featured

Parayla Diploma Şikayeti Alan O Üniversitenin Denkliği YÖK Tarafından Kaldırıldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YÖK ( Yüksek Öğretim Kurulu ) Bosna Hersek’te yer alan Travnik Üniversitesi tarafından verilen diplomaları Türkiye için geçersiz kıldı. “Parayla diploma verdiği” konusunda şikayet edilen Travnik Üniversitesi YÖK denklik listesinden çıkarıldı. Söz konusu üniversitede doktora eğitimi alan AKP Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan Anayasa Mahkemesi’ne “denklik iptaline ilişkin” başvuru yaptı fakat reddedildi. 

Travnik Üniversitesi’nde Türk Öğrencilere Ayrı Sınıf Açılmıştı

2014 yılında Dışişleri Bakanlığı tarafından yazılı olarak uyarılan üniversitede Türk öğrenciler için ayrı bir sınıfın açılmış olması dikkat çekmişti. Daha önce resmi yazı ile uyarılan üniversitede eğitim dili ve barınma konularında öğrencilere verilen taahhütlerin yerine getirilmediği tespit edilmişti. Boşnakça dilinde eğitim veren Travnik Üniversitesi’nde Türk öğrenciler için ayrı bir sınıfın açılmış olması ise söz konusu “parayla diploma verildiği” şikayetini destekleyici nitelik oldu. 

2015 Travnik Üniversitesi Raporu

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) Genel Kurulu tarafından yapılan inceleme sonunda 27 Mart 2015 tarihinde üniversite hakkında rapor hazırlandı. Raporda yer alan bazı detaylar şu şekildedir: 

-Ücret karşılığında öğrenci kabul ettiği ve Türkiye’deki mevcut sınav sistemini dolanma amacı taşıyor.-Diş hekimliği ve hukuk fakültelerinde Türk öğrencilere ayrı sınıf açılıyor, Türkiye’den gelecek öğrenciler hesaba katılarak yatırım yapılıyor görüntüsü veriliyor.-Üniversite Türkiye’den ders vermek üzere gelen öğretim görevlilerinin isim listesini vermiyor.-Üniversitenin 550 Türk öğrencisi olmasına rağmen Türkçe eğitim konusunda pilot uygulamaya geçtiğini söyleyerek, Türk öğrencileri denek olarak kullanılıyor.

Denklik Kararına İtiraz Eden Üniversite Reddedildi

YÖK tarafından alınan denklik durumunun kaldırılması kararına karşı başvuran Travnik Üniversitesi’nin açtığı dava Ankara 2. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Ayrıca üniversite tarafından yapılan istinaf mahkemesi başvurusu da reddedildi. 

AYM : Denklik İptali Devletin Mutlak Egemenlik Yetkisi

Oybirliği ile üniversitenin denkliğinin kaldırılması kararına itiraz eden Üniversite’nin başvurusunu kabul etmeyen AYM kararını şu şekilde açıkladı: 

“Somut olayda bireysel başvuruya dayanak davanın açılmasına sebep olan olgu Travnik Üniversite’sinin tanınmasının kaldırılmasıdır. Dolayısıyla uyuşmazlığın özünün devletin yabancı bir üniversiteyi tanıyıp tanımamasına ilişkin yetkisinin kullanımıyla ilgili olduğu anlaşılmaktadır. Bu itibarla devletin mutlak egemenlik yetkisiyle doğrudan bağlantılı görülen yabancı bir üniversitenin tanınmamasıyla ilgili uyuşmazlığın medeni hak ve yükümlülük kapsamında değerlendirilemeyeceği açıktır.”

AKP Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan Doktora Yapıyor

Travnik Üniversitesi denklik durumunun kaldırılmasından etkilenen doktora öğrencisi AKP Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, “parayla diploma” şikayeti ile gündeme gelen üniversitede eğitim hayatına devam ediyor. Danışmanlık şirketleri aracılığı ile Travnik Üniversitesi’ne kayıt olan öğrenciler hukuk ve tıp gibi alanlarda eğitimler almak istediklerini açıklıyorlar. Ayrıca Travnik Üniversitesi Twitter hesabı da kurallara uymadığı gerekçesi ile askıya alınmış durumdadır. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!