featured

Jeanne d’Arc Kimdir | Fransa’nın Koruyucu Azizesi Jeanne d’Arc Efsanesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarihin en önemli kadın şahsiyetlerinden biri olan Jeanne d’Arc kimdir ? Jeanne d’Arc efsanesi yaşam öyküsü ile kitaplardan tiyatrolara, edebi eserlerden romanlara kadar konu olmuş, basit bir köylü kızı olarak başladığı yaşamında dinsizlik ile suçlanarak daha 19 yaşında yakılmış, sonrasında ise Fransa’nın Koruyucu Azizesi olarak itibari iade edilmiş ikonik bir isimdir.

Yüzyıl Savaşları ile Jeanne d’Arc Kimdir

İngiltere ile Fransa arasında devam eden yüzyıl savaşları zamanında, 1412 yılında Fransa’nın kuzey doğusunda bulunan Champagne Kontluğu Domrémy köyünde beş çocuklu bir köylü ailesinin ortanca çocuğu olarak doğan Jeanne d’Arc, daha 12 yaşında iken ünlü aziz ve azizelerin (Azize Katerina, St.Michael ve St.Margearet) rüyalarına girdiklerini, kendisi ile konuştuklarını ve vizyonlar gördüğünü iddia etmiştir.

İngiliz kuşatması altında olan Fransa’yı korumak için kutsal bir görev aldığı iddiasında olan Jeanne d’Arc, 16 yaşında köyünden ayrılmış ve ısrarlı çabası sonunda Fransa Kralı VII. Charles ile görüşmeyi başarmıştır. Poitiers’de din önderleri tarafından bir takım soru ve sınavlara tabi tutulmasından sonra ise Fransa Kralı’nın kendisine verdiği özel izin ve emrindeki askerler ile Orleans Kuşatması altındaki Fransız Birliklerine katılmış ve destansı bir şekilde İngiliz ordusuna karşı savaşmıştır.

Jeanne d’Arc ve Orleans Zaferi

https://www.youtube.com/watch?v=Otx2jz18kAc

Katıldığı Orleans kuşatması altındaki Fransız birlikleri ile büyük başarılar gösteren Jeanne d’Arc,  1429 yılında İngiliz işgali altındaki Orleans’ı kurtarmaya muvaffak olmuştur. Bu başarısı ile büyük bir ün kazanan bu genç kadın savaşçı, bir dizi başarılı muhabereye daha katılmış ve etrafındaki insanların saygısına ve güvenine kavuşmuştur. İngiliz kuşatması altındaki Fransız Ordusu onunla beraber yavaş yavaş İngilizlere karşı üstünlük kazanmaya başlamıştır.

İngilizlerce Yakalanması

Ancak bu başarılarının ardından Jeanne d’Arc, 23 Mayıs 1431 tarihinde Compiègne’de İngilizler tarafından yakalanmıştır. Bir müddet tutsak olarak tutulan Jeanne d’Arc daha sonra yargılanmak için engizisyon mahkemesi karşısına çıkarılmıştır. Kendisi bu mahkeme önünde erkek giysileri giyerek savaşan, gaipten olmayan sesler duyan bir dinsiz olarak suçlanmıştır.

Engizisyon mahkemesinde kafir olduğuna hükmedilerek daha 19 yaşına geldiğinde 30 Mayıs 1431 günü Rouen şehrinde binlerce kişinin toplandığı tarihi Vieux-Marchè meydanında diri diri yakılarak cezası infaz edilmiştir. Ancak Jeanne d’Arc’ın yaptıkları ise asla unutulmamış, Paris’in 1436 yılında İngilizlerden geri alınışı ve 1444 yılında yapılan anlaşma ile Normandiya Bölgesinin Fransızlara bırakılışı zamanlarında adı saygı ile anılmıştır.

Azize İlan Edilişi ile Jeanne d’Arc Kimdir

Tarihin en büyük kutsal kadın ikonalarından biri konumunda olan Jeanne d’Arc ölümünden tam 490 yıl sonra, hakkında ölümüne karar veren aynı kilise tarafından Fransa’nın koruyucu Azizesi olarak ilan edilmiştir. Kendisi Orleans Bakiresi ve Fransa’nın en büyük azizelerinden biri olarak kabul edilmiştir. Ölümünden sonra hakkındaki tüm yargılama ve mahkeme kayıtları korunan Jeanne d’Arc hakkındaki bu kayıtlar günümüzde dahi Fransız Milli Kütüphanesi Binasında özenle saklanmaktadır.

Kısacık sürdüğü hayatına karşı Jeanne d’Arc efsanesi operalardan tiyatrolara, şiirlerden baladlara, romanlardan sinemalara kadar birçok edebi ve görsel alanda işlenmiştir. Daha 1435 yılında sahnelenmeye başlanan ve 1470 yılında yazıya dökülen Jeanne d’Arc’ın dramatik idamını konu alan ‘Mystere du siege d’Orleans’ isimli şiir, bu efsanenin ilk anlatıldığı edebi metin kabul edilmiştir.

Daha sonra Shakespeare’in eserlerinde Orleanslı Bakire olarak karşımıza çıkan Jeanne d’Arc’ın hayatı, Schiller ve Bernard Shaw gibi büyük sanatçıların eserlerine de konu olmuştur. Yaşamı bilimsel ve akademik çalışmalar yanında tiyatro, senfoni, opera ve sinema gibi görsel sanatlar ile beraber roman, hikaye ve şiirlerle de anlatılan Jeanne d’Arc, tarihin gördüğü en güçlü ve önemli kadın karakterlerden biri olarak hafızalarda yer etmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!