featured

İflas Eden Türk Süt Ürünleri Firması YÖRSAN Çalışanları Yardım Bekliyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin en önemli süt ürünleri firmalarının başında gelen YÖRSAN, Temmuz 2020 tarihli iflas haberi ile Türkiye Ekonomi gündeminde büyük bir yer edindi. Firmanın iflas sürecinde işten çıkarmak zorunda kaldığı 1000 kişi ise haklarını alamayarak işsizlik ile mücadele etmek zorunda kaldılar. Cumhurbaşkanlığı ve ilgili kurumlara çağrıda bulunan YÖRSAN çalışanları haklarını aramakla birlikte, uzun süredir emek verdikleri firmanın kullanılamaz hale gelmemesi için Banka ve Bakanlıklardan yardım bekliyor.

1000’den Fazla YÖRSAN Çalışanı İşsiz Kaldı | YÖRSAN Kapandı mı

2020 Temmuz ayında resmi olarak iflas eden Türk süt ürünleri firması YÖRSAN’da çalışan 233 kişi iflas sonrasında işsiz kaldı. Ayrıca konkordato sürecinde işten çıkarılan 500 kişi ile birlikte YÖRSAN mağdurları toplam 733 kişi oldu. Firmanın nakliye, temizlik ve servis işlerinden sorumlu kişileri ile birlikte 1000 kişinin üzerinde çalışanın işsiz kaldığı ve haklarını alamadığı belirtilmektedir.

Süt Üreticisi Zarara Uğradı

YÖRSAN yoğurt, süt ve süt ürünleri yapan önemli firmalardan bir tanesidir. Geçtiğimiz yıllarda elde ettiği başarı göz önünde bulundurulduğunda, bu önemli Türk firmasının yeniden kazanılması, ülke ekonomisinde de önemli bir gelişme olacaktır.

YÖRSAN ile anlaşma sağlayarak süt üretimi yapan çok sayıda çiftçinin 2018 Ekim ayından itibaren yaptığı üretimin parası alamadığı için kendi kredilerini ödemekte büyük zorluk yaşadığı, YÖRSAN çalışanları tarafından paylaşılan sosyal medya paylaşımında yer almaktadır. Çiftçi kredilerinin borç öteleme süreçlerine girmesi bile bu 2 yıllık uzun süreli maddi kaybın yerine getirilmesine yardımcı olamadıkları da aynı paylaşım içerisinde belirtilmiştir.

YÖRSAN Sağlayıcıları Kredilerini Ödeyemiyor

Pandemi sürecinde büyük bir ekonomik sıkıntıya giren üretim sektöründe faal olan ve YÖRSAN ile iş birliği yapan çok sayıda firmanın, alacaklarını tahsis edemedikleri için kredi ödemelerinde büyük zorluklar yaşadıklarını belirten YÖRSAN çalışanları, sözlerine şu şekilde devam etmektedir:

“Tedarikçi firmalar arasında da sadece YÖRSAN’dan alacağını alamadığı için ve bu sebeple kredilerinin faizlerini ödeyerek ayakta durmaya çalışan firmalar var. “

YÖRSAN Kapandı mı | YÖRSAN Kapanırsa Ne Olur

Türkiye’nin ve hatta Avrupa’nın en kaliteli çelik hatlar ile tasarlanmış makinelerine sahip olan YÖRSAN kapandı mı? Türkiye’nin en önemli süt ürünleri üreticilerinden biri olan YÖRSAN iflas etti fakat son kapanış yapılmadı. Çalışanları tarafından dile getirilen bilgiye göre firmanın tamamen kapanması ve ömrünün tükenmesi için 3 ya da 4 ay kadar bir süre görünüyor. Fabrikada yer alan yüzlerce son teknoloji makine bu 3 – 4 ay içerisinde bir daha kullanılamaz hale gelebilir. Bu noktada YÖRSAN çalışanları, firmanın kurtulmasını YÖRSAN sahibi kadar istemektedir.

Fabrika Kullanılamaz Hale Gelmeden Önce  Satılmalı

Fabrikanın içerisinde yer alan önemli makinelerin arızalanmadan ya da kullanılamaz hale gelmeden önce satışının yapılması gerektiğini ifade eden YÖRSAN çalışanları, Susurluk İflas İcra Dairesi’nin fabrikayı kurtarmak için elinden geleni yaptığını belirtmektedir.

YÖRSAN Çalışanları İpotek Sahibi Bankalardan Yardım Bekliyor

Firmanın yeniden kullanılabilir bir şekilde ihaleye çıkarılabilmesi için ipotek sahibi olan Garanti Bankası ve YapıKredi Bankasının kıymet takdirine itiraz etmemeleri gerektiğini ifade eden YÖRSAN çalışanları, her iki bankadan da ülke ekonomisine katkı sağlamak amacı ile itirazda bulunmamasını talep etmektedir.

İtiraz durumunda fabrikanın kıymet takdiri prosedürünün tekrar başa döneceğini, bunun da ortalama 6 ay ile 1 yıl süreye ihtiyaç duyacağını açıklayan YÖRSAN çalışanları, fabrikanın bu süreç içerisinde sağlıklı kalmasının imkansız olduğuna işaret etmektedir.

Fabrika Kapanırsa Mağduriyet Giderilemez

 

YouTube video

YÖRSAN sahibi kadar firmanın iflas durumunu önemseyen çalışanlar, daha önce yaşanan şeker ve pirinç fabrikalarını örnek göstererek, fabrikanın kapanması durumunda parça başı satışa geçilmek zorunda kalınacağını aktardı. Bu sürecin hem çok uzun bir satış süreci oluşturacağını hem de çalışab ve alacaklıların mağduriyetini karşılamayacağını ifade ettiler.

Ticaret Bakanlığı’na Seslendiler : Süt Sektöründeki Olumsuz Etkiler Bakanlıkların Sorunu Değil mi?

YouTube video

Daha önce Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın “YÖRSAN bizim sorunumuz değil” söyleminin doğru olmadığını düşünen YÖRSAN çalışanları bu konuyu şu sözlerle gündeme getirdi:

“Sn. Tcaret Bakanımız ‘’YÖRSAN bizim sorunumuz değil’’ dedi. Evet doğru YÖRSAN KAMU değil özel bir kuruluş fakat İflas sebebiyle yansımaları devletin sorunu değil mi? Ekonomi, İstihdam, Süt Sektörü ve dolayısıyla Hayvancılık sektöründe olumsuz etkileri Bakanlıkların sorunu değil mi? Bu sebeple müdahil olunması elzemdir.”

YÖRSAN Fabrikası Nasıl Kurtarılabilir?

Türkiye’nin en önemli süt ve süt ürünleri fabrikasına sahip olan YÖRSAN iflas etti. YÖRSAN çalışanları hem emeklerinin hem de böyle önemli bir firmanın tarihe gömülmemesi için bazı öneriler hazırlamıştır. İşte, YÖRSAN çalışanları taradfından hükumete sunulan 5 maddelik öneri:

Kıymet Takdiri süreci sonrasında öncelikle iki bankanın itiraz etmemeleri durumunda devletin en önemli ekonomi ayaklarından biri olan Ziraat Bankası’nın devreye girmesi gerekmektedir. Her iki bankanın itiraz etmeme noktasında ikna edilmesinde Ziraat Bankası tarafından yapılacak görüşmeler önemli bir rol oynayacaktır.Satış İhalesi sürecinde ise Ziraat Bankası fabrikayı satın alarak hem ülke ekonomisine katkı sağlayabilir hem de Ziraat Bankası’nın asıl amacına yönelik bir katkısı bulunmuş olur.Satın alma işleminden sonra YÖRSAN tarafından ödeme yapılması gereken işçi üretici ve tearikçilerin mağduriyeti giderilmelidir. Aksi takdirde üretimin yeniden başlamasını sağlayacak hammadde satın alınmak istendiğinde başarısızlıklar yaşanacaktır.Süt ve süt ürünleri üretiminde etkin bir şekilde rol almış çalışanlar ile 1 yıl sağlıklı bir iş süreci yürütülmeli ve YÖRSAN eski gücüne kazandırılmalıdır. Bu noktada Ziraat Bankası dilerse firmayı tekrar bir yatırımcıya satabilir ya da ülke kaynağı olarak çalışmasına devam etme kararı alabilir.Ziraat Bankası’nın müdahil olmadığı bir durumda ise süt ve süt ürünleri alanında çalışma göstermek isteyen bir yatırımcının firmayı satın alması önerilebilir. Bu noktada fabrikanın borçlarını temizleyerek işe başlayan yatırımcı, YÖRSAN fabrikasının potansiyel gücünden faydalanma şansı yakalayabilir. Bu noktada böyle büyük bir yatırımı yapacak kişiyi devlet ya da bankaların yönlendirmesi ise önemli bir detay olacaktır.

“Hükumet YÖRSAN Çalışanlarının Önerilerini Dikkate Almazsa Ne Olur?”

Türkiye’nin en önemli süt ve süt ürünleri fabrikalarından birine sahip olan YÖRSAN, ona sahip çıkmak isteyen çalışanları tarafından sunulan öneriler dikkate alınmaz ise kısa bir süre içerisinde kullanılamaz hale geleceği belirtilmektedir. Bu noktada fabrikanın araç ve gereçleri hurda fiyatına satılarak işçi, üretici ve alıcıların tam anlamıyla mağdur olmasına neden olacağına dikkat çekilmektedir.

Eğer bir yatırımcı satış ihalesi fiyatı ile fabrikayı satın alırsa, bu noktada da yapılan satış maliyetinin büyük bir kısmı ipotek sahibi bankalara aktarılacağı için işçi, üretici ve tedarikçilerin mağduriyeti tamamen ortadan kalkmayacağı da çalışanları tarafından açıkça ifade edilmektedir.

“Kurtuluş Önerisi Bizden”

YÖRSAN fabrikası iflas çağrısı kabul edilmiş olup, çalışanlar işten çıkarılmıştır. Geçtiğimiz yıl yine 10 Aralık günü devletten yardım talep ettiklerini ifade eden YÖRSAN çalışanları, bu kez kurtuluş önerisinin kendileri tarafından verildiğini söylerken, hükumete ve milletvekillerine şu şekilde çağrıda bulundu:

  “10 Aralık 2019 da sizlere seslenmiştik, tam 1 yıl sonra bu gün yine yenden sesleniyoruz.Ülkemizin en kalteli hammaddesiyle (Süt) ÜRETİCİ burada, Hizmet için istihdam bekleyen İŞÇİ burada, Yardımcı malzeme göndermeye hazır TEDARİKÇİSİ burada; Firma kaltesini rafta arayan HALK burada, üretim için FABRİKA hazır bir şekilde burada ve YÖRSAN siyaset değil çözüme hasret MEMLEKET meselesidir…DEĞERLERİMİZİN YOK OLMASINA MÜDASE ETMEYELİM… Bu defa ÖNERİ bizden; Meclise arz edip gereğini yapmak siz Sn. Balıkesir Millet Vekillerimizden.Saygı ve Selamlarımızla,YÖRSAN Çalışanları”  

Daha önce fabrika önünde açıklamalarda bulunan YÖRSAN çalışanları, Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan tarafından yapılan “Kapitalist krizin sorumlusu işçiler değildir” paylaşımı ile destek buldu.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!