featured

Morfoloji ve Morfolojinin Gebeliğe Etkisi | Morfoloji Nedir | Sperm Morfolojisi Nasıl Düzelir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Morfoloji, sperm tahlili yaptıran erkeklerin oldukça merak ettiği ve araştırdığı bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Pek çok erkek, baba olmak için sperm testi yaptırmak durumunda kalabiliyor. Peki, morfoloji ne demek? Morfoloji bozukluğu ne anlama geliyor? Sperm morfolojisi nasıl düzelir? Morfolojinin gebeliğe etkisi nelerdir? Bu yazımızda morfoloji nedir sorusunun ve tüm merak edilenlerin cevaplarını bir araya getirdik.

Morfoloji Nedir?

Morfoloji ne demek sorusu, çocuk sahibi olmak isteyen erkeklerin sperm testi yaptırması gerektiği zamanlarda merak konusu oluyor. Pek çok erkek, doğal yollarla baba olamadığı zaman sperm testi yaptırmak durumunda kalabiliyor. Bu noktada sperm testinin sonuç kağıdında yer alan morfoloji sonucu ve anlamı oldukça merak ediliyor. Sperm morfolojisi sonucu genellikle morfoloji testi sonuç kağıdının en altında yer alıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=jTVkZ8Be7Bg

Morfoloji temelde; farklı organizmaların şekillerini ve yapısal özelliklerini inceleyen bir bilim dalıdır. Tıp dünyasında da Morfoloji bilimi, hastalıkların teşhis edilmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca bu tıp bilimi, biyoloji açısından da büyük bir önem taşımaktadır. Belirli bir yapının ya da organın şekil bozukluğu söz konusu olduğunda, durumun ayrıntılarının öğrenilebilmesi için de morfolojik araştırma gerçekleştirilmektedir.

Morfoloji tıp bilimi ve insan sağlığı için oldukça önemlidir. Çünkü morfolojik araştırmalar kaspamında mikroskobik canlılar da ele alınmakta ve incelenmektedir. Bu mikroskobik canlılardan biri de; sperm olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısı ile sperm morfolojisi kapsamında spermin yapısı ve özellikleri incelemeye alınmaktadır. Spermde morfoloji bozukluğu tespit edildiğinde de gerekli olan tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır.

Morfoloji Bozukluğu Nedir?

Morfoloji bozukluğu bir erkeğin çocuk sahibi olup olamayacağının bilgisini net olarak vermemektedir. Bir erkeğin sperm morfolojisi sonucu ne olursa olsun, bu sonuca göre kesin bir yargıya varılamamaktadır. Bu sonuç sadece söz konusu kişiye ait olan sperminin yapısal özellikleri hakkına fikir vermektedir. Çünkü morfolojik bozukluk söz konusu olan çoğu erkeğin doğal yollar ile ve tüp bebek ile çocuk sahibi olabilmesi mümkündür. Dolayısı ile morfoloji sonucuna bakılarak, bir erkeğin kısır olup olmadığı sonucuna ulaşılamamaktadır.

Sperm Morfoloji Nedir? Morfolojinin Gebeliğe Etkisi

YouTube video

Sperm morfolojisi, bir erkeğe ait olan spermin şekil özelliklerini ve yapısal özelliklerini ortaya koymak için gerçekleştirilmektedir. Bir erkeğin morfoloji sonucunun yüzde 0 olarak belirlenmesi, hem doğal yollarla hem de tüp bebek tedavisi ile gebelik ihtimalinin düşük olması anlamına gelmektedir. Çoğu tüp bebek çalışmalarında da gebeliğin gerçekleşmemesinin nedeni morfoloji bozukluğu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak morfoloji sonucunun %0 olması her zaman için söz konusu erkeğin baba olmayacağı anlamına gelmemektedir.

Morfolojinin gebeliğe etkisi büyüktür ancak her zaman içi morfolojik sonuçlar, erkeklerin baba olup olamayacağına dair kesin bilgi vermemektedir. Genel olarak morfolojik bozukluk durumlarında gerekli tedavi belirlenmekte ve uygulanmaktadır. Yapılan araştırmalar, morfoloji sonucu %0 olan erkeklerin, %25 oranında doğal yollarla baba olduğunu göstermiştir. Morfoloji nedir araştırması yapan kişiler, sonuçların kesin bir yargı demek olmadığını bilmelidir. Morfoloji hakkında detaylı bilgi için mutlaka uzman doktordan yardım alınmalıdır.

Sperm Morfolojisi Türleri

Sperm şekil bozukluğu yani sperm morfolojisinin farklı türleri bulunmaktadır. Sperm morfolojisi nedir araştırması yapan kişiler, bu sorunun türleri hakkında da bilgi sahibi olmalıdır. Genel olarak spermin baş, kuyruk ve aynı zamanda orta ölümlerindeki bozukluklar, sorun yaşanmasına neden olmaktadır. Spermin baş ile kusurları ise; farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Makrosefali, mikrosefali, iğne baş, konik baş, yuvarlak baş, çift baş, başsız sperm ve ince baş olarak adlandırılmaktadır. Her bir şekil bozukluklarının tedavisi, birbirinden farklı yapılmaktadır.

Normal dışı olarak spermin orta kısım ile ilgili olan kusurları da morfoloji incelmesi sonrasında ortaya çıkmaktadır. Bu bölümde olan bozukluklar ise; nükleer vaküoller ve şişmiş ve büyük orta kısım olarak adlandırılmaktadır. Bu bozuklukların tespit edilmesi sonrasında üremeye etki edecek olan sperm morfolojisi nasıl olmalı ise gerekli tedavi ile bu sağlanmaktadır.

Sperm hücrelerinin şekil bozukluğu yalnızca morfoloji incelemesi ile mümkün olmaktadır. Spermin kuyruk kısmı ile ilgili kusurlar ise; kısa kuyruklu sperm ve sarmal kuyruklu sperm olarak adlandırılmaktadır.

Sperm Morfolojisi Normal Değerleri

Morfoloji tıp bilimi, olması gereken normal sperm değerleri üzerinden tedavi gerektiren durumları belirlemektedir. Sperm şekil bozukluğu ve tedavisi, sperm testi sonrasında planlanmaktadır. Normal bir sperm morfolojisi değerleri ise şu şekildedir:

Sperm baş uzunluğu; 4-5 µm arası olmalıdırSperm baş kısmı eni; 2.5 – 3.5 µm arası olmalıdırSperm baş kısım uzunluğu ve en oranı 1.50 – 1.75 olmalıdırSperm kuyruk bölümünün kalınlığı, orta kısımdan az olmalıdırSperm kuyruk bölümü düzgün biçimli, kıvrımsız ve yaklaşık olarak 40-5- µm arası uzunlukta olmalıdır

Bu değerlere bağlı olarak tüm dünyada aynı şekilde morfolojik analizler gerçekleştirilmektedir.

Sperm Morfolojisi Nasıl Düzelir?

Sperm morfolojisi oldukça önemlidir çünkü bu sonuçlara bakılarak spermin neresinin bozuk olduğu saptanabilmektedir. Dolayısıyla spermin neresinin bozuk olduğunun saptanması üzerine gerekli olan tedavi başlatılabilmektedir. Bu tedavinin gerçekleştirilmesinden sonra hem doğal yolla hem de tüp bebek yöntemiyle gebelik söz konusu olabilmektedir.

Genel olarak sperm morfolojisi bozuk olan erkekler, sperm morfolojisi nasıl düzelir sorusunun yanıtını araştırmaktadır. Yapılan tahliller sonucunda gerekli olan tedaviye başlanmaktadır. Mikroenjeksiyon yöntemi günümüzde sperm morfolojisinin düzeltilmesinde oldukça etkilidir. Ancak sperm morfolojisi bozuk olan erkeklerin baba olabilmesi için tüp bebek yöntemi ile birlikte yardımcı üreme tekniklerinden de yararlanılmaktadır. Yapılan çalışmalar, mikroenjeksiyon yöntemi ile oldukça barılı sonuçlara ulaşıldığını göstermiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!