featured

Yargıtay’da Anayasa Mahkemesi Üyeliği İçin Yapılan Seçim Sonuçlandı | En Çok Oyu İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından Yargıtay Üyeliği’ne Atanan İrfan Fidan Aldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

On beş üyeden oluşan Anayasa Mahkemesine üye seçilebilmesi için uygulanan usul ve üye seçimleri şu şekilde yapılmaktadır;

“ Anayasa Mahkemesinin iki üyesi Sayıştay Genel Kurulunun kendi başkan ve üyeleri arasından ve her boş yer için gösterecekleri üçer aday içerisinden; bir üyesi ise baro başkanlarının serbest avukatlar arasından gösterecekleri üç aday içinden Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçilir.   Anayasa Mahkemesinin üç üyesi Yargıtay ve iki üyesi Danıştay Genel Kurullarınca kendi başkan ve üyeleri arasından her boş yer için gösterecekleri üçer aday içerisinden; üç üyesi (en az ikisi hukukçu olmak üzere) Yükseköğretim Kurulunun kendi üyesi olmayan yükseköğretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında görev yapan öğretim üyeleri arasından göstereceği üçer aday içerisinden; dört üyesi ise üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar, birinci sınıf hâkim ve savcılar ile en az beş yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçilir.Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay genel kurullarınca Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday göstermek için gerçekleştirilecek seçimlerde, her boş üyelik için, en fazla oyu alan üç kişi aday olarak gösterilmiş sayılır.” 

Ayrıntılı olarak açıklandığı üzere Anayasa Mahkemesi üyelerinin belirlenen adaylar arasından üç tanesi Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından, on iki tanesi ise Cumhurbaşkanı tarafından seçilmektedir. Cumhurbaşkanı tarafından seçilen 12 üyeden üç tanesi ise Yargıtay Genel Kurulunca kendi başkan ve üyeleri arasından her boş yer için gösterecekleri üçer aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçilerek atanmaktadır.    

Yargıtay’dan Anayasa Mahkemesine Seçilecek Bir Üye İçin Seçim Yapıldı

Yargıtay’da 17 Aralık günü boş olan Anayasa Mahkemesi üyeliği için gerçekleştirilen seçimde, Yargıtay üyeleri arasından aday olan İrfan Fidan, Nevzat Özsoy ve Mustafa Erol en çok oy alan isimler olarak belirlendi. Bu seçim ile belirlenen bu üç isim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bildirilecek ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’da bu üç isimden birini Anayasa Mahkemesi üyesi olarak seçecek.    

En Çok Oyu İrfan Fidan Aldı

Yargıtay üyeleri, kendi içlerinden Anayasa Mahkemesi’ne gidecek yeni üye adaylarını belirlemek amacıyla bugün sandık başına gittiler. Yapılan bu seçimde Cumhurbaşkanı’na gönderilecek üç isim için 5 aday yarıştı. Bu beş isim ise eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ve halen 12. Ceza Dairesi Üyesi İrfan Fidan, 8. Ceza Dairesi Üyesi Nevzat Özsoy, eski Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve halen 17. Hukuk Dairesi Üyesi Mustafa Erol, 8. Hukuk Dairesi Üyesi Nazmiye Beyazıtoğlu Kuşçuoğlu ve 23. Hukuk Dairesi Üyesi Mahmut Coşkun oldu. Yapılan seçim sonucunda ise İrfan Fidan 107 oy ile en fazla oyu alırken Nevzat Özsoy 65, Mustafa Erol 52, Nazmiye Beyazıtoğlu Kuşçuoğlu 45, Mahmut Coşkun ise 35 oy alabildi. Böylece Cumhurbaşkanı’na gönderilecek aday üç isim de İrfan Fidan, Nevzat Özsoy ve Mustafa Erol olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan kendisine gönderilen bu üç isimden birini Anayasa Mahkemesi üyesi olarak atayacak.  

Seçim Öncesinde Bazı İsimler Adaylıktan Çekildi

Yargıtay’da yapılacak seçim sürecinde daha önce aday olduklarını belirten eski HSK üyesi ve halen Yargıtay 5. Ceza Dairesi Üyesi İsa Çelik, 11. Hukuk Dairesi Üyesi Şaban Kazdal, 11. Hukuk Dairesi Üyesi Mikail Özdemir ve 2. Ceza Dairesi Üyesi Yusuf Kuzu adaylıktan çekildiklerini açıklamışlardı. Bu adayların çekilmesi ile Cumhurbaşkanı’na bildirilecek üç isim için 5 aday yarışmış oldu.  

En Çok Oyu Alan Üç İsim Cumhurbaşkanı’na Gönderilecek

Yargıtay üyelerinin oy kullandığı ve 17 Aralık günü gerçekleştirilen seçimde en çok oyu alan İrfan Fidan, Nevzat Özsoy ve Mustafa Erol 3 aday isim olarak Cumhurbaşkanlığı’na bildirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bu 3 isimden birini Anayasa Mahkemesi üyesi olarak seçecek ve atayacak. Seçilen isim 12 yıl boyunca Anayasa Mahkemesi üyesi olarak görev yapacak.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!