featured

Kadıköy Kalamış Parkı’nda İsveçli Kalıcı Dans Pisti Açıldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu yıl 5.kez İstanbul Tasarım Bienali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlendi. İsveç’in köylerinde yer alan kamusal alanlardan esinlenilerek Kalamış Parkı’na kalıcı olarak dans pisti şeklinde enstalasyon yapıldı. ‘’Dansbana! Kalamış’’ ismi verilen bu kalıcı dans platformunda şarkılar bluetooth üzerinden seçilebiliyor ve şarkılar 20 dakika boyunca çalınabiliyor. Partneriyle birlikte dans etmek isteyen kişiler, dans platformunda dilediğince dans edebiliyor.

İstanbul’daki Dansçıların Yeni Buluşa Adresi

Kadıköy Kalamış Parkı’na yerleştirilen dans platformu, İstanbul’daki dansçıların yeni buluşma noktası haline gelecek. Kadıköy Belediyesi, İstanbul İsveç Başkonsolosluğu Ve IASPIS işbirliği ile yapılan Dansbana! Kalamış projesinde, bluetooth hoparlör ile donatılmış olan dans platformu, sabah saat 10.00 ile gece 22.00 arasında, İstanbul’daki her türden dansçı bir araya geliyor. Ancak bu dans pisti, farklı kişi ve müziklere açık bir şekilde 20 dakika ile sınırlandırılmış durumda.

Bu proje, İsveçli tasarım ekibindeki Anna Pang, Anna Fridolin ve Teres Selberg adlı mimarlar tarafından tasarlandı. Dansbana! Kalamış projesi İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova, İsveç İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ve Kültür Ateşesi Michael Bode’nin katılımlarıyla açıldı.

İsveç’in Köy Meydanlarındaki Dans Pisti Kalamış’ta

Kalamış’ta kurulan İsveçli dans pistinin yaratım aşamasının düşünsel bir süreçten sonra ortaya çıktığını ifade eden İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova, bu tasarımın İsveçli üç isme ait olduğunu söyledi. Bu üç tasarımcı, kamusal alanlarda erkek çocukları kendilerine daha çok yer açtığını fark ediyor ve kız çocukları ile birlikte kadınlara nasıl alan açabiliriz diye düşünmeye başlıyor. Daha sonra da bu üç tasarımcının aklına daha geleneksel olan dans pisti geliyor.

İsveç’in köy meydanlarında kurulan Dansbana platformlarına herkesin dans etmek üzere davet edilmesi üzerinden tasarımcılar, ‘Dansbana! Kalamış’ projesini tasarlıyor. Konu ile ilgili olarak da İsveç İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson ise şu açıklamayı yapıyor:

“Dansbana! projesi, dans platformu anlamına gelen İsveç konseptli proje. İsveç’te yüzyıllar önce her cumartesi yerel müzisyenlerin gitarları ve armonikaları ile şarkı söyledikleri meydanlar varmış. Köylerden gençler gelirmiş, bu noktada buluşurlarmış. İsveç’in kırsalından Avrupa’nın en büyük kentlerinden biri olan İstanbul’a taşımak mükemmel bir fikir ”  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!