featured

Motor Ehliyeti Yaş Sınırı 2020 Motor Ehliyeti Nasıl Alınır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Motor ehliyeti yaşı ve nasıl alındığına dair sorular sıklıkla aranan konulardan biridir. Özellikle yaşı 18 sınırının altında olan gençler motor sevdalarını yasaya uygun yürütmek istediklerinde ehliyet alım şartlarını merak etmektedirler.

Biz de bu yazımızda motor ehliyeti nedir? Motor ehliyeti alım şartları nelerdir? Motor ehliyeti kaç yaşında alınır? Sorularına cevap vereceğiz. İşte motosiklet kullanabilmek için gerekli olan o şartlar…

Motor Ehliyeti Yaş Sınırı Kaçtır?

Ülkemizde motorlu araç kullanabilmek için vatandaşların ehliyet almaları zorunlu tutulmuştur. A1, B1, M sınıfı ehliyet türleri motor kullanabilmek için alınması gerekli olan ehliyetlerdir. Bu ehliyetleri alabilmek için ülkemizde 16 yaş sınırı konulmuştur. Bir kişi 16 yaşını doldurmuş ise bir kursa başvurabilir ve uygun görülmesi halinde bu ehliyeti almaya hak kazanabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=NlVBSp-56ac

Motor ehliyeti türleri arasında 2 ehliyet türünde reşitlik şartı aranmaktadır. Bunlardan bir tanesi A2 ehliyetidir. Bu ehliyete sahip olabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekiyor. Bir diğer ehliyet türü ise A ehliyettir. Bu ehliyetin alım şartları diğerlerine göre oldukça kademelidir. Öncelikle 24 yaşını doldurmuş olmanız istenmektedir. 24 yaşına geldiğinizde bu ehliyeti almak için başvuruda bulunabilirsiniz fakat 2 yıllık A2 ehliyet sahibi olduğunuzu ispatlamanız gerekmektedir.

Motor Ehliyeti Türleri Nelerdir?

YouTube video

Kullanacağınızın motorların türlerine göre ehliyet türleri de farklılık göstermektedir. Tek bir motor ehliyeti alarak farklı türde ehliyet isteyen motorları kullanmanız mümkün değildir. Bu nedenle aşağıdaki ehliyet türleri ve motor eşleştirmelerine göre ehliyet sahibi olmanız gerekmektedir.

1- M Ehliyet Belgesi

MOPED motor olarak geçen ve azami hızı 45 km olan motosikletlerin kullanımı için alınması gereken ehliyet türüdür. Bu ehliyetle küçük tipte motorlar kullanılabilir ve içten yanmalı bir motor ise silindir hacminin 50 santimetreküpü geçmemesi gerekir. Elektrikli ise 4 kilovat gücündeki motorların kullanımı için uygun ehliyet türüdür.

2- A1 Ehliyet Belgesi

A1 ehliyeti de M ehliyet gibi düşük güçteki motorların kullanımı için gerekli olan sürücü belgesidir. 2 ya da 3 tekerlekli küçük motor kullanmak istiyor iseniz bu ehliyete sahip olmanız gerekir. Motor ehliyeti yaş sınırı 16’dır.

3- A2 Motor Ehliyeti Belgesi

YouTube video

Genellikle kurye işi için istenen ehliyet türüdür. Motor gücü biraz daha fazla olan motorların kullanımı için alınması gereklidir. 3 tekerli motosikletler için 15 KV, diğer motosikletler için gücü 35 KV geçmeyen motorlarda geçerlidir.

4- A Sınıfı Motor Ehliyeti

A sınıfı ehliyete sahip olan bir kişi diğer tüm motor çeşitlerini kullanabilir. Çünkü bu sınıf ehliyete sahip olmak için yaş sınırı 24’tür ve en üst ehliyet türüdür.

5- B1 Motor Ehliyeti

ATV, dört tekerli motorlar, ağırlığı 400 kilogram olan ve motor gücü 15 KW geçmeyen motorların kullanımı için uygun ehliyet türüdür. Motor ehliyeti yaşı uygun olan adaylar bu ehliyete başvurabilirler.

Motosiklet Ehliyeti Nasıl Alınır?

Motor ehliyeti yaşı, ehliyet alabilmek için tek başına yeterli değildir. Bir teorik ve uygulama sınavına girilmesi ve başarı elde edilmesi gerekmektedir. Bunun için bir sürücü kursuna başvurmalısınız ve istenen gerekli evrakları ibraz etmelisiniz.

Kurs sürecinde alınan eğitimler sonucunda bir yazılı sınava girilmektedir. MEB tabanlı olarak gerçekleştirilen bu sınavda ilk yardım, araç bilgisi ve motor bilgisi konularından başarı elde etmeniz gerekir. Toplamda 50 soru sorulan sınavda 100 üzerinden en az 70 puan almalısınız. Sınavda başarılı olan öğrenciler direksiyon sınavına tabii tutulur.

Direksiyon sınavı iki kademeli olarak gerçekleşir ve toplamda 35 dakika sürer. Adaylar ilk olarak sürücü kursunun oluşturduğu parkurda araç kullanır. Bu parkur 5 dakika sürer ve daha sonrasında motosiklet adayı trafiğe çıkartılır. Trafikte de 30 dakikalık bir sürüş gerçekleştirilir. Bu 35 dakikalık süreçte hatasız şekilde ve kurallara uygun şekilde motor süren öğrenciler başarılı sayılırlar.

YouTube video

Direksiyon sınavından başarılı olunup olunmadığı gün içinde veya bir gün sonra kurs yönetimi tarafından açıklanır. Yeterlilik belgesini alan kişiler trafik bürosuna giderek kazandıkları ehliyet türünü çıkartabilirler.

Motor Ehliyeti Kaç Günde Alınır?

Motor sürebilmek için gerekli olan motor ehliyeti yaşı en az 16’dır. Bu yaşa geldiğinizde bir kursa başvuru yaparak ehliyet alabilirsiniz. Ehliyet için gerekli olan yazılı sınavlar her ay gerçekleştirilmektedir. Fakat bu sınava girebilmeniz için öncelikle bir ay süreli ders almanız gerekiyor. Dersi aldıktan sonra teorik sınav gerçekleştirilmektedir.

Teorik sınavda başarılı olan adaylar 2 haftalık bir direksiyon eğitimine alınırlar. Bu eğitimin ardından da direksiyon sınavı gerçekleştirilir. Bu sınavda da başarılı olan adaylar ehliyet almaya hak kazanırlar. Motosiklet ehliyeti almak için daha sonra trafik bürosuna gidilir.

YouTube video

M sınıfı motosiklet ehliyeti, A sınıfı sürücü belgesi, B1 ehliyet almak için veya A1 sınıfı ehliyet almak için gerekli belgeler teslim edilir. Ehliyet sınav sonuçları, ehliyet alma yaşı, başarı belgesine sahip tüm adaylar motosiklet ehliyeti alabilirler. Bu süreç toplamda 3 ay sürmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!