featured

Asteğmen Nasıl Olunur 2020? Asteğmen Maaşı Ne Kadar?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Asteğmen nasıl olunur sorusu, özellikle 2020 yılında asteğmen maaşlarına gelen artış ile birlikte daha fazla sorulur hale gelmiştir. Askerlik kapsamında erler ile direkt olarak iletişim kuran ve erlerin eğitiminde görev alan asteğmenler komuta zincirinde önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple de asteğmen nasıl olunur 2020 yılında merak edilen sorular arasında yerini almıştır. İşte asteğmen olma ile ilgili merak edilenler…

Asteğmen Nedir? Yedek Subay Ne İş Yapar?

Asteğmenlik hakkında araştırma yapan kişiler, asteğmen ne iş yapar sorusunun cevabını merak etmektedir. Askeriyede yedek subay olarak görev yapacak olan kişiler, iki grupta faaliyet gerçekleştirmektedir. İlk kategoride asteğmenler, takım komutanı olarak, kinci kategoride ise meslek erbabı olarak görev almaktadır. Dolayısıyla asteğmen görevleri çeşitlidir. Bu nedenle yedek subay maaşı da farklılıklar gösterebilmektedir. 

Takım komutanı olarak asteğmenlik yapacak olan kişiler öncelikle 3 aylık bir temel eğitime alınmaktadır. Bu amaçla verilen eğitimde görev yapılacak olan branş ayrıntısına yer verilmekte ve ayrıca beden eğitimi de işlenmektedir. Eğitimin verilmesinin ardından görev alınacak olan branş ve spor sınavları gerçekleştirilmektedir. Dolayısı ile asteğmen nasıl olunur sorusunu soran kişiler, alınacak olan eğitimler hakkında da bilgi sahibi olmalıdır.

Asteğmen nasıl olunur sorusunun yanıtı olarak; geçmiş dönemler için bu sınavlarda başarı gösterilmesi karşımıza çıkıyordu ancak artık asteğmen olmak istediğini askerlik şubesinde belirtilen kişiler arasında kura çekilmektedir. Yedek subay nasıl olunur 2020 araştırması yapıp, askeriyede asteğmen olmak istediğini belirten kişilerin görev alacağı illerin belirlenmesi de kura usulüyle yapılmaktadır.

Asteğmen Nasıl Olunur, Asteğmen Olma Şartları 2020 Nelerdir?

Asteğmen olma şartları 2020 yılında da diğer yıllarda olduğu gibidir. Bir kişinin asteğmen olabilmesi için aranan ilk şartlar şunlardır:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunmasıKişilerin, üniversitelerin 4 yıllık bir fakültesinden mezun olmasıÜniversite mezuniyet ortalamasının 3 ve üzeri olmasıAskerlik görevinin yapılmamış olması ve askerlik çağında olunmasıLisans seviyesinde mezun olan kişilerin 27 yaşının üzerinde olmamasıLisansüstü seviyesinde olanların 32 yaşının üzerinde olmaması

Yedek subay nasıl olunur 2020 sorusunun yanıtı öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunmasıdır. Çünkü TC vatandaşı olmayan kişiler için askerlik görevi söz konusu değildir. Dolayısıyla asteğmen olmak yalnızca Türk vatandaşlarını kapsamaktadır.

Asteğmen olmak için not ortalaması oldukça önemlidir. Bu sebeple üniversite eğitimi sırasında asteğmen olmayı planlayan kişilerin derslerindeki başarılarına dikkat etmesi tavsiye edilmektedir. Yedek subay olma şartları yani asteğmen olma şartları kapsamında not ortalamasına önem verilmektedir. Bu şartlara uygunluk sağlayan kişiler, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından asteğmen olarak seçilebilmektedir. TSK, gerekli gördüğü zamanlarda ve gerekli gördüğü sayıda asteğmen alımı yapmaktadır. Asteğmen nasıl olunur sorusunun ilk yanıtı; bu kurallara uygunluk gösteriliyor olmasıdır.

Daha önceki asteğmenlik alımlarında askerlik mevzuatına göre bütün lisans mezunları asteğmenlik sınavına tabi tutulmaktaydı. Ancak yapılan düzenlemeler ile birlikte yalnızca asteğmenlik için istekli olan kişiler asteğmen olabilmek için müracaat gerçekleştirmeye başlamıştır. Dolayısıyla asteğmen nasıl olunur sorusunun bir cevabı da; bunun için istekli olmaktan gelmektedir.

Asteğmenler, yedek subay olarak da adlandırılmaktadır. Bu sebeple yedek subay nasıl olunur sorularıyla da sıklıkla karşılaşılmaktadır. Askeri birlik içerisinde asteğmenler yani yedek subaylar; takım komutanı, batarya subayı ve atış destek timi görevlerinde yer almaktadır.

Üniversite Mezunu Asteğmen Nasıl Olunur?

Yedek subay nasıl olunur sorusunun öncelikli yanıtlarından bir tanesi; üniversite mezunu olunmasıdır. Üniversitelerin 4 yıllık herhangi bir bölümünden mezun olan kişilerin asteğmen olabilmesi mümkündür. Bu noktada lisans mezunu asteğmen nasıl olunur sorusunun yanıtında, mezun olunan bölümün değil celp tarihinin önemi bulunmaktadır.

Kişilerin hangi fakülteden mezun olduğuna bakılmaksızın, her bireyin asteğmen olabilme şansı aynıdır. Fakat tıp fakültesi mezunlarına daha fazla ihtiyaç duyulduğundan dolayı, tıp mezunlarının asteğmen olabilme ihtimali daha yüksektir. Bu sebeple de tıp fakültesi mezunu olanların çoğunluğu, askerlik görevlerini asteğmen olarak yerine getirmektedir. Diğer fakülte mezunlarının yedek subay nasıl olunur sorusu, başvuru yapılmasıyla yanıtını almaktadır.

Asteğmen Çalışma Koşulları

Yedek subay nasıl olunur sorusunun yanıtı kadar, yedek subayların çalışma koşullar ve saatleri de merak edilmektedir. Öncelikle yedek subay olarak görevlendirilecek olan kişilerin akademik ve teknik bilgileri göz önüne alınır ve fiziki yeterlilikleri de değerlendirmeye alını. Yedek subaylar genel olarak mesai saatlerinde kışlalarında olmak durumundadır.

Yedek subay olarak görev yapmak isteyen kişiler için asteğmen nasıl olunur sorusunun yanı sıra bu kişilerin nerede ikamet edecekleri de merak edilmektedir. Asteğmenler, askeriye tarafından tahsis edilmiş olan lojmanlarda kalabilmektedir. Bununla birlikte eğer isterlerse kendi evlerinde de kalabilmektedir. Ayrıca yedek subaylar hafta sonlarında eğer nöbetçi değiller ise kışlada bulunmak zorunda değillerdir.

Asteğmen Askerlik Süresi

Asteğmen nasıl olunur sorusunun araştırmasını yapan kişiler, asteğmenlerin askerlik süresinin ne kadar olduğunu da merak etmektedir. Yedek subaylar toplamda 12 ay boyunca askerlik görevini yerine getirmektedir. Bu süre zarfında da maaş almaktadırlar. Ayrıca askeriyenin sunmuş olduğu sosyal imkânlardan da yararlanabilmektedirler. Yedek subaylık süresi sonunda askeride çalışmak isteyen kişiler, bir dilekçe ile subaylık sınavına girmeyi talep edebilmektedirler. Ancak teğmenlik sınavı oldukça zordur. Bu sınavda fiziki yeterliliğe oldukça büyük önem verilmektedir.

Asteğmen Maaşları

Asteğmen maaşları da merak edilen konular arasındaki yerini almaktadır. 2020 yılında gerçekleştirilen zamlar doğrultusunda asteğmen maaşı 5.000 TL ile 6.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Asteğmenlerin maaşı değişiklik göstermektedir çünkü görev tanımlarında değişiklik söz konusu olabilmektedir.

Doğu illerinde görev alan yedek subay maaşı, Batı illerinde görev almakta olan asteğmen maaşlarına göre biraz daha fazla olmaktadır. Ayrıca asteğmen maaşı dışında, asteğmenlerin görev alacakları birliklerine gitmeden önce yol ile iaşe ücreti de ayrıca ödenmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!