma etkisine sahip olan bitkilerin başında gelmektedir. Bu bitkiyi sık tüketen kadınlar adet düzenlerini sağlayabilecekleri gibi aynı zamanda regl dönemi ağrılarını da azaltabilmektedir. Adet söktürücü şeyler arasında çiğ olarak tüketime uygun olan bu bitki farklı yiyeceklerin yanında da tüketilebilmekte, salatalarda da sıklıkla kullanılabilmektedir.

2.  Maydanoz

Maydanoz, içerisinde bulunan etken maddeler sayesinde rahmi uyarma etkisini göstermektedir. Bu nedenle de adet söktürücü bitkiler arasındaki yerini almaktadır. Ayrıca maydanoz içerisinde bulunan antioksidan nedeniyle de vücudu arındırmakta ve kan akışının hızlanmasında etkili olmaktadır. Bu sayede de adet sokturucu özelliğini sergilemektedir.

Çiğ olarak da tüketilebilen maydanoz, kaynatılarak da içilebilmektedir. Kaynamış maydanoz suyu, adet sokturucular arasındadır. Ancak maydanoz suyu içecek olan kişilerin, kaynamış olan maydanoz suyunu yaklaşık olarak 30 dakika bekletmesi gerekmektedir ve tek seferde içmemesi gereklidir. Kaynatılmış ve soğutulmuş olan bir bardak maydanoz suyunun gün içerisinde farklı aralıklarla tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Adet söktürücü yiyecek olarak maydanoz sıklıkla tercih edilmektedir.

3.  Çemen Otu (Boy Otu)

Çemen otu yani bilinen diğer adıyla boy otu, içeriğinde antioksidanların bulunduğu bitkilerdendir ve adet söktürücü doğal bitkilerdendir. Bu özelliği sayesinde adet söktürücü bitkiler listesinde yer almaktadır. Vücudu zararlı maddelerden arındırma özelliği bulunan çemen otu tıpkı maydanoz gibi kan kışının düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Regl döneminde veya gündelik yaşamda adet söktürücü hareketler ve çemen otu tüketimini yapan kadınlar genel olarak regl dönemlerini ağrısız ve sancısız olarak geçirebilmektedir.

Çemen otu aktarlarda da bulunabilecek olan bir bitkidir ve ayrıca adet söktürücü çay seçeneklerinden biridir. Adet söktürücü olarak bu bitkiyi kullanacak olan kişilerin, bitkiyi öncelikle toz haline getirmesi gerekmektedir. Toz haline getirilmiş olan çemen otunun üzerine bir miktar suyun eklenmesiyle demleme işlemi yapılmalıdır. Yaklaşık olarak 10 dakika demlenmeye bırakılan çemen otu daha sonra süzülerek tüketilebilmektedir.

4.  Zencefil

Zencefil de adet söktürücü bitkiler arasında yer almaktadır. Yalnızca regl döneminin daha rahat geçmesini sağlamakla kalmayan bu bitki hemen hemen tüm rahatsızlıkların hafifletilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bu bitki, diğer bitkilerden farklı olarak adet sancılarına karşı daha fazla yarar sağlayan bir adet söktürücüdür.

Zencefil eski dönemlerden beri kadınların adet sancısı için kullandığı bitkilerdendir. Genel olarak adet sancısına neden olan; prostaglandinlerdir ve zencefil de prostagladinlerin etkisinin azaltılmasını sağlamaktadır. Dolayısı ile regl dönemi sancıları için adet söktürücü hap yerine zencefil kullanılabilmektedir. Üstelik zencefil, ağrı kesici özelliğini ilaçlara göre daha kısa süre içerisinde göstermektedir.

5.  Alıç

Alıç bitkisi de regl döneminin daha kolay atlatılmasını sağlayan bir bitkidir. Rahim uyarıcı etkisi bulunan alıç özellikle regl dönemi dengesizlikleri yaşayan kadınlar için iyi bir seçenek olmaktadır. Regl döneminin bir hafta öncesinde alıç bitkisinin tüketilmeye başlanması, adet düzensizliği giderilmesinde oldukça etkilidir. Regl söktürücü doğal yöntemler arasında sık kullanılmaktadır.

Adet söktürücü bitkiler arasında bulunan alıç bitkisini kullanacak olan kişilerin öncelikle bir bardak kadar su kaynatması ve kaynamış olan suyun içerisine bitkiyi atması tavsiye edilmektedir. Bir fincan sıcak suya demlenmesi için bırakılan alıç bitkisinin suyu tüketildikten sonra aynı zamanda adet krampları için de etkisini göstermeye başlayacaktır.

6.  Ardıç

Ardıç, kozalak ağaçlarının meyvesidir ve adet söktürücü etkisi olan bitkilerdendir. Özellikle regl döneminde tüketimi yapıldığında adet sancısını ciddi ölçüde azaltmakta ve kadınlara rahatlık sağlamaktadır. Adet sokturucu bitkiler listesinde yerini alan bu bitki aynı zamanda kadınlardaki akıntının da giderilmesinde etkili olmaktadır. Dolayısı ile ardıç bitkisi kadınların özel durumlarına şifa sağlayan bir bitkidir.

Ardıç, çiğ olarak da tüketimi gerçekleştirilebilen bir bitkidir ancak suyu da içilebilmektedir. Taze ardıç tüketmek yerine suyunu tüketmeyi tercih eden kişilerin, bir fincan kaynar suya ardıcı demledikten sonra iki saat kadar dinlenmeye bırakması gerekmektedir. Adet sokturucu olarak her zaman kullanılabilmektedir.

7.  Adet Söktürücü Bitkiler : Çörekotu

Çörekotu hem adet ağrılarının giderilmesinde hem de adet düzeninin sağlanmasında etkili olan bir bitkidir. Yağının dahi pek çok sorunun çözümünde kullanıldığı çörek otu, adet döneminde ağrıların giderilmesi için kadınlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Adet söktürücü bitkiler içinde bulunan çörek otu, çiğ tüketim için oldukça uygundur. Günlük olarak tüketilmesi tavsiye edilen miktar ise 15 gramdır.

Adet söktürücü yiyecekler arasında bulunan çörekotu her ay düzenli olarak regl yaşanmasına yardımcı olur. Bu sebeple de etkili adet dönemi yiyeceklerindedir. Regl söktürücü hareketler ile birlikte çörekotu tüketimi yapıldığında kadınlar rahat bir şekilde regl dönemi yaşayabilmektedir.

Adet Söktürücü Bitki Çayları

Adet söktürücü bitki çayları özellikle kadınlar tarafından adet dönemlerine yaklaşırken sıklıkla tüketilmektedir. Her kadının regl düzeni kendisine özeldir ancak genel olarak kadınların büyük bir kısmı adet dönemlerinde çeşitli sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunlardan bazıları regl düzensizlikleri olarak karşımıza çıkarken bazıları da adet sancısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu düzensizliklerin ve ağrıların giderilmesinde bitki çaylarından yararlanılmaktadır.

Kimi kadınlar regl olamadıkları regl sancısı yaşamaktadır. Bu durumda da genel olarak kadınlar ilaç yerine ilk olarak adet söktürücü çay seçeneklerine başvurmaktadır. Bu amaçla tüketilebilecek pek çok bitki çayı bulunmaktadır. İşte o çaylar…

1.  Adaçayı

Adaçayı pek çok yararı nedeniyle hem kadınlar hem de erkekler tarafından sıklıkla tüketilen bitki çayları arasında bulunmaktadır. Özellikle kadınlar adaçayını regl düzenini sağlaması sebebiyle sıklıkla tüketmektedir. Adet söktürücü bitkiler arasındaki adaçayı ayrıca içeriğindeki östrojen hormonu sayesinde regl döngüsünün düzenlenmesini de sağlamaktadır.

2.  Kantaron Çayı

Kantaron çayı adet söktürücü bitkiler arasındadır ve bu dönemde yaşanan ağrıların giderilmesinde oldukça etkilidir. Regl sancısını hafifleten bitkilerden olan kantaron otu, çayı sayesinde kadınlara rahatlık sağlamaktadır. Bu bitki regl ağrısı dışında kadınsal sorunların giderilmesinde de oldukça büyük bir etkiye sahiptir.

Adet söktürücü çay seçeneklerinden biri olan kantaron çayı ayrıca yumurtalıklarda kist oluşumlarının da önüne geçebilmektedir. Yumurtalıklarında kist bulunan kadınlar da bu çayın tüketimini gerçekleştirmektedir. Ayrıca rahim kanseri ve yumurtalık kanseri gibi sağlık sorunlarında da kantaron çayından yararlanılmaktadır.

3.  Kekik Çayı

Kekik çayı sindirimi kolaylaştırma etkisine sahip olan bir çay olarak bilinmektedir ve regl dönemi için de idealdir. Adet söktürücü bitkiler arasında bulunan kekik, çayıyla da kadınlara büyük yarar sağlamaktadır. Özellikle de regl dönemi kasıklardaki krampları azaltma etkisi gösteren bu çay sıklıkla tüketilmektedir.

Kekik çayından fayda görülebilmesi için regl döneminden bir hafta öncesinde tüketime başlanmalıdır. Bir bardak kaynamış suya, bir tutam kadar kekik eklenmesinden sonra demlenmeye bırakılmalıdır. Demleme işleminden sonra da çay tüketimi gerçekleştirilmelidir. Hemen adet olmak için kekik bitkisinden sıklıkla yararlanılmaktadır.

4.  Biberiye Çayı

Biberiye çayı, adet söktürücü kür olarak pek çok kadın tarafından tercih edilmektedir. Çünkü hem adet ağrısı dindirme hem de adet düzenleme etkisi bulunmaktadır. Bu bitki çayı sayesinde yumurtalıklarda bulunan kistlerin atılması gerçekleşebilmektedir.

Adet söktürücü bitkiler arasında bulunan biberiye çayını yapacak olan kişilere, 1 bardak kaynamış suya 1 çay kaşığı biberiye atması tavsiye edilmektedir. 10 dakika kadar demlenmesinin ardından tüketim geçekleştirilebilmektedir.

5.  Adet Söktürücü Bitki Çayları : Mine Çiçeği Çayı

Mine çiçeği çayı, adet söktürücü ilaçlar kullanımının azaltılmasında etkili olan çaylardan biridir. Çünkü bu çay sayesinde de ilaç kullanımına çoğu zaman gerek kalmamaktadır. Mine çiçeği çayının içeriğindeki maddeler yalnızca adet sancılarının giderilmesine etki etmemekte; aynı zamanda regl dönemi gerginliklerine de iyi gelmektedir. Adet sokturucu olması sayesinde sık tüketilmektedir.

Adet gerginliği için mine çiçeği çayı tüketecek olan kişilere, 1 bardak kaynar suyun içerisine 1 tatlı kaşığı mine çiçeği koyup demlemesi tavsiye edilmektedir. Çayın demlenmesinin ardından süzülerek tüketim yapılmalıdır. Bu adet söktürücü çay günde maksimum 3 bardak içilmelidir.  

6.  Papatya Çayı

Papatya çayı, regl döneminde tüketimi en fazla gerçekleştirilen çaylardandır. Yalnızca adet söktürücü özelliği için değil; sakinleştirici etkisiyle de oldukça tercih edilmektedir. Hızlı adet söktürücü olması ve gerginliği almasıyla bilinen bu çay günde birkaç kez tüketilebilmektedir.

Papatya çayının etkisi, biberi çayı ile birleştiğinde etkisini daha da artmaktadır. Bu sebeple papatya çayı, biberiye çayı ile birlikte karıştırılarak tüketilebilmektedir. Biberiye ve papatya bitkisi birlikte demlendikten sonra yaklaşık olarak 15 dakika bekletilmeli ve tüketilmelidir. Aktarlarda adet söktürücü bitkiler içinde satışı en fazla gerçekleştirilen iki bitki bunlardır.

7.  Civanperçemi Çayı

Civanperçemi çayı, kesin adet söktürücü bitki çayı olarak bilinenler arasındadır ve aktarlarda sürekli olarak bulunmaktadır. Çünkü civanperçemi bitkisi rahmin temizlenmesinde etkilidir ve rahim ağzı yaralarının iyileşmesinde de katkı sağlamaktadır.

Civanperçemi çayı yapacak olan kişilerin 1 bardak kaynar suyun içine bir tutam kadar civanperçemi eklemesi gerekmektedir. Bu işlem sonrasında demlenmeye bırakılan çay, süzülerek tüketilebilmektedir. Civanperçeminin tadını acı bulan kişiler, demleme sonrasında çayın içine bir kaşık bal eklemesi yapabilmektedir. Adet söktürücü bitkiler şeker ilavesiz içilmelidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!