featured

Denetimli Serbestlik Nedir? Denetimli Serbestlikten Nasıl Yararlanılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Denetimli serbestlik nedir sorusunun kısa cevabı; suç işleyen kişilerin cezalarını çekerken aynı zamanda sosyal hayata dâhil olmalarını sağlamaktır. Bir ceza hukuku kurumu olarak karşımıza çıkan denetimli serbestlikte suçlular, cezalarını çekerlerken ailelerinden ve sosyal hayatlarından mahrum kalmamaktadır. Denetimli serbestlik kanunu, cezası bitmek üzere ulan suçlular için geçerli olmaktadır. Böylelikle hüküm alan kişiler, cezasının son zamanlarını sosyal hayat içinde, aileleri ile birlikte tamamlayabilmektedir.

Denetimli Serbestlik Yönetmeliği Nedir?

Suçlular ve suçlu yakınları, sosyal hayata katılımı mümkün kılan denetimli serbestlik nedir diye merak etmekte ve araştırmaktadır. Suç işleyen kişileri kapsayan bu uygulama, ceza infaz kanununa denetimli serbestlik yasası olarak eklenmiştir. 5275 sayılı ceza infaz kanununda yer alan bu yasa sayesinde pek çok mahkûmun tahliye edilmesi söz konusu olmaktadır. Denetimli serbestlik yönetmeliği kapsamında:

Açık ceza infaz kurumlarında cezalarının son 6 ayını kesinti olmaksızın geçiren kişilerÇocuk eğitim evlerinde toplamdaki cezasının 5’te 1’ini tamamlayan kişiler, koşullu salıverilmeye 1 yıl ya da daha az zaman kalan, iyi hali bulunan hükümlüler

İnfaz hâkiminin kararı doğrultusunda bu haktan yararlanabilmektedir. Bu uygulamanın gerçekleşebilmesi için hükümlüler hakkında hazırlanmış olan değerlendirme raporları ceza infaz kurumu idaresi tarafından dikkate alınmaktadır. Hükümlülerin sosyal hayatta var olmasını sağlayan denetimli serbestlik nedir sorusu bu avantajı sayesinde sıklıkla araştırılmaktadır.

Denetimli Serbestlik Şartları Nelerdir?

Denetimli serbestlik nedir araştırması yapan kişiler, denetimli serbestlik şartları nelerdir diye de araştırmalarını yapmaktadır. Hüküm almış olan kişilerin yararlanmakta olduğu denetimli serbestlik yasası, 2016 yılında bir takım yeniliklere sahip olmuştur. Bu yeniliklere göre; 1 Temmuz 2016 tarihinden önce işlenen suçlar sebebiyle hüküm giymiş olan kişiler adına düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. 2019 yılın düzenlemeleriyle birlikte geçerli olan denetimli serbestlik şartları aşağıdaki gibidir:

Denetimli serbestlik süresi 2 yıldırHapis cezası sürekli olan hükümlülerin cezasının yarısını infaz kurumlarında geçirmesinden sonra koşullu olarak salıverme uygulamasından yararlanma hakları bulunmaktadır1 Temmuz 2016 tarihinden sonra suç işlemiş olan kişiler, denetimli serbestlik yasasından yararlanamamaktadır1 Temmuz 2016 tarihinden sonra suç işlemiş olan kişiler, eski infaz hükümlerince değerlendirmeye alınmaktadırDenetimli serbestlikten yararlanacak olan kişilerin iyi halli raporu bulunmalıdır

Denetimli serbestlik nedir diye araştırma yapan kişiler bilmelidir ki; bu haktan yararlanılabilmesi için talepte bulunulması gerekmektedir. Denetimli serbestlik yasasından yararlanmak isteyen kişiler bir dilekçe ile infaz hâkimliğine başvuru yapmak durumundadır. Sosyal hayat içerisinde cezanın tamamlanmasını sağlayan denetimli serbestlik bir ceza hukuku kurumudur. Denetimli serbestlik kanununda yararlanmak isteyen kişiler, ceza infaz hâkimliği tarafından olumlu yanıt aldığında belirtilen kurallara uymak zorundadır. Bu kişiler serbestlik süresi boyunca eğer bir işte çalışmak zorunda ise bunu gerçekleştirmek zorundadır. Aksi halde denetimli serbestlik ihlali söz konusu olacaktır.

Denetimli Serbestlik Hesaplama

Denetimli serbestlik hesaplama işlemleri de suçlu ve suçlu yakıları tarafından merak edilmektedir. Denetimli serbestliğin hesaplanması, suçun işlendiği zamana ve içeriğine göre değişmektedir. Çünkü ceza infaz kanunu hükümlerine göre infaz işlemi değişikliklere uğramaktadır. Şüpheli veya suçlu olan kişiler için denetimli serbestlik nedir ve nasıl hesaplanır sorusunun cevabı, şu değişkenlere göre belirlenmektedir:

Kişinin gözaltında tutulduğu süreKişinin tutuklu olarak bulunduğu süreKişinin sabıka kaydına sahip olup olmamasıKişinin içinde bulunduğu yaş

Bir suçtan ötürü mahkûm edilmiş olan kişi, suçun işlendiği tarihe göre denetimli serbestlik yasası kapsamında değerlendirilmektedir. İşlenen suçtan dolayı cezanın belirli bir kısmının ceza infaz kurumunda hapis olarak geçirilmesi sonrasında tahliye gerçekleşmektedir. Bu durum çocuk hükümlüler için farklı olmaktadır. 15 yaşın altında olan çocuk hükümlünün suçu işlediği tarih herhangi bir önem arz etmemektedir.

Denetimli Serbestlik Şartlarına Uyum

Denetimli serbestlik tedbiri kapsamında bu haktan yararlanan kişilerin belirtilmiş olan bazı kurallara uygunluk göstermesi zorunludur. Denetimli serbestlik süresi boyunca kişiler, kurallara uygun şekilde hareket etmelidir. Denetimli serbestlik nedir diye merak eden kişilerin bu kurallar hakkında da bilgi sahibi olması gerekmektedir. Denetimli serbestlik yasasını hak eden hükümlüler, tahliye edildikleri ve denetim altında oldukları süre boyunca kurallara uygunluk göstermez ise cezaevine geri gönderilmektedir.

Denetimli Serbestlik 2020’ye Uzatıldı

Denetimli serbestlik uzatıldı mı sorusu, yapılan düzenlemeler nedeniyle merak edilmektedir. Yapılan son değişikliklerle birlikte denetimli serbestlik süresi uzatılmıştır. Çünkü denetimli serbestlik korona virüs salgını sebebiyle değişikliğe gitmiştir. Normal şartlar altında 60 bin hükümlünün yararlandığı izin süresi 30 Eylül tarihinde son bulacaktı. Ancak Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre bu süre, 2 daha uzatılmıştı. Değişiklik sonrası süre 30 Kasım’da dolacak.

Denetimli Serbestlik Kaç Yıl?

Denetimli serbestlik nedir araştırması yapan mahkûm ve mahkûm yakınları, denetimli serbestliğin kaç yıl olduğunu da merak etmektedir. Cezaevindeki doluluk oranının azaltılmasını sağlamak adına 30 Mart 2020 öncesinde işlenmiş olan suçların bazılarında denetimli serbestlik süresinde değişikliğe gidilmiştir. Buna göre bir defaya mahsus olmak üzere cezaevinde cezanın belirli bir kısmını çekmiş olan kişiler, ceza bitimine 3 yıl kala denetimli serbestlik hakkından yararlanabilmektedir. 70 yaşını geçmiş olan mahkûmlar ile 0 ile 6 yaş arasında çocuğu bulunan kadın mahkûmlar da cezasının bitimine 4 yıl kala bu haktan faydalanabilmektedir.

Denetimli Serbestlik İmza Şartı Değişti

Normal şartlar altında denetimli serbestlik imza şartıyla gerçekleştiriliyordu. Yaşanan koronavirüs salgını sebebiyle bu alanda da değişikliğe gidilmiştir. İnfaz yasasında yapılan düzenleme doğrultusunda; denetimli serbestlikten yararlanan mahkûmlar karakollara giderek imza vermeyecek. Bunun yerine yüz ve ses tanıma uygulamasıyla mahkumlar izlenecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!