featured

Etil Alkol Nedir? Nerede Kullanılır? Özellikleri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Etil alkol nedir sorusu, son zamanlarda alkole bağlı ölümleri yeniden gündeme gelmesi nedeniyle sıklıkla sorulmaktadır. Geçmiş yıllarda oldukça fazla sayıda insanın yaşamını kaybetmesine neden olan alkol yeniden gündeme geldi ve insanlar etil alkol ile metil alkol arasındaki farkları araştırmaya başladı. Üstelik etil alkol fiyat artışı nedeniyle kimi kişilerce evde yapılır hale geldi. İşte etil alkole dair tüm bilgiler…

Etil Alkol Nedir?

Etil alkol, kimyasal ismi Etoanol olan renksiz bir alkol türüdür. Hafif ve hoş bir kokuya sahip olan etil alkol yanıcı bir özelliğe sahiptir. Alkollü içeceklerde kullanılan etil aynı zamanda çözücü olarak kullanılmaktadır. Bu alkol türü, alkollü içeceklerin yapımında kullanılan tek alkol türüdür. Bu sebeple etil alkol nedir sorusunun alkollü içeceklerle ilişkili basit anlamdaki yanıtı; alkol yapımında kullanılan tek alkol olarak karşımıza çıkmaktadır.

Etil alkolün kimyasal formülü; C2H6O’dur. Aynı zamanda C2H5OH veya EtOH olarak da ifade edilebilmektedir. Metil alkol ile herhangi bir benzerliği bulunmayan bu alkol türü doğru kullanıldığı zaman herhangi bir zarar yaşanmasına neden olmamaktadır. Kısacası etil alkol içilir mi sorusunun yanıtı evet olmaktadır. Çünkü alkollü içkilerin yapımında sadece ve sadece etil alkol kullanılmaktadır.

Etil Alkol ve Metil Alkol Arasındaki Fark?

Etil ve metil alkol arasında ciddi bir farklar bulunmaktadır. Etil alkol nedir sorusunun cevabı; zehirsiz alkol iken; metil alkol nedir sorusunun cevabı ise; zehirli alkol olarak karşımıza çıkmaktadır. Zehirli olan metanol nedeniyle yaşanan pek çok üzücü olay haberler mutlaka karşımıza çıkmıştır. Çünkü metil alkol kör edebilmekte ve hatta yaşama mal olabilmektedir.

Etil alkolün pahalı olmasından dolayı zaman zaman kötü niyetli kişilerce alkol yapımı metil alkol ile gerçekleştirilmektedir. Alkole bağlı birçok ölüm nedeni de metil alkol olarak bilinmektedir. Çünkü bu sıvının vücuda girmesi ile zehirlenme etkisi görülmeye başlamaktadır.

Etil Alkol Nasıl Yapılır?

Etil alkol fermantasyonu şekerden gerçekleşmektedir. Bunun için de mayadan ve bir takım mikroorganizmalardan yararlanılmaktadır. Şekerin fermantasyona uğraması sonucunda ortaya çıkan etİl alkol ilk kez Fransız GayLussac tarafından ortaya konulmuştur. Etil alkol nasıl yapılır sorusunun ilk yanıtını Fransız kimyager vermiştir.

Genel olarak kullanılmakta olan etil alkol formülü baz alındığında; 100 gram şekerden 51.1 gram etil alkol elde edilebilmektedir. Fakat gerçekte ise etil alkol, teorik hesaplamanın biraz altında gerçekleşmektedir. Çünkü fermantasyon aşamasında şeker sadece CO2 ile alkol oluşumu için kullanılmamaktadır. Etil alkol fermantasyonu sırasında yaklaşık olarak şekerin %5’i hücre ve yan ürünlerin oluşumu amacıyla mayalar tarafından kullanılmaktadır.

Alkolün fermantasyona uğraması, Gay Lussac’ın ortaya koyduğu eşitlikteki gibi basit bir şekilde gerçekleşmemektedir. Bu durum yapılan araştırmalar sonucunda zamanla ortaya konmuştur. Dolayısı ile etil alkol nedir ve nasıl yapılır sorularının cevabı zaman içinde değişikliğe uğramıştır. Etil alkol, bir seri biyokimyasal olayların son ürünü olarak günümüzde bilinmektedir.

Etil Alkol Yapımı

Etil alkol nedir sorusu kadar evde etil alkol nasıl yapılır sorusu da son yıllarda internet üzerinde sıklıkla araştırılmaktadır. Çünkü yapılan zamlar dolayısıyla alkol tüketicileri, kendileri evde alkol yapımına yönelmiştir. Dolayısıyla etil alkol yapımı için gerekli olan malzemelere de yoğun bir ilgi oluşmuştur. Örneğin; etil alkol fermantasyonu için imbik üretiminde satışlarında zirve yaşanmıştır. Çünkü imbik olmadan alkol damıtma yapılamamaktadır.

Evde etil alkol yapımı için öncelikle fermantasyon gerçekleştirilmelidir. Fermantasyon işlemi sonrasında bir sıvı içerisinde alkol meydana gelmektedir. Fermantasyon için gerekli bakteriler, şekeri alkole çevirmektedir. Daha sonra da sıvı içindeki alkol, imbik yardımıyla damıtılmakta ve etil alkol ortaya konmaktadır.

Konu hakkında bilgi sahibi olmayan ve herhangi bir yetkinliği bulunmayan kişilerin etil alkol fermantasyonu yapması oldukça sakıncalı ve de meşakkatli bir iştir. Bu sebeple de bilinçsizce işlem yapılması tavsiye edilmemektedir. Çünkü alkol üretimi yapmak etil alkol nedir, nasıl yapılır araştırmalarıyla ortaya konabilecek kadar basit değildir.

Etil Alkol Kör Eder Mi?

Etil alkol fiyat artışı yaşayan ve son yıllarda ciddi zamma uğrayan bir alkoldür. Bu alkolün, alkollü içeceklerde kullanılmakta olan tek tür olmasının da fiyat artışı yaşamasında etkisi vardır. Ayı zamanda sağlık sektöründe de etil alkol tüketimi oldukça yoğun gerçekleşmektedir. Bu sebeple de vatandaşlar da alkollü içeceklerin bir kısmını etil alkol kullanımıyla evde kendileri gerçekleştirmektedir ve maliyeti düşürmektedir.

Geçmiş yıllarda olduğu gibi günümüzde de sahte alkol sebebiyle kör olma vakaları ve ölümler yaşanmaktadır. Özellikle de internette yapılan alkol satışları nedeniyle ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Genel işleyişte etil alkol herhangi bir zarar verici etkiye sahip değildir ancak etil alkol yerine metil alkol satışlarının yapılması çeşitli sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabilmektedir. Özellikle de vatandaşların evde rakı yapımı için internetten alkol alması, bu sorunları doğurabilmektedir.

Temelde etil alkol kör eder mi sorusunun yanıtı; hayır olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü etil alkol karaciğer tarafından işlenebilmektedir. Bu sebeple de yalnızca içki yapımında kullanılan alkoldür. Ancak metil alkol aynı özelliğe sahip değildir ve karaciğer tarafından işlenememektedir. Metil alkolün insan vücuduna girmesi sonrasında çeşitli kimyasal bozulmalar yaşanmaya başlamaktadır.

Kısacası kör eden alkol etil alkol değil; metil alkol olarak karşımıza çıkmaktadır. Etil alkol zararları, bilinçli ve doğru kullanımda söz konusu değildir. Metil alkolün vücuda girmesi sonrasında yaşanan kimyasal bozulmalardan bir tanesi retinada gerçekleşmektedir ve metil alkol zehirlenmesi yaşanmaktadır. Çünkü etil alkol tüketimi sonrası retinada formaldehit oluşumu yaşanmaktadır. Dolayısıyla etil alkol fiyat ne olursa olsun; metil alkol, etil alkolün bir alternatifi değildir ve kesinlikle kullanılmamalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!