featured

En Yaygın Siber Dolandırıcılık Yöntemleri Nelerdir? Siber Dolandırıcılık ile Nasıl Mücadele Edilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel bir salgın olan Koronavirüs pandemisi karşısında hayat alışkanlıklarımızda değişiyor. Bu anlamda özellikle alışveriş noktasında online ve internet üzerinden alışveriş yapma yaygınlaşırken bu platformlardan sunulan indirim ve benzeri fırsatlarda tüketicileri cezbediyor. 

İşte tam da bu noktada internet alışverişlerinde karşılaşılması mümkün olan siber dolandırıcılık girişimleri karşısında tüketicilerin dikkat etmesi gereken konuların neler olduğu merak ediliyor.

Peki, Online alışverişlerde karşılaşılması muhtemel dolandırıcılık yöntemleri nelerdir? Siber dolandırıcılık karşısında neler yapılmalıdır? İşte konunun detayları…

Siber Dolandırıcılık Yöntemleri

Siber dolandırıcılık yöntemleri arasında en çok karşılaşılanlardan biri, sahte olarak açılan internet siteleri ya da hesaplardan son derece düşük fiyatlar ile satım yapıldığına tüketicileri ikna etmeye çalışan kişilerin eylemleri olarak karşımıza çıkıyor. Burada amaç bir ürün satmaktan ziyade, alıcıların kredi kartı bilgilerinin elde edilmesi oluyor. Bu yol ile kart bilgilerini ele geçirdikleri kişilerin hesaplarını boşaltan dolandırıcılar ortadan kayboluyorlar.

Siber suçlar kapsamında karşılaşılması muhtemel bir diğer durum ise, alışveriş kapsamında elde edilen kişisel verilerin hukuka aykırı bir şekilde kaydedilmesi olarak karşımıza çıkıyor.

Siber dolandırıcılar yaptıkları eylemleri ile kimlik avı e-postaları, sahte teknik destek telefon görüşmeleri, SMS mesajları ve sosyal medya gibi çok sayıda farklı yöntem kullanabiliyorlar. Bu eylemler ile kredi kartı bilgilerini ele geçirme, şifre bilgilerine ulaşma, kimlik hırsızlığı gibi amaçlar hedefleniyor. Bu kapsamda kullanılan yöntemlerden bir diğeri de kimlik avı e-postaları olarak karşımıza çıkıyor. Bu e-postalarda kişiler, çevrimiçi alışveriş web sitesi, kamu kurumu gibi güvenilir bir sitede oturum açıldığına ikna edilmeye çalışılıyor.

Kötü amaçlı yazılım içeren bağlantılara tıklamanız için özellikle sosyal medya ortamlarında karşınıza çıkabilecek bir diğer yöntem ise sahte reklam ya da özel mesajlar olabiliyor. Yine mobil dolandırıcılık olarak da adlandırılan sahte telefon uygulamaları ile de akıllı telefonlarınızda kayıtlı şifreler, görüntü ve fotoğraflar ile bankacılık uygulama bilgileri gibi hassas verilerinize ulaşma olarak karşımıza çıkan bir yöntemde bulunuyor.

Bir diğer siber dolandırıcılık yöntemi ise ödül vaadi kullanılarak yapılıyor. Bu yöntemde de e-posta ya da mesaj ile büyük miktarlarda para kazandığınız, ücretsiz tatil ya da başka bir ödül kazandığınız, bunu elde etmek için bilgilerinizin gerektiği ya da küçük bir miktar para ödemeniz gerektiği dolandırıcılar tarafından belirtilebiliyor.

Siber Dolandırıcılıktan Korunmak İçin Yapılması Gerekenler

Siber dolandırıcılık yöntemlerine karşı her zaman dikkatli olmamız gerekiyor. Bu kapsamda özellikle ve öncelikle gerçekleştireceğimiz alışverişlerimizi bilinen ve güvenilirlikleri test edilmiş internet siteleri üzerinden gerçekleştirmeye dikkat etmeyi unutmamız gerekiyor. Yani alışveriş yapılacak sitenin size bir mağduriyet yaşatmayacağından emin olmanız, güvenli alışverişin ilk şartı olarak karşınıza çıkıyor.

Yine kimden geldiğini bilmediğiniz e-posta gibi iletilerde bulunan bağlantılara tıklamamak ve emin olmadığınız iletileri açmamak da güvenliğinizi sağlamak adına yapılması gerekenler arasında bulunuyor.

Siber dolandırıcılık girişimlerine karşı bir diğer önemli güvenlik yöntemi ise limitini kendinizin belirleyebileceği sanal kart kullanımı olarak karşımıza çıkıyor. Bu bağlamda son derece kolay bir şekilde alınabilecek sanal kart, kredi kartı ya da banka kartı yerine son derece güvenli bir şekilde kullanılabiliyor.

YouTube video

Yine online alışverişlerde ve ödemelerde iki aşamalı kimlik doğrulama yöntemi kullanmaya özen göstermekte önemli bir korunma yöntemi olarak önümüze çıkıyor. Yani internet alışverişlerinde SMS doğrulama gibi banka ile entegreli işlemlerin tercih edilmesi gerekiyor.

Siber Dolandırıcılıkta Paranın Geri Alınabilmesi Mümkün mü?

Karşılaşılan dolandırıcılık yöntemine göre, özellikle paranın banka üzerinden çekilmeden önce ulaşılabilmesi halinde geri alınması mümkün olabiliyor. Bunun için banka tarafından iptali mümkün işlemlerde bir an önce banka ile iletişime geçilmesi gerekiyor. Bu bağlamda CVC ya da SMS gibi doğrulama kodları kullanmanın faydası bir kez daha karşımıza çıkıyor.

Uğranılan zararın tazmini noktasında, polis ya da kolluk güçleri tarafından dolandırıcılık faillerinin tespit edilmesi de bir başka yol. Bu durumlarda zararın karşılanması için faile başvuruda bulunma hakkınızda bulunuyor.

Hukuki ve Adli Haberler RSS

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!