featured

Mafia Definitive Edition Oyun İncelemesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

19 yıl önce hayatımıza giren Mafia oyunu yenilenmiş versiyonu Mafia Definitive Edition ile tekrardan bizlere merhaba diyor. Fakat bu merhaba birçok oyuncuyu memnun etmedi. Bunun nedeni ise oyunun günümüz şartlarına ve teknolojisine uygun olarak yenilenmemiş olmasıdır.

Oyun dünyasının belli başlı oyunları vardır. Bu oyunlar herkesin hayatında önemli bir yer tutar. Oyun teknolojisinin ilk yıllarında müthiş oyun dinamikleri, hikayeleri ve grafikleri sayesinde öncü olmuşlardır. Bu oyunların gelişen teknoloji ile tekrardan gün yüzüne çıkartılması birçok oyuncunun istediği durumdur.

YouTube video

Mafia oyunu da bu bahsettiğimiz bu oyunlar arasındadır. Gerek hikayesi gerekse dinamikleri ile bir döneme damga vurmuştur. Oyuncalar defalarca bu oyunu tekrardan oynamıştır. Bu efsane oyun tekrardan gün yüzüne çıkartılmak istenmiş. Fakat gelen tepkilere ve yorumlara bakılacak olursa pek de beklentileri karşılayan bir oyun çıkmamış.

Mafia Definitive Edition Tepkilere Neden Oldu

Geçmiş dönemlere damga vuran oyunların tekrardan yorumlanarak ve yenilenerek piyasaya sürülmesi desteklenmektedir. Yeni nesil oyuncuların da bu oyunları tanıması ve tatması istenir. Fakat bu yenileme yapılırken gelişmiş teknolojiden yararlanılması gerekmektedir. Oyunun hikayesine eklemeler yapılmalı, oyun dinamiklerinde gelişmeler net olarak görülmelidir.

Mafia’nın yenilenmiş versiyonu bu noktada oyunculardan tam not alamadı. Oyunun grafiklerine denecek söz yok. Oyun videoları izlenildiğinde, ekran görüntüleri incelendiğinde kusursuz bir grafik çalışması olduğu görülüyor. 2002 yılında tanıdığımız Lost Heaven şehri yenilenen grafikler sayesinde ihtişamını gözler önüne seriyor. Hayran olduğumuz bu şehri detaylı şekilde görmek, yapıları incelemek bizlere heyecan veriyor.

YouTube video

Mafia III yapımcısı Hangar 13 Definitive Edition versiyonunun da yapımcısı olarak karşımıza çıkıyor. Mafia III de kullanılan grafik motorları bu versiyonda da kullanılmış. Bu nedenle ortaya grafiksel anlamda harika bir oyun çıkmış.

Fakat oyunun oyun motoru ve oyun dinamikleri kısmı incelendiğinde günümüz teknolojisinde daha iyisi yapılabilirdi deniyor. Mafia III de kullanılan oyun motorları bu versiyonda maalesef sınıfta kalmış. Sınıfta kalmış denilmesinin sebebi çağımızın teknolojisine uygun oyun dinamiklerinin olmamasıdır. Görüntü ve grafik olarak her ne kadar bu çağın oyunu gibi dursa da oynanış biçimleri maalesef 18 yıl öncesinde kalmış.

Mafia Definitive Edition Oyun Dinamikleri

Bir oyunun yenilenmesi demek o günkü çağın nimetlerinden yararlanmayı gerektirir. Mafia’nın ilk çıktığı zamanlarda bazı teknolojik eksiklikler nedeniyle yapılamamış eklemeler illaki vardır. Yenilenen versiyonda bu eklemelerin yapılması tüm oyuncuların beklediği bir şeydi. Günümüz teknolojisi ile bu yapılabilirdi.

Örnek verecek olursak Resident Evil 2 de günümüze taşınan oyunlardandır. Bu oyun taşınırken oyun olduğu gibi bırakılıp sadece grafikler yenilenmedi. İlk çıktığı dönemde mümkün olmayan ama şuan ki teknolojiyle mümkün olan bazı yenilemeler yapıldı. Örneğin karakteri bir yöne yönlendirmek istediğimizde önce o yöne dönmek ve sonra ileri tuşuna basmak ne kadar da eski versiyon bir yöntem değil mi? İşte bu dinamiği değiştirerek Resident Evil 2 günümüze taşındı.

Mafia Definitive Edition oyununda yapılmayan işte bu. Oyun dinamikleri maalesef 18 yıl önceki teknolojide kalmış durumda. Oyunda koştur koştur bir siperin arkasına saklanıyoruz. Ara ara siperden kafamızı çıkartıyor, ateş ediyor ve tekrardan saklanıyoruz. Bu tarz oyun şekli tedavülden kalkalı yıllar oldu. Oyunun dinamiklerini bu şekilde tutarak oyunun ruhunu korumak istemiş olabilirler fakat bu oyuncular tarafından pek hoş karşılanmadı. Oyunu ilk kez oynayacakların günümüzdeki lezzete ulaşamayacağı savunuldu.

Mafia Definitive Edition Oyun Hikayesi

Oyun dinamiği her ne kadar eleştirilere maruz kalsa da hikayenin işlenişi de bir o kadar takdir toplamış durumda. Ara sahneler, sinematikler çok daha hoş şekilde çekilmiş. Yeni bir stüdyo ortamı oluşturulduğu ve yeni bölümler çekildiği net şekilde kendini gösteriyor.

Ana karakterimiz olan Tommy Angelo bir taksi şoförüdür. Fakat daha sonra bazı tesadüfler meydana geliyor ve kendini Salieri mafyası içerisinde hızlı şekilde yükselirken buluyor. Dizilerden ve filmlerden alışkın olduğumuz tüm mafya rolleri bu oyunda bize geçiyor. Özellikle Godfather ve Goodfellas izleyenler bu oyunun hem hikayesine hem de işleyişine hayran olacaktır.

Teknolojik gelişmeler sinematik bölümlerde oldukça başarılı kullanılmış. Eski oyunda yüzüstü geçilen bölümler çok daha detaylı şekilde işlenmiş ve çekilmiş. Stüdyoya girmişken seslendirmeler, konuşmalar ve hikayenin gelişimi daha kaliteli şekilde işlenmiş. Tommy ve Sarah ilişkisi çok daha duygulu ve derin olarak ele alınmış.

Mafia Definitive Edition Hikayesi Dışında Tepki Çekiyor

Oyunun hikayesi ve grafiği dışında bir yenileme görünmemesi birçok kişinin tepkisini çekti. Öyle ki 2002 yılında tanıdığımız Lost Heaven çok iyi grafiklerle daha ihtişamlı bir şekilde karşımızda. Fakat bu şehrin sadece görevden göreve koşarken geçilen bir alan olarak kalması bir hata olmuş.

Oyuna yan görevler ve hikayeler eklenerek şehrin noktaları genişletilebilirdi. Bu sayede şehir daha canlı ve yaşamın olduğu bir alan olarak oyunculara geçerdi. Burada beklenen GTA şeklinde bir yan görevler değil ama yine de 2021 yılına yakışır geliştirmeler bekleniyor.

YouTube video

Tüm bu noktalar ele alındığında Mafia Definitive Edition maalesef sınıfta kalmış bir yenileme olarak karşımıza çıkıyor. Oyunun grafiği ve hikayesi ne kadar yeni çağ olsa da oyun dinamiği 18 yıl öncesinde kalmış. Bu da oyuncuların istediği oyun tarzını bulamamasına neden olmuş durumda. Oyunu almak isteyenler bu noktaları düşünerek kararını verebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!