featured

Assassin’s Creed Valhalla Sizleri Bir Viking Olmaya Çağırıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala


Assassin’s Creed Valhalla herkesin merakla beklediği bir Assassin’s oyunu olarak kendinden bolca söz ettirdi. Özellikle Vikinglerin tarihine meraklı olan kişiler oyunun kuzeyde geçeceği bilgisi verildiğinde oldukça heyecanlandı. Valhalla isminin duyurulmasından sonra ise adeta çılgına döndüler. Büyük bir beklenti ile beklenen oyun sizce beklentileri karşıladı mı? Yazının devamında bunu göreceğiz…
Assassin’s serisi çıktığı ilk günden beri farklı tarihleri konu alması yönünden oldukça beğenilmektedir. Farklı ülkeler, farklı şehirler, tarihe damga vurmuş gerçek kişiler… Hemen hemen her bir karakter ve olay örgüsü oyuncuları kendisine bağlamayı başarmıştır. Oyunda hikayelerin bağlantılı oluşu, farklı görevlerin yapılması, kuş bakışı görüntüler, dövüş teknikleri gibi daha birçok dinamik Assassin’s serisini unutulmaz yapmıştır.
Assassin’s Creed Valhalla Bir Efsanenin DoğuşuOyuna başlarken Eivor’un çocukluğunu yaşıyoruz. Müttefikimiz olan bir ülkenin kralı Styrbjorn adına etkinlik düzenleniyor ve biz de bu etkinliğe katılıyoruz. Herkes gülüp eğleniyor. Fakat bu eğlence ani bir baskın ile bölünüyor. Kjotve adındaki bir krallık köyümüze saldırıyor ve herkesi kıskıvrak yakalıyor.
Bu esnada Eivor’un babası bir fedakarlık ve cesaret örneği gösteriyor. Beni öldürün fakat diğer insanlara dokunmayın diyor. Bu sayede Varin, halkını kurtarmayı umuyor. Bu duruma Varin’in eşi Rosta karşı çıkıyor ve silahları bırakmamalarını, savaşmalarını istiyor. Fakat Rosta’nın bu çabası sonuçsuz kalıyor ve Varin baltasını bırakarak Kjotve’nin kendisini öldürmesine izin veriyor.
Travmatik başlayan oyun maalesef burada bitmiyor. Kjotve sözünün eri bir insan olmadığını kanıtlıyor ve herkesin öldürülmesini emrediyor. Styrbjon’un oğlu ise bizim kaçmamıza yardım ederek bir atın üzerine bindiriyor. Fakat bu kaçış da uzun soluklu olmuyor. Ata isabet eden bir balta yüzünden kurtların olduğu bir alana düşüyoruz. Bu vahşi kurtların arasından çıkmayı başaran Eivor daha sonra Wolf Kissed lakabı ile anılmaya başlıyor.
Oyun buradan itibaren heyecanı ile başlıyor. Fakat burada bir tercih yapmamız isteniyor. O da Eivor’un cinsiyetini seçme tercihidir. Kadın, erkek veya üçüncü bir seçenek olarak Animus’un kararına bırakma tercihleri yapılabiliyor.
Animus kararına bıraktığınızda oyunun hikayesini hangi karakterin hikayesi daha sağlamsa o şekilde oyunu devam ettiriyor. Bu durum karaktere olan bağlılığı köreltebileceğinden çoğu oyuncu tarafından önerilmiyor. Yine de tercih sizin. Şunu da unutmayın ki oyun içinde istediğiniz an cinsiyet değiştirebiliyorsunuz.
Cinsiyet tercihinin ardından Norveç’te bir bölgede esir düşmüş şekilde oyuna başlıyoruz. Tabi biz bir Viking olduğumuzdan üstün dövüş ve sanat tekniklerine hakimiz. Bu nedenle esir tutulduğumuz yerden kolayca kurtuluyoruz ve ardından Stybjorn’un krallığına gitmek üzere gemimize biniyoruz. Bu noktadan sonra hikaye hakkında detaylı bilgi vermek oyun adına spoiler vermek demektir. Bu da oyunun heyecanına gölge düşürür. Bu nedenle üstüm körü devam edeceğiz.
Assassin’s Creed Valhalla Norveç’ten İngiltere’ye Bir YolculukNorçev’e gittikten sonra burada bazı olumsuz olaylar yaşanıyor. Bunun üzerine küçükken hayatımızı kurtaran Sigurd’la birlikte İngiltere’ye doğru bir yolculuğa çıkıyoruz. Oyunun asıl başlangıcı olarak İngiltere kıyılarına yerleşmeyi gösterebiliriz. Burada kendimize bir bölge belirliyor ve orayı kendimize yaşanılır kılmak için inşaata girişiyoruz.
Tabi inşaat demek malzeme demektir. Bu malzeme ihtiyacını ise bir Vikinge yaraşır şekilde yani yağma ile elde ediyoruz. Bunun için adamlarımız ile beraber gemiye biniyor ve çevre kıyılardaki köylere saldırılar düzenliyoruz. Köye girdikten sonra herkesi öldürüyor ve malları ele geçiriyoruz.
Köye direkt saldırarak kaos ortamı oluşturmak yerine bölgeye sessizce sızabilir ve eşyaları bu şekilde elde edebilirsiniz. Burada isterseniz yardımcı kartalı kullanabilirsiniz. Bu kartal bölgeyi kuşbakışı gezer ve gizli geçitler hakkında sizlere bilgi verir.
Tabi bir de Odin’s Sight özelliğimiz bulunuyor. Eğer bilgisayarda Assassin’s Creed Valhalla oynayacaksanız “V” harfine basarak etrafı kolaçan edebilirsiniz. Yağmalanacak ganimetler ortaya çıkar ve düşmanlarınız kırmızı şekilde belirir. Bu da işinizi kolaylaştırır.
Malzemeleri elde ettikten sonra köyümüze geri dönüyoruz ve inşaata başlıyoruz. İnşaat sürecinde hangi binaları yapmanız gerektiği konusu sizi biraz düşündürebilir. Çünkü her bina farklı özellikleri açıyor ve bu da karar vermeyi güçleştiriyor. Kimi binalar yeni görevler verirken kimi binalar karakterin güçlenmesine fayda sağlıyor. Burada karar tamamen sizin stratejinize bağlı. Tabi biz yine de sizlere yazının devamında erken kurmanızda fayda sağlayacak bazı binaları anlatacağız.
Köyü inşa ederken bir yandan da tabi güvenliğini sağlamamız gerekiyor. Bunun için de İngiltere’de yer alan diğer krallıklarla müttefik olmamız gerekiyor. Vikingler dizisini izleyenlerin yakından tanıdığı Ragnar Lothbrok, Assassin’s Creed Valhalla oyununda karşımıza çıkıyor. Ama kendisi değil. Bu oyunda Ragnar’ın oğulları ile kale kuşatmasına gidiyoruz. Tabi bu kuşatmalar köy yağmalama gibi kolay olmayacaktır.
Assassin’s Creed Valhalla Bizi Gemici Yapacakİngiltere’de geçen hikaye geniş bir haritaya yayılmış durumda. Birçok adacığın bulunduğu haritada bu adalara gitmek için bol bol gemi kullanacağız. Harita nehirlerle ve denizlerle dolu olduğundan gemiler her alana girebiliyor. Fakat her alanın güç seviyesi bulunuyor. Bu nedenle bir alana gireceğiniz zaman mürettebat gücünü hesaba katmanız gerekiyor.
Örnek verecek olursa bir adayı gözünüze kestirdiniz. Fakat adanın güç seviyesi 250 ve sizin seviyeniz 50… İşte bu durumda bir intihar görevi olacaktır ve sizi o adada tokat manyağı yapacaklardır. Öldürdüğümüz her düşman sonrasında güç barımız yükselecektir. Tecrübe ettikçe güç barı artacak ve dolduğunda 2 yetenek puanı alacağız. Bu yetenek puanları yetenek ağacımızda yerini alıyor. Yetenek ağacındaki her yıldız bir başka yeteneği tetikliyor. Bu sayede git gide güçleniyoruz.
Assassin’s Creed Valhalla oyununda diğer oyunlarda olduğu gibi yan görevler yer almıyor. Bu da görev haritasını rahatlamış durumda. Diğer türlü birçok görev arasından hangi görevin ana görev olduğunu bulmak oldukça güç bir hal alıyordu. Böyle olmaması oyunun hikayesinin akıcılığını da güzelleştirmiş durumda.
Bu oyunda yan görevler yerine sarı, mavi ve beyaz renklerle işaretlenmiş bölgeler yer alıyor. Bu bölgelerde oyun kalitesini artıracak materyaller içeriyor. Bu noktalarda bulduğumuz kitaplar karakterimizi geliştirmek için bizlere bilgiler sunuyor. Bu nedenle oyun içerisinde bulabildiğimiz kadar kitabı bulmamız etkili olacaktır. Hem yetenekleri aramak oyunda keyifli anlar yaşamanıza etki ediyor. Fakat o bir kitabı bulamamak o yeteneğe sahip olmamak demek ki bu da can sıkıcı olabilir.
Haritada bulunan mavi noktalar ise farklı türlerde gizemleri içerisinde barındırıyor. Bu noktaları bulduğunuzda küçük bazı yan görevler belirecektir. Beyaz noktalar ise karakterinizi şekillendirmek için dövme ve takı gibi noktalardır. Bu noktalara giderek vücudunuza çeşitli dövmeler yaptırabilirsiniz.
Oyunda farklı bölgelerde tarikat üyeleri bulunuyor. Bu üyeleri köyünüze kuracağınız Hidden Ones Bureauile ile kolay şekilde tespit edebilirsiniz. Bu sayede tespit ettiğiniz tarikat üyelerini tek tek avlayabilirsiniz. Bu sayede oyun içindeki gizemleri çözebilir ve oyun süresini artırabilirsiniz.
Harita üzerinde küçük oyunlar oynandığı bazı alanlar yer alıyor. Buralarda zar atarak veya içki içerek gümüş kazanabilirsiniz. Ayrıca oldukça keyif alırsınız. Şair kapışmasına girerek karizma puanınızı artırabilirsiniz. Bu durum oyunun ilerleyen bölümlerinde işinize yarayacaktır.
Assassin’s Creed Valhalla Hangi Bina İnşa Edilmeli?Assassin’s Creed Valhalla oyununda İngiltere kıyısında bir bölge inşa etmemiz gerektiğinden bahsetmiştik. Bu bölge inşa edilirken birbirinden farklı yetenekler ve görevler veren binalar bulunuyor. Bu binalar arasında hangisini öncelikli yapılması gerektiği kendi stratejinize göre belli olacaktır. Ama öncelikli olarak yapılması tavsiye edilen binalar arasında şunlar bulunuyor.
1- BlacksmithBu bina bir görev binası olarak zaten zorunlu olarak yapılmalıdır. Fakat bu zorunluluk dışında önemli olduğu için de inşa edilmelidir. Bu binanın inşası sonrasında eşyalarınızı geliştirerek oyunda daha hızlı ilerleyebilirsiniz.
2- Hidden Ones BureauBu bina sayesinde küçük bir görev yaparak “Leap of Faith” yeteneği kazanacaksınız. Ayrıca Order isimli tarikat üyeleri üzerine yapılacak görevleri aktif edecektir.
3- Stable & AviaryAssassin’s Creed Valhalla görevden göreve koşarken size eşlik edecek bir at verecektir. Bu atın iyileştirilmesi, farklı yetenekler kazanması bu binanın yapılmasına bağlı. Güçlü bir at için bu binayı inşa etmelisiniz.
4- BarracksBu bina Jomsviking’inizi yetiştirmek için etkili olacaktır. Bu sayede diğer oyuncuların sizden Jomsviking’inizi kiraladığında daha çok gümüş elde edebilirsiniz.
5- CartographerBu bina sayesinde kitapların ve değerli eşyaların noktalarını gösteren haritalar elde edebilirsiniz. Bu sayede tamamladığınızı düşündüğünüz birçok yeni yan görev de öğrenebilirsiniz.
6- Seers HutBu binanın inşası için oyunda belirli aşamaları geçmeniz gerekiyor. Daha sonra “A Wise Friend” görevi çıkacaktır. Bu aşamadan sonra bu binayı yapabilirsiniz. Farklı görevler bu binanın yapımından sonra sizlere açılacaktır.
Assassin’s Creed Valhalla Viking Gibi Savaşmayı Vaat EdiyorBilindiği üzer Vikingler vahşi ve korkusuzdurlar. Zaten oyunun da sloganı “ Serinin en acımasız ve en vahşi oyunu” olarak belirlenmiştir. Bu nedenle düşmanlarla savaşta kol, kafa kopmalarına hazırlıklı olun. Vahşi şekilde kavgalara girişeceksiniz. Bu da sizin bir Viking gibi hissetmenizi sağlamaktadır.
Oyunun dövüş mekanikleri diğer oyunlardan biraz farklı şekilde hazırlanmış. En güzel yönü ise silah seçiminde özgür olmamızdır. Elimize bir balta, bir kalkan alabildiğimiz gibi iki balta veya iki kalkan alabiliyoruz. Tabi bu kombin size kalmış her birinin avantajı ve dezavantajı hesaplanarak tercihlerinizi yapabilirsiniz.
Oyuna ek olarak dayanıklılık çubuğu eklenmiş durumda. Bu çubuğun doluluk oranına göre dövüş sırasında avantaj ve dezavantaj elde edilmekte. Kendinizi sağa ve sola hızlı şekilde atabilmek için çubuğun dolu olmasına dikkat edin. Aksi halde rakibinizi yenmeniz çok daha güç hale gelecektir.
Assassin’s Creed Valhalla Köke Dönüşü GerçekleştiriyorAssassin’s serisine hakim oyuncular çok iyi bilir ki Hidden Blade ismi verilen bir silah mevcuttur. Bu silah bir önceki Odyssey oyunda bulunmuyordu. Bu durum Valhalla da değişiyor. Bizleri gerçek bir suikastçı gibi hissettiren bu silaha kavuşuyoruz.
Yine diğer oyunlardan hatırlayacağınız bir kapüşonlu bir pelerin bulunuyor. Bu kapüşonu başımıza geçirdikten sonra halk arasında belli olmadan gezebiliyoruz. Bu kapüşon yine Assassin’s Creed Valhalla sayesinde geri dönüyor.
Oyunun her noktası sevenlerini büyük bir heyecana sürüklüyor. Özellikle atmosfer konusunda Assassin’s Creed Valhalla serinin diğer oyunları arasında en güzel atmosferi sunuyor. Kuzey ışıkları altında, karlı dağlarda müthiş bir oyun zevki yaşanmaktadır. İngiltere’nin kasvetli havası dahi o kadar güzel işlenmiş ki o ortamı hissediyorsunuz.
Oyunun ilk 1 saatinde haritayı keşfetmeye çalışıyor ve atmosferin muazzam büyüsüne kapılıyorsunuz. Her noktayı keşfetmeye çalışıyorsunuz. Norveç ve İngiltere’de her alanı keşfetmeye çalışmak uzun bir süreci kapsıyor. Oyunda son sürat 1 haftayı geride bıraktığınızda halen yeni yerler ve görevler keşfetmeye devam edeceksiniz.
Oyunun %50 si balta sallayarak ve düşman öldürerek geçiyor. %30 u at binerek veya gemi sürerek geçiyor. %20 si ise yerleşim alanını geliştirerek geçiyor. Tüm bu görevlerin ve aksiyonun içerisinde Assassin’s Creed Valhalla sizlere muazzam bir oyun deneyimi sunuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!