featured

2020 Kömür Yardımı Başvurusu Nedir? Kömür Yardımı Başvuru Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kömür yardımı basvuru işlemleri, soğuk kış günlerinde ısınmak için maddi destek isteyen kişiler tarafından yapılmaktadır. Günümüzde farklı kurumlar aracılığı ile fakir ailelere kömür yardımı yapılmaktadır. Her bir kurum, kömür yardımı başvurusu işlemlerini farklı şekillerde almaktadır. İşte kömür yardımından yararlanmak için merak edilenler ve cevapları…

Kömür Yardımı Nedir?

Kömür yardımı, muhtaç ailelerin yararlanabileceği bir sosyal yardım türüdür. Bu yardım genel olarak ülkemizde çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından tüm muhtaç ailelere sağlanmaktadır. Kömür yardımı başvuru yapan kişiler, gerekli incelemelerin olumlu sonuçlanmasından sonra bu yardımı alabilmektedir. Kömür yardımı başvurusu 2020 yılında değişikliğe uğramış ve Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Resmi Gazete’de de yayınlanan şartlara uygunluk taşıyan kişiler bu yardımı almak için müracaat edebilmektedir.

Kömür Yardımı Alma Şartları Nelerdir? Kömür Yardımından Kimler Yararlanabilir?

Belli başlı şartlar, kömür yardımı başvurusu yapacak olan kişilerde aranmaktadır. Günümüzde sadece kömür yardımı almak için uygun kişiler müracaat gerçekleştirebilmektedir. Bu yardımın alınabilmesi için aranan temel şart; gelir düzeyinin oldukça düşük olması ve muhtaçlıktır. Kömür yardımı başvurusu 2020 şartları ve kömür yardımından kimler yararlanabilir sorusunun cevabı aşağıdaki gibidir:

Muhtarlıktan alınmakta olan yoksulluk belgesine sahip olunmasıHane başına düşen gelirin 701 TL’den az olmasıMuhtaçlık durumunun muhtarlık kanalıyla da teyit edilmesiKömür yardımı basvuru yapacak olan kişi ya da kişilerin daha öncesinde Sosyal Yardım Vakıflarında dosyasının oluşturulmamış olması

Bu şartlara uygunluk sağlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, kömür yardımı basvuru işlemlerini gerçekleştirebilmektedir.

Kömür Yardımı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kömür yardımı almak isteyen kişilerin öncelikle kömür yardımı başvuru formu doldurması gerekmektedir. Gerekli şartları sağladığını düşünen kişiler, kömür yarımı başvurusu formunu eksiksiz ve doğru olarak doldurmalıdır. Başvuru formu dışında kömür yardımı başvurusu aşamasında gerekli olan diğer belgeler de şunlardır:

Nüfus cüzdanı ve fotokopisiFakirlik belgesi

Kömür Yardımı Basvuru Nasıl Yapılır?

Kömür yardımı basvuru işlemleri, müracaatın nereye yapılacağına göre farklılık göstermektedir. Pek çok maddi imkânı bulunmayan aile, kömür yardımı başvurusu nasıl yapılır sorusunun cevabını merak etmektedir. Ancak bu işlemlerin nasıl gerçekleştirileceğinin öğrenilmesi için öncelikle hangi kurum ya da kuruluşa başvuruda bulunulacağının belirlenmesi gerekmektedir. Günümüzde maddi imkânı bulunmayan ailelere kömür yardımı desteği sağlayan, kömür yardımı yapılacak kurum ve kuruluşlar şunlardır:

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma VakfıBelediyeValilikKaymakamlıkSivil toplum kuruluşları

Yukarıda adı sayılan bu kurum ve kuruluşlar, kendisine dilekçe ile kömür yardımı başvurusu yapan kişilerin kaydını almakta ve incelemektedir. Sonucun olumlu olması durumunda maddi imkânı olmayan ailelere kömür yardımı yapılmaktadır.

1.  Belediyelerin Kömür Yardımı Başvurusu

Sosyal Hizmetler dışında kömür yardımı basvuru işlemlerini gerçekleştiren ve ihtiyacı olanlara kömür dağıtımı yapan bir diğer kurum da belediyelerdir. Belediyeler de muhtaç ailelerden kömür yardımı için başvuru almaktadır. Genel olarak belediyeler, her eve az 1 ton kadar kömür yardımını gerçekleştirmektedir.

Kömür yardımı başvuru ve kömür yardımı başvuru sorgulama işlemleri, belediyelerde diğer kurum ve kuruluşlarda olduğundan farklı işlemektedir. Her belediyenin sosyal yardım amaçlı olarak ayırdığı bütçe farklılık göstermektedir ve bu sebeple de kömür yardımı başvurusu kabul edilecek olan ailelerin sayısında değişiklik olabilmektedir.

Genel olarak belediyeler internet üzerinden değil, şahsen başvuru ile kömür yardımı basvuru almaktadır. Başvurunun gerçekleşmesinin ardından belediye yetkilileri gerekli araştırmayı yapmakta ve kömür yardımını gerçekleştirmektedir. Kömür yardımı başvurusu İzmir, kömür yardımı başvurusu Tarsus, kömür yardımı başvurusu Yüreğir gibi her belediyede süreç farklı işlemektedir.

2.  Sosyal Yardımlaşma Kömür Yardımı Basvuru

Ülkemizde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından onlarca sosyal destek, ihtiyaç sahibi aileler için sağlanmaktadır. Bunlardan bir tanesi de kömür yardımıdır. Bu kurum aracılığıyla kömür yardımı basvuru yapacak olan kişilerin online ön başvuru yapabilmesine de imkan bulunmaktadır. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/aspb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru linki üzerinden işlem yapılması yeterlidir.

Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu yaparak siz de bakanlığa ön bir başvuru yapabilir ve kömür yardımı almaya hak kazanabilirsiniz. Bu kömür yardımı başvurusu e devlet üzerinden gerçekleşmektedir. Bu sebeple öncelikle e-devlet şifresine ihtiyaç duyulmaktadır. 2020 kömür yardımı başvurusu için yapılan değişikliklere bakıldığında; ev halkına düşen gelir miktarı 701 TL’nin üstünde olan kişiler kömür yardımı alamamaktadır.

Ayrıca sigortalılara kömür yardımı da yapılamamaktadır. Çünkü devlet tarafından sağlanan kömür yardımları, sosyal güvencesi bulunan, vergi mükellefi olan kişilere de verilmemektedir. Vergi ödemekten muaf olan, sosyal herhangi bir güvencesi bulunmayan ve geliri 701TL’nin altında olan kişiler kömür yardımı basvuru yapabilmektedir.

Kömür Yardımı Ne Zaman Dağıtılır?

Kömür yardımı ne zaman dağıtılır sorusunun kesin bir cevabı bulunmamaktadır. Genel olarak bu yadımın dağıtım zamanı, ihtiyaç ve aciliyet durumuna göre belirlenmektedir. Enerji Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan kriterler doğrultusunda tkİ Müdürlükleri yani Türkiye kömür İşletmeleri kurumu ve Türkiye taşkömürü kurumu tarafından sevkiyat programı belirlenmektedir. Kömür yardımı sorgulama ve kömür dağıtım zamanı hakkında ayrıntılı bilgiler başvuru yapılan kurum ya da kuruluşlardan öğrenilebilmektedir.

Kömür Yardımı Sorgulama

Kömür yardımı başvuru sonucu öğrenme şekli, hangi kurum ya da kuruluşa başvuru yapıldıysa onun özelliklerine göre değişmektedir. Genel olarak Sosyal Hizmetler’e yapılan başvurular e-devlet üzerinden sorgulanabilmektedir. Başka bir kuruma ya da kuruluşa şahsen bir kömür yardımı başvuru gerçekleştiyse de tekrar şahsen gidilerek sonuç hakkında bilgi alınabilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!