featured

Sigorta İçin Gerekli Belgeler Nelerdir 2020? Yeni İşe Başlayacaklar Hangi Evrakları Hazırlamalıdır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sigorta için gerekli belgeler, işe yeni başlayacak kişilerden talep edilen bazı evraklardır. Bu evrakların tamamlanarak iş yerine teslim edilmesinden sonra sigorta başlangıcı yapılmaktadır. Belgelerin eksiksiz, güncel ve doğru bilgiler içermesi önemlidir. Bu belgelere e-devlet hesabınızdan ulaşabilirsiniz.

Bir iş yerinde çalışacak olan kişinin sigortasının yapılması kanunen zorunlu bir gerekliliktir. Sigortasız şekilde bir işçi çalıştırılamaz. Bu durumda iş yeri sahibine büyük cezalar kesilir. Bu nedenle iş yerleri bir işçi alımı yapacağı sırada öncelikle sigorta başlangıcı için gerekli olan evrakları ister. Bu evraklar sayesinde sigorta başlatılır ve o kişinin çalışmasında bir mani kalmaz.

Şirket veya iş yeri tarafından istenilen belgelerin güncel bilgiler içermesi gerekir. Kimlik bilgileri, adres bilgisi, iletişim bilgileri gibi bilgiler doğru olarak yazılmalıdır. Sigorta için gerekli belgeler şunlardır;

Sağlık kuruluşlarından alınacak olan bir sağlık raporuİkametgah belgesiAdli sicil kaydıVarsa mezuniyet belgesi veya diploma fotokopisiAile bildirim formu2 adet 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğrafİş yerinin doldurulmasını talep ettiği formlar

Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Sağlık raporu işe alınacak kişinin o işe uygun olup olmadığını gösteren bir kanıt niteliğindedir. Çünkü bazı işler bedensel yeterlilik ve dayanıklılık gerektirmektedir. Bu şekil bir iş için personel alacak olan şirketler sağlık raporu alınmasına büyük önem gösterir.

İşe girecek kişilerin bu raporu eksiksiz şekilde olacakları muayene sonucuna göre çıkartması istenmektedir. Bir heyet tarafından verilen bu rapor sağlık kuruluşlarından alınmaktadır. 6331 sayılı kanun ile zorunlu hale getirilen ve hem işçi için hem de işveren için önemli olan sağlık raporu;

Yeni bir işe başlanacağı zamanİş değişikliği sırasındaKaza veya hastalık nedeniyle işten uzaklaşılması gerektiği zamanlardaÇalışana verilen işin tehlikesi ve riskleri göz önüne alınarak bakanlığın uygun gördüğü aralıklarla sağlık raporu alınmalıdır.

Sigorta için gerekli belgeler arasında bulunan sağlık sigortası özel hastaneler tarafından verilememektedir. Bu raporu verecek olan hekimin OSGB işyeri hekimi olması istenir. Bu hekimler işçiyi kontrol ve tedavi ederek işe uygunluğunu belirlerler. Değerlendirme sonucuna göre de işe uygunluk raporu verilir.

Sağlık Raporu Ücreti 2020

Sigorta başlangıcı için sağlık raporu alımında farklı ücret tarifeleri uygulanmaktadır. Bunun nedeni ise tek hekimden, heyetten, sağlık kurulundan ve üniversite hastanesinden alınmasından kaynaklıdır. Bu nedenle sağlık raporu ücreti 2020 yılında şu şekildedir;

Sağlık Bakanlığı bünyesinde alınan sağlık raporu ücreti 50 TLDevlet üniversitelerinin hastanelerinden alınan sağlık raporları 75 TLSağlık Bakanlığı bünyesinde verilen heyet raporu ücreti 200 TLDevlet üniversitelerinin hastanelerinden verilen heyet raporu ücreti 300 TL olarak görülmektedir.Eğer sağlık raporu işyerinin hekiminden alınacak ise ücret ödenmemektedir.

Sigorta İçin Gerekli Belgeler: İkametgah Belgesi Nereden Alınır?

Türkiye’de yaşayan her kişinin kayıtlı olduğu bir adres vardır. Bu adresin ispatlanması için iş başvurularında ve bazı işlemler sırasında ikametgah belgesi istenir. İkametgah belgesini alabilmek için 2 farklı seçenek vardır. Bunlar şu şekildedir;

Teknoloji ile arası olmayan vatandaşlar nüfus müdürlüklerine giderek, nüfus cüzdanları ile başvuruda bulunabilir. Nüfus müdürlüğündeki görevliler sizlere ikametgah belgesinin çıktısını verecektir.Eğer bir e-devlet şifreniz varsa ikametgah belgesini almak çok daha kolaydır. https://www.turkiye.gov.tr/nvi-yerlesim-yeri-ve-diger-adres-belgesi-sorgulama adresine giderek kolaylıkla ikametgah belgesini alabilirsiniz.

YouTube video
E devlet üzerinden belge alınırken yukarıda verdiğimiz linkin en altında “Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum” kutucuğu seçilmeli ve devam edilmelidir.Belgeyi kimin istediği belirlenmelidir. Çünkü bir ikamette aynı aileden kişiler bulunabilir.Kimlik bilgisinin bulunduğu ekran açıldığında burada belgenin neden istendiği sorulacaktır. İkametgah belgesi alış nedeni işaretlenmelidir.Hazırlanan ikametgah belgesini yazdır diyerek çıktısını alabilirsiniz.

Adli Sicil Kaydı Nasıl Alınır?

Sigorta için gerekli belgeler arasında adli sicil kaydı da bulunur. Bu belge işe girecek kişini hakkında bir suç var mı yok mu bilinmesini sağlamaktadır. Bu belge e-devlet hizmetinin olmadığı dönemlerde adliyelerden alınmaktaydı. Fakat artık e-devlet uygulaması üzerinden kolaylıkla adli sicil kaydı alınabilmektedir.

Yapılacak ilk işlem https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-kaydi adresine e-devlet bilgileri ile giriş yapmaktır. Daha sonra belgenin istenme amacı belirtilerek adli sicil kaydı hazırlanır. Belgenin çıktısı alınarak işlem tamamlanır.

Sigorta İçin Diploma Gerekli mi?

Sigorta için diploma isteyen kurumlar olduğu gibi bazı iş yerlerinde ve sektörlerde diploma zorunluluğu yoktur. Fakat diplomanın gerekli olduğu işyerlerinde diploma belgesinin sunulması zorunludur. Farklı öğretim seviyeleri için alınacak diplomalar için aşağıdaki linklere girmeniz yeterlidir.

E-devlet üzerinden açık öğretim lisesi diploma belgesi çıktısı alabilmek için https://www.turkiye.gov.tr/milli-egitim-acik-ogretim-liseleri-mezuniyet-belgesi-sorgulama adresine girmeniz yeterli olacaktır.E-devlet üzerinden lisans diploması belgesi alacak kişiler https://www.turkiye.gov.tr/yuksekogretim-mezun-belgesi-sorgulama adresine girmelidir.

YouTube video
E-devlet üzerinden lise mezunu kişiler diploma belgesi alacak ise https://www.turkiye.gov.tr/milli-egitim-lise-mezuniyet-belgesi-sorgulama linkine tıklamalılar.E-devlet üzerinden açık öğretim ortaokul mezunları diploma belgesi alabilmek için https://www.turkiye.gov.tr/milli-egitim-acik-ogretim-ortaokulu-tamamlama-belgesi-sorgulama adresine tıklamalıdır.

Aile Bildirim Formu Nedir? Aile Bildirim Formu Nereden Alınır?

Asgari geçim indirimi (AGİ) başvurusu yapılabilmesi için işe yeni giren kişilerden aile bildirim formu talep edilir. Bu başvuru sayesinde aile ve çocuk yardımlarından faydalanılabilir.

Aile bildirim formunu internet üzerinden almanız mümkündür. Google arama çubuğuna aile bildirim formu yazdığınızda ilk sırada aile ve çalışma bakanlığının site linki karşınıza çıkacaktır. Bu adrese tıkladığınızda form otomatik olarak inecektir.

Sigorta İçin Gerekli Belgeler: Vesikalık Fotoğraf

YouTube video

Sigorta başlangıcı yapılabilmesi için sigorta için gerekli belgeler arasında vesikalık fotoğrafın da bulunması gerekir. 2 adet verilecek olan vesikalık fotoğrafın 6 ay içerisine çekilmiş olması ve güncel halinize benziyor olması gerekir. Fotoğrafın arka fonunun beyaz olması tercih edilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!