featured

Uykuyu Neler Kaçırır? Uyku Kaçıran Şeyler Nelerdir? Uyumamak İçin Neler Yapılabilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uykuyu neler kaçırır sorusu özellikle geceleri uyku sorunu yaşayan kişiler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Kimi zaman da uyulmaması gereken zamanlarda kişiler tarafından uyku kaçıran şeyler araştırılmaktadır. Dolayısıyla uyku kaçması kimi zaman istenmeyen bir durum olarak karşımıza çıkmakta, kimi zaman da istenen bir durum olarak gerçekleştirilmektedir. İşte uyku kaçmasına dair merak edilen her şey…

Uyku Nedir? Neden Gereklidir?

Uyku özellikle bağışıklık sistemi için gereklidir. Vücudun sağlıklı bir şekilde işlemesi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için uyulması, uyku düzeninin olması gerekmektedir. Dolayısı ile hastalıklara karşı dirençli olunması için uyku zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak bazı durumlarda uykuyu neler kaçırır diye araştırma yapılmaktadır.

Sınav döneminde olan öğrenciler, iş yerlerinde nöbete kalacak olan kişiler ve benzeri gibi durumlarda olanlar uykuyu neler kaçırır araştırması yapmakta ve bunları uygulamaktadır. Ancak istisnai durumlar dışında uyku kaçıran şeyler alışkanlık haline getirilmemelidir. Çünkü bu durum, genel sağlık durumunu olumsuz olarak etkilemektedir.

Bazı yiyecekler ve içecekler uyku kaçırma özelliği ile bilinmektedir. Uyunmaması gereken zamanlarda bu yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Fakat bu yiyecek ve içeceklerin sürekli olarak tüketilmesi kesinlikle tavsiye edilmemektedir. İşte uykusuz kalınmasını sağlayacak olan, uykuyu ne kaçıran yiyecekler ve uyku kaçıran içecekler listesi…

Uykuyu Neler Kaçırır? Uyku Kaçıran Şeyler

Uykuyu hemen ne kaçırır sorusu, uyulmaması gereken anlarda kişiler tarafından araştırılmaktadır. Özellikle ders ve sınav dönemindeki öğrenciler uyku kaçıran şeyler uygulamasını sıklıkla gerçekleştirmektedir. Çoğunlukla üniversite öğrencileri, vize ve final dönemlerinde uyku kaçıran içecekler ve yiyeceklerden faydalanmaktadır.

Günümüzde pek çok yiyecek ve içecek uykunun giderilmesi için tercih edilmektedir. Bilinçli olarak uykuyu neler kaçırır araştırması ve uygulaması yapan kişiler dışında, uyku problemi yaşayan kişilerin bu yiyecek ve içeceklerden uzak durması tavsiye edilmektedir.

1.  Kahve

Kahve, uyku kaçırması özelliği ile bilinen içeceklerin başında gelmektedir. Çoğu kişi uykusunu açmak için kahveden sıklıkla yararlanmaktadır çünkü kahvelerin içinde kafein bulunmaktadır. Kafein içerikli olan içecekler de uyku kaçırması özelliği ile ön plana çıkmaktadır. İster Türk kahvesi olsun ister herhangi bir kahve olsun; tüm kahve türleri uyku kaçırmaktadır. Ancak sade kahveler, sütlü veya şekerli kahvelere göre daha fazla etki etmektedir.

2.  Siyah Çay

Siyah çay da uykuyu neler kaçırır sorusuna verilen cevapların başında yer almaktadır. Türk toplumunda siyah çay sıklıkla tüketilmektedir. Günün her saatinde tüketilmeye uygun olan bu içecek beynin uyanmasında etkilidir ve bu nedenle de özellikle sabah kahvaltılarında sık tüketilmektedir. Siyah çay, beyin ile bağırsak iletişiminin gerçekleşmesini sağlamaktadır ve bu sebeple uyku açmaktadır. Ayrıca siyah çay içerisinde kafein de bulunmaktadır. Dolayısı ile uyku kaçıran içecekler listesinde çayın önemli bir yeri vardır.

3.  Uyku Kaçıran İçecekler: Gazlı İçecekler, Cola ve Enerji İçeceği

Kola, enerji içeceği ve gazlı içecekler de uyku kaçıran şeyler arasında bulunmaktadır. Bu içeceklerin içeriğinde bulunan kafein ile birlikte içinde barındırdığı enerji, kişilerin uykusunun kaçmasını sağlamaktadır. Bu sebeple uyku sorunu olan kişilerin bu içecekleri sık tüketmemesi tavsiye edilmektedir.  

4.  Çikolata

Çikolata, uyku kaçıran yiyecekler arasında yerini almaktadır. Çünkü çikolataların tamamında, vücutta serotonin hormonunun salgılanmasını sağlayan maddeler bulunmaktadır. Bu hormon, beynin uyarılmasını sağlamaktadır ve kişilere enerji vermektedir. Dolasıyla da çikolata tüketen kişilerin uykusu kaçmaktadır.

Uykuyu hemen ne kaçırır sorusunun cevabını merak eden kişiler çikolatadan yararlanabilmektedir. Çünkü çikolatanın da içinde kafein bulunmaktadır. Hemen uykusunu kaçırmak isteyen kişiler bitter çikolata tüketerek amaçlarına ulaşabilmektedir. Sütlü çikolatalardaki kafein miktarı daha az olduğu için daha az etki etmektedir.

5.  Elma

İçerisinde doğal şeker bulunan yiyeceklerden bir tanesi elmadır. Dolayısıyla içeriğinde şeker bulunan elma, uyku açma özelliği ile bilinmektedir. Sınavına çalışacak olan veya iş yerinde nöbet tutacak olan kişiler sıklıkla elma tüketmektedir. Uykuyu neler kaçırır sorusunun bir yanıtı olarak da elma karşımıza çıkmaktadır.

Elmanın içerisinde doğal şeker olarak bilinen früktoz bulunmaktadır ve früktoz kısa süre içerisinde kana karışmakta, uykunun giderilmesinde etkili olmaktadır. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamada da etkili olan elma, en sağlıklı uyku kaçıran şeyler arasında yerini almaktadır.

6.  Uyku Kaçıran Şeyler: Portakal, Şeftali, Kayısı, Erik, Kiraz

Pek çok meyve, uyku kaçırmasıyla bilinmektedir ve bu sebeple uyku düzenini sağlamaya çalışan kişilere akşamları geç saatlerde meyve tüketmesi tavsiye edilmemektedir. Uyku açma kabiliyeti yüksek olan meyveler kafein içerikli olan içeceklere göre daha sağlıklıdır. Bu sebeple de uykusunu açmak isteyen kişilere öncelikle meyve tüketmesi tavsiye edilmektedir.

Uyku açan yiyecekler arasında bulunan portakal tam bir C vitamini deposudur. Portakal tüketen kişiler, gün içerisinde daha dinç bir halde ayakta kalabilmektedir. Bu sebeple açık bir zihinle ve uyku problemi olmadan gün geçirmek isteye kişilere portakal veya bir bardak portakal suyu tüketmesi tavsiye edilmektedir.

7.  Uykuyu Neler Kaçırır: Brokoli

Uykuyu neler kaçırır sorusunun sağlıklı yanıtlarından bir tanesi brokolidir. Uyku kaçırmak için brokoli de tüketilebilmektedir. Çünkü brokolinin içerisinde C vitamini ile birlikte antioksidan maddeler de bulunmaktadır. Dolayısıyla uyku kaçırmak için öğünlerde brokoli yenebilmektedir. Bu tüketim sayesinde vücudun yorgun düşmesi önlenmekte ve enerji sağlanmaktadır.

İyi bir gün geçirmek ve hareketli saatler yaşamak isteyen kişiler öğünlerine brokoliyi eklemelidir. Ancak akşam saatlerinde brokoli tüketilmesi, gecenin uykusuz geçmesine neden olabilmektedir.

8.  Uyku Kaçırmak İçin: Sakız Çiğnemek

Sakız çiğnemek, kişileri uyku halinden kısa bir süreliğine uzaklaştırmaya yaramaktadır. Çünkü sakız çiğnenmesi sayesinde çene kasları çalışmaktadır. Çene kaslarının aktif olması da uyku halinin giderilmesinde etkili olmaktadır. Bu sebeple gün içerisinde aniden uyku hali elen kişiler, uykuyu neler kaçırır sorusunun cevabı olarak sakız çiğnemeyi tercih edebilmektedir. Sakız hem beyni hem de mideyi uyarmaktadır. Böylelikle gün içerisinde dinç kalmayı sağlar. Kısacası gün içerisinde sakız çiğnemeniz kolaylıkla uykunuzu kaçırır.

9.  Soğan

Soğan da uyku kaçıran yiyecekler arasında bulunmaktadır. İyi bir gün geçirmek ve sağlıklı yaşam sürmek isteyen kişiler mutlaka düzenli olarak soğan tüketmeye özen göstermelidir. Çünkü soğan vücudu uyaran besinler arasında bulunmaktadır. Yemek tarifleri içinde sıklıkla yer alan soğan hem yemeklerde hem de çiğ olarak tüketilebilmektedir. İçeriğinde bulunan magnezyum, C vitamini ve diğer vitaminler dolayısıyla soğan oldukça yararlıdır. Ayrıca uykunuzu açmayı sağlar.

10.              Limon

Uykuyu neler kaçırır sorusunu

n bir yanıtı da limon veya doğal, ev yapımı olan limonatadır. Çünkü limon bilindiği üzere çok etkili olan bir antioksidandır. Bu sebeple de sık tüketilmesi her zaman tavsiye edilmektedir. İyi bir antioksidan olması nedeniyle sağlıklı olan limon, kişilerin enerji ihtiyaçlarını da karşılamaktadır. Ayrıca vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına da yardımcı olur.

Uyku kaçıran yiyecekler arasındaki limon, limonata olarak da tüketildiğinde bir uyku kaçırıcı olarak karşımıza çıkmaktadır. Limon zinde kalmanızı sağlar ve gün içinde ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi verir. Uykunuzun giderilmesine yarayan limon, dilimler halinde de tüketilebilmektedir.

Uyku Kaçıran Şeyler Nelerdir?

Uyku kaçıran yiyecekler ve uyku kaçıran içecekler dışında farklı uygulamalarla da uyku haline son verilebilmektedir. Uyku kaçıran en etkili şey; tüketilecek olan gıdalarla birlikte çevresel koşulların da uygun hale getirilmesidir. Genel olarak uykunun giderilmesinde etkili olan ve uykuyu neler kaçırır sorusuna cevap olabilecek uygulamalar şunlardır:

İçinde bulunulan ortamın sıklıkla havalandırılması ve serin tutulmasıSıcak ve havasız ortamlardan uzak durulmasıEllerin ve yüzün soğuk suyla yıkanmasıSaç dipleri ile ense kısmına soğuk kompres yapılmasıDüzenli aralıklarla olmak kaydıyla ayağa kalkılması, esneme ve gerinme hareketlerinin yapılmasıFerah ve aydınlık ortamlarda bulunulmasıEnerjinin yükseltilmesini sağlayacak olan hareketli müziklerin dinlenmesi

Bu uygulamalar, uykuyu neler kaçırır sorusuna cevap olmaktadır. Havasız ortamlar her aman kişilerin bir uyku haine kapılmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple uykusuz kalınması gereken durumlarda öncelikle ortamın havadar olmasına dikkat edilmelidir.    

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!