featured

Özgür Demirtaş: Türkiye’de Maaşlar Düşük! | ABD’li Profesör Maaşı, Türkiye’deki Profesör Maaşının 30 Katı! | Yüksek Maaşlı İşler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüksek maaşlı işler nelerdir sorusunun cevabı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Özgür Demirtaş Youtube kanalına yeni yüklediği video ile dikkatleri üzerine çekti. Türkiye ve dünya için oldukça önemli bir isim olan Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Türkiye ekonomisine ve maaş farklılıklarına yönelik olarak bilgilendirici bir video yayınladı. Bir işte çalışan kişinin, Türkiye’de aldığı maaş ile çeşitli ülkelerde aynı işi yapan kişilerin aldığı maaşı ortaya koyan Demirtaş, maaşı yüksek meslekler hakkında bilgi verdi. ABD’de bir devlet üniversitesinde çalışan profesörün, Türkiye’de bir devlet üniversitesinde çalışan profesörden 30 kat fazla maaş aldığını söyleyen Demirtaş ilgi çekici tespitlerde bulundu. İşte Türkiye’de ve dünyada en iyi meslekler ve Türkiye ekonomisine Prof. Dr. Özgür Demirtaş gözünden bakış…

YouTube video

En Yüksek Maaşlı İşler Türkiye 2020

Yüksek maaşlı işler özellikle öğrenciler tarafından merak ediliyor. Ancak bir ülkede mesleklerin maaşları, ülkenin ekonomisi tarafından ortaya konuluyor. Çünkü aynı meslek, ülkemizde oldukça düşük getiri sağlarken başka bir ülkede oldukça yüksek getiri sağlayabiliyor. Buna dikkat çeken ekonomist ve finans uzmanı Özgür Demirtaş Youtube kanalında açık açık anlattı; maaş karşılaştırması için bir ülkenin tüm meslek gruplarının maaşlarını incelemek için akademi yani profesör maaşları incelenebilir.

Türk ekonomisi bağlamında yüksek maaşlı işler değerlendirmesi yapan Demirtaş öncelikle akademisyen maaşlarının üzerinde durdu. ’’Bir ülkedeki profesör maaşları, diğer bütün meslek dallarındaki maaşlar hakkında size bilgi verebilir.’’ diyen Demirtaş, bir ülkedeki profesör maaşlarının düşük olması durumunda; diğer meslek gruplarının maaşlarının da düşük olacağının altını çizdi.

Özgür Demirtaş’tan Türkiye’deki Maaşların Değerlendirmesi

Aynı meslek grupları için yüksek maaşlı işler incelemesi yapan, Türkiye’nin ekonomisine ışık tutan Prof. Dr. Özgür Demirtaş Youtube kanalında değerli analizler gerçekleştirdi. Özgür Demirtaş, en iyi meslekler arasında yer alan akademisyenlik yani profesör maaşları üzerinden örneklendirmede bulundu. Bir ülkenin profesör maaşlarına bakılarak, diğer meslek gruplarında verilen ücretler hakkına saptama yapılabileceğini söyleyen Demirtaş, şu cümleler ile ülkedeki her bireye seslendi:

‘’Şu anda oturduğunuz evin statiğini yapan mühendisi yetiştiren kişi bir profesör. Geçen hafta çektirdiğiniz dişi çeken dişçiyi yetiştiren bir profesör. Ameliyat olduysanız, o ameliyatı yapan doktoru yetiştiren tıp fakültesindeki bir profesör. Muhasebecinizi yetiştiren bir profesör.’’

Bu sözler ile en iyi meslekler arasında yer alan akademisyenliğin yani profesörlüğün önemine vurgu yapan Özgür Demirtaş, herhangi bir eğitim almamış ve profesör tarafından yetiştirilmemiş olan kişilerin düşünceleri için de şu yanıtı verdi:

‘’Seni

En iyi meslekler ve ülke ekonomisini, alım gücüyle anlatan Prof. Dr. Özgür Demirtaş, ülkedeki tüm bireylerin maddi kazancının ancak alım gücünün arttırılmasıyla mümkün olabileceğine dikkat çekti. Dolayısı Demirtaş’ın yorumuna göre asıl konu; yüksek maaşlı işler değil; ülke ekonomisinin düzeltilmesi ve alım gücünün yükseltilmesidir.

Türkiye’de ve Dünyada Akademisyen Maaşları

Türkiye’de bir akademisyen ne kadar kazanıyor sorusuna cevap veren Özgür Demirtaş, devlet okullarındaki maaş üzerinden örnekler verdi. Yüksek maaşlı işler ve en iyi meslekler arasında yer alan akademisyenlik; bilindiği üzere getirisi yüksek olan bir iştir. Ancak akademisyen maaşları da göreceli… Neye göre yüksek? Neye göre düşük?

Özgür Demirtaş Youtube kanalında, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye’deki bir devlet okulunda görevli olan profesörün yaklaşık olarak aylık 11 bin TL maaş aldığını ortaya koymuştur. Bu ücret kimilerine fazla, kimilerine az gelecektir elbette ki. Ancak Demirtaş, önemli olanın; bu maaşın başka bir ülkedeki profesör maaşı ile arasındaki fark olduğunu söylemektedir. Bu bağlamda; Amerika Birleşik Devletleri’nde, bir devlet üniversitesinde bir profesör 653.000 dolar ile 805.000 dolar arasında maaş almaktadır.

University of California Los Angeles (UCLA) profesör maaşları üzerinden örnek veren Özgür Demirtaş, Prof. Dr. Stuart Gabriel’in 653.000 Dolar, Prof. Dr. Mark Grinblatt’in 695.000 Dolar, Prof. Dr. Iwo Welch’in 713.000 Dolar ve Prof. Dr. Francis Longstaff’ın ise 805.000 dolar yıllık maaş aldığını söylemiştir. Yüksek maaşlı işler kategorisinde bulunan profesörlük, görüldüğü üzere ABD’de, Türkiye’deki profesör maaşlarının kat be kat üstünde. En iyi meslekler kategorisinde kabul edilen profesörlük ne yazık ki maaş anlamında ABD’nin oldukça gerisinde.

‘Türkiye’de Domates, Biber Ucuz ama Araba, Benzin Pahalı’

Profesör Doktor Özgür Demirtaş, Youtube kanalında yüksek maaşlı işler ve ekonomi kapsamında, ABD’deki profesör maaşlarıyla Türkiye’deki profesör maaşlarının karşılaştırmasının yanlış olduğunu düşünen kişilere de cevap verdi. Türkiye’de maaşlar çok yüksek olmasa da domates, biberin ucuz olduğunu söyleyecek olan kişilere de Demirtaş şu şekilde cevap verdi.

‘’Türkiye’de domates, biber, patlıcan ucuz ama araba pahalı, benzin pahalı, elektronik eşya pahalı, bilgisayar pahalı, telefon pahalı, pahalı da pahalı! Onlar ucuzsa bunlar pahalı.’’

ABD-Türkiye Profesör Maaşları Karşılaştırması

Yüksek maaşlı işler ve en iyi meslekler arasında yer alan profesörlük, ABD ve Türkiye arasında yıllık olarak hesaplanıp karşılaştırıldığında tablo net olarak ortaya çıkıyor. Çünkü Türkiye’de bir profesör yıllık olarak yaklaşık 137 bin 832 TL alırken, ABD’deki bir profesör ise yıllık 6 milyon 440 bin TL kazanıyor. Vergiler çıkartıldığında ise ABD’li bir profesör yıllık net olarak 4 milyon 57 bin 200 TL maaş alıyor. Görüldüğü üzere; iki ülkede de en iyi meslekler arasındaki profesörlük maaşı, farkıyla göze çarpıyor. Çünkü arada fark yaklaşık olarak 30 kat!

‘’Kişi Başına Düşen Milli Geliri Arttırmamız Lazım!’’

ABD’de yüksek maaşlı işler arasında yer alan bir profesörün yıllık olarak Türkiye’deki bir profesörden 30 kat maaş almasını problemli olarak gören Özgür Demirtaş diğer mesleklerde aynı eşitsizliğin olduğunu dile getirdi. Almanya veya ABD’de fosseptik temizleyen bir işçinin Türkiye’de 7 yıldızlı otellerde tatil yapabilme bütçesine sahipken, Türkiye’de aynı işi yapan bir kişinin, aldığı maaşla Almanya veya ABD’de 7 yıldızlı bir otelde tatil yapamayacağını hatta Türkiye’de bile tatil yapamayacağını söyleyen Demirtaş, bu noktada bir hatanın olduğunun altını çizdi. Bu ekonomik adaletsizliğin çözülebilmesi için toplam milli geliri değil; kişi başına düşen milli gelirin arttırılması gerektiğini söyleyen Demirtaş, bunu başarabileceğimizi de düşündüğünü ifade etti.

‘’Ana Fikir Şudur: Türkiye’de Maaşlar Düşük’’

Özgür Demirtaş Youtube kanalında özet olarak Türkiye’deki maaşların düşük olduğunu söyledi. En iyi meslekler için de yüksek maaşlı işler için de, tüm meslek grupları için de maaşların düşük olduğunu söyleyen Demirtaş, ana fikrin anlaşılmasını istediğini dile getirdi. Demirtaş, Türkiye’de en yüksek maaşlı işler için bile dünya kıyaslamasına göre düşük meblağların söz konusu olduğunu ve bunun sonuçlarını şu sözlerle dile getirdi:

‘’Maaşlar Türkiye’de düşük. Düşük olduğu için alım gücü düşük. Alım gücü düşük olduğu için esnafların ay sonunu getirmesi zor. İnsanlar daha fazla kazanmalı ki bunlar harcanabilsin ve ekonominin çarkları dönebilsin. Ama tüm bunların olabilmesi için de zenginliğin tabana yayılabilmesi gerekiyor.’’

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!