featured

Rize Kavurması’nın Tarihi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rize ve çevresine 1900’lü yıllarda gelen ve hayvancılık yapan halkın kışın tüketmek üzere eti kavurmasıyla ortaya çıkan Rize kavurması 1927 yılından sonra ticareti yapılmaya başlanmıştır ve günümüzde hala aynı şekilde yapılmakta ve tüketilmektedir. Eski dönemlerde göçebe halkın eti bozulmadan saklayabilmek için geliştirdiği kavurma yöntemi hala kullanılmakta kurban bayramında kesilen etler bu şekilde muhafaza edilmektedir. Rize kavurması Karadeniz’in yaylalarında tamamen doğal otlarla beslenen hayvanların etinden yapılır. Hiç baharat kullanmadan yapılmasına rağmen bu kadar lezzetli olması bu şekilde açıklanabilir.

Rize kavurması Rize’ye özgü bir lezzettir ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş, coğrafi işaret belgesi almıştır. Rize’ye özgü olan bu ürün özellikle bayram ve düğün sofralarının vazgeçilmezidir. Kalabalık sofralarda sıcak kavurma pilavla servis edilerek yiyenlere lezzet şöleni yaşatılır. Rize kavurması aynı zamanda kalıplarda dondurularak saklanır. Bu şekilde yapılan kavurma daha çok kahvaltı sofralarında tüketilir, menemene ve yumurtaya da farklı bir lezzet katar.

Mineral ve vitamin açısından oldukça zengin olan bu kavurma çeşidi sade tüketileceği gibi yemeklerle de tüketilebilir.  Yüksek oranda protein, B12ve B6 vitaminlerini de içinde bulunduran Rize kavurması kahvaltı sofralarında tüketildiğinde gün boyu insana enerji verir. Protein açısından zengin olmasından dolayı kas yapıcı özelliğe sahiptir ve sporcular tarafından kullanılır. Özellikle de bebek bekleyen anneler için oldukça faydalıdır. bebeğin protein ihtiyacını karşılar ve gelişiminin daha sağlıklı olamsınayardımcı olur.

Rize Kavurması Fiyatları

Rize kavurması fiyatları artan et fiyatlarına göre farklılık göstermektedir. Doğal otlaklarda beslenen hayvanlardan elde edilen etlerle yapılan Rize kavurmasının hem hazırlanma aşaması hem de yapılış aşaması oldukça zahmetlidir. Yaz boyunca yaylalarda büyütülen hayvanlardan sonbahar aylarında elde edilen etle üretilen Rize Kavurması bu özelliğiyle de diğer etlerden ayrılır.  Günümüzde hala geleneksel yöntemlerde evlerde de yapılan bu kavurma çeşidine olan talep artmıştır. Yüksek protein kaynağı olması, birçok vitamin ve mineral içermesi, kemik gelişimine yardımcı olması ve kemik erimesine iyi gelmesi, çocuklarda boy uzamasına yardımcı olması,…aynı zamanda oldukça lezzetli olması nedeniyle de insanlar tarafından tercih edilmektedir. Talebin artmasına bağlı olarak geleneksel üretim yetmemiştir ve günümüzde üretimi fabrikalar tarafından yapılmaktadır. Rize’de hakiki Rize kavurması imal eden birçok fabrika vardır. Fabrikanın çalışma yöntemine, kullanılan etin kalitesine, ve kullanılan ambalaja göre Rize kavurması fiyatları değişmektedir.

Her zaman müşterilerine en iyi şekilde hizmet vermeye çalışan firmamızda Rize kavurması ile ilgli aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Diğer tüm ürünlerinde olduğu gibi bu üründe de en iyi fiyat garantisi sizlere sunan firmamızda Rize kavurması alarak siz de sofranızı zenginleştirin.

Rize Kavurması Nasıl Yapılır

Adından da anlaşılacağı üzere Rize bölgesine özgü olan bu eşsiz lezzetin en önemli özelliği yine Rize’ye ait olan bakır kazanlarda pişirilmesidir. Ayrıca lezzet olarak bu kadar iyi olmasında odun ateşinde pişirilmesinin de önemli payı vardır. Odun ateşinde pişen et hem daha kolay pişer hem de sertleşmez, bu nedenle kavurma yapımında odun ateşi kullanılır. Odun ateşi ve bakır kazanı hazırladıysanız gelelim Rize kavurması nasıl yapılır soruna.

Öncelikle etler küp küp doğranır. Daha sonra iç yağı da küp küp doğranarak tencerede eritilir. Tamamen eridikten sonra etler eklenir.  Etlerin pişmesine yakın tuz eklenir ve içerisinde hiç su kalmayana kadar ara ara karıştırarak 2 veya 3 saat kadar pişirilir. Bu şekilde sıcak tüketileceği gibi saklamak için hava almayacak kaplara da konulabilir. Bu şekilde hava almadan 1 yıl buzdolabında muhafaza edilebilirken, açıldıktan sonra 3 ay içinde tüketilmelidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!