featured

Casusluk Suçlamasıyla Tutuklanan Osman Kavala’nın Anayasa Mahkemesi Başvurusu Genel Kurul’a Gönderildi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İş insanı Osman Kavala’nın Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru Genel Kurul’a sevk edildi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Birinci Bölüm, Gezi Parkı olaylarına ilişkin davada tahliyesine ve beraatine karar verilen ancak “casusluk” suçlamasıyla tutuklanan iş insanı ve Anadolu Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın başvurusunu bugün görüştü. Kavala’nın başvurusu AYM Genel Kurulu’na sevk edildi.

Birinci Bölüm tarafından

“başvurunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanması gerekli görüldüğünden, Anayasa Mahkemesi İç Tüzüğü’nün 28. maddesinin (3) numaralı fıkrası uyarınca Genel Kurula sevki”ne karar verildi.

Anayasa Mahkemesi İç Tüzüğü’nün 28. maddesinin 3. fıkrası,

“Bölümlerden birinin görülmekte olan bir başvuruya ilişkin olarak vereceği karar, bölümlerin önceden vermiş olduğu bir kararla çelişecekse ya da konunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanması gerekli görülürse ilgili bölüm dosyadan el çekebilir. Bölüm başkanı başvuruyu Genel Kurul önüne götürmek üzere başkana iletir” hükmünü içeriyor.

Bu karar gereğince, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, bireysel başvuruyu daha sonra ele alacak.

Kavala’nın bu bireysel başvurusu, Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümünce 29 Eylül’de ele alınmış ve başvurunun görüşülmesi ertelenmişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 10 Aralık 2019’da Osman Kavala’nın haksız yere cezaevinde tutulduğuna hükmederek serbest bırakılmasına karar vermişti. Türkiye‘nin karara uymaması üzerine de AİHM kararlarının uygulanmasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, denetim süreci başlatmıştı.

Kavala’nın Yargılanma Süreci

Kavala, Gezi Parkı davasında “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçlamasıyla yargılanıyordu. Mahkeme 18 Şubat 2020’de, “suçların işlendiğine dair mahkumiyete yeter derecede hukuka uygun somut ve kesin delil bulunmadığı gerekçesiyle” Kavala’nın beraatine ve tahliyesine karar verilmişti.

Ancak aynı gün, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında henüz cezaevinden çıkmadan hakkında gözaltı kararı çıkarılan Kavala, bir gün sonra sevk edildiği mahkemece “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan tutuklanmıştı.

Kavala hakkında aynı soruşturma kapsamında 9 Mart 2020’de “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme” suçundan da tutuklanma kararı verildi.

Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’‘ suçundan iki yıllık tutukluluk süresinin dolduğu gerekçesiyle 20 Mart’ta tahliyesine karar verilen Kavala, casusluk suçundan tutuklu bulunduğu için cezaevinden çıkamadı.

Kavala, Gezi Parkı davasındaki tutukluluğuna karşı da AYM’ye başvurmuş ancak, bu başvuru 22 Mayıs 2019’da reddedilmişti.

Duruşma 18 Aralık’ta

1 Kasım 2017’den beri cezaevinde bulunan Kavala, 18 Aralık’ta tekrar hakim karşısına çıkacak. İddianamede Osman Kavala ve hakkında yakalama kararı bulunan eski CIA danışmanı Henri Barkey’in “Anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi, “siyasal veya askeri casusluk” suçundan ise 20 yıla kadar hapsi isteniyor. İddianamede, Kavala ve Barkey’in darbe girişimi sürecinde de rol aldıkları öne sürülüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!