featured

Sporcu Beslenmesi ile Sağlıklı Yaşam Kalitenizi Artırın

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sporcuların performansını artırmaya yönelik uygulanan sporcu diyet listesi ve sporcu beslenme programı bulunmaktadır. Hatta daha da özele indirgendiğinde sporcunun seçtiği alana göre örneğin; fitness beslenme programı gibi oluşturulmaktadır.

Spor ve beslenme çağımızda oldukça önemli bir yere sahip olmaktadır. İnsanlar bu konuda bilinçlenmeye ve daha hassas davranmaya özen göstermektedir. Sağlıklı beslenmeyle birlikte spora ve beslenmeye verilen önem de her geçen gün artmaktadır.

Daha fazla motivasyona ve enerji dengesine kavuşmak isteyen sporcuların tercihi haline gelerek kendilerini sağlıklı beslenme noktasında geliştirmektedirler. Aldıkları vitaminlerle yeterli enerjiye ve yeterli alınan proteinlerle de kas kütlelerini korumaya devam etmektedirler. Yağ yakmaya, sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olan aynı zamanda da enerji artıran sağlıklı besinlerle tarifler oldukça çeşitlidir.

Sporcu Beslenmesi

Yeni yıla yakışır sağlıklı, yağ yakma ve kilo kontrolü sağlayabileceğiniz tariflerle lezzetlerin farkına varın ve sağlıklı yaşamın keyfini çıkarın! Sporcu beslenmesi örnek menü adına birçok bilgi ve tarif edinmenin mümkün olduğu günümüzde lezzetli tariflerden bir kaçı:

1- Yedikten Sonra Pişman Etmeyen Puding

Sporcu beslenmesi listesinde bulunan bu tarif çok hafif. Lezzet açısından da mükemmel olan tarifi yedikten sonra gerçekten de pişman etmeyeceğini hissedeceksiniz.

1 su bardağı sütI yemek kaşığı kakaoI yemek kaşığı tam buğday unuI yemek kaşığı keçiboynuzu özü

Üzeri İçin:

Muz dilimleriBirkaç ceviz / fındık ya da çiğ badem

Tüm malzemenizi küçük bir sos tenceresine koyduktan sonra orta-kısık ateşte, devamlı olarak çırpma teliyle karıştırarak pişirmeye başlayın. İstediğiniz kıvama geldikten sonra altını kapatarak bir kenara alın ve şık görünümlü sevdiğiniz kaseye dökün. Üzerini muz dilimleriyle ya da istediğiniz başka meyveler ekleyerek süsleyebilirsiniz. Ceviz ve fındıklarla da lezzetine lezzet katın, afiyetle yiyin. Sağlıklı yaşamak adına yaptığınız bu tarifi ister soğuk olarak ister sıcak olarak tüketebilirsiniz.

2- Sporcu Beslenmesi Listesinden Dere Otlu Tam Buğday Unlu Poğaça

Sporcu beslenmesi menüsünde bulunabilecek dere otlu tam buğday unlu poğaça ile sağlıklı beslenmenin keyfini çıkarın ve güzel bir lezzet yakalayın!

2 yumurta (biri içine, diğerinin sarısı üzerine)1 çay bardağı yoğurt3 yemek kaşığı zeytinyağı2,5 su bardağı tam buğday unu1 yemek kaşığı kabartma tozu2 çay kaşığı tuz1 adet rendelenmiş havuç Bolca dereotu I çay bardağı lor peyniri

Üzeri için:

Çörek otu Keten tohumu

Derin bir kabın içinde Yumurta, yoğurt ve zeytinyağını bütünleştirin ve unu azar azar ilave edin. Kabartma tozunu içine dahil ettikten sonra tuz, havuç, peynir ve dereotunu da ekleyip, hamuru güzel kıvam alıncaya kadar yoğurun. Eliniz ile istediğiniz büyüklükte parçalar alarak şekillendirip tepsiye dizin. Yumurta sarısını parçaların üstüne sürdükten sonra çörek otu ve keten tohumu serpiştirip I80 derecede ısıttığınız fırında 25 dakika pişirin ve afiyetle yiyin.

3- Fıstık Ezmeli Kurabiye

2 su bardağı yulaf12 adet hurma8 yemek kaşığı katkısız fıstık ezmesiS yemek kaşığı sütI tatlı kaşığı kabartma tozu

Yulafı robotta un haline getirerek bir kaba alın. 30 dakika boyunca suda bekleyen hurmalarımızı robota alalım ve 2 yemek kaşığı kaynar su ilave edelim. Çektirmeye devam ettiğimiz hurmaların kolayca püre haline geldiğini göreceksiniz. Tatlı olmasını isterseniz birkaç hurma daha ilave edebilirsiniz. Kabartma tozunu, sütü ve fıstık ezmesini de ilave ederek karıştırın ve el ile yoğurarak güzel bir kıvama getirin.

 Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye kolaylıkla yuvarlak şekil verdiğiniz parçaları diziniz. Bir çatal yardımı ile yuvarlak parçalara şekil vererek inceltin. Parçaların büyüklüğüne göre kurabiye sayısı değişiklik göstermektedir. Ortalama 10 ile 15 arası değişmektedir. I80 derecelik önceden ısıtılmış fırında kontrol ederek 12-15 dakika arası pişirin. Her fırının performansı değişik olacağı için kontrol altında tutarak pişirmek kurabiye açısından daha iyi olacaktır. Soğumaya bıraktığınız zaman tam kıvamlı olduğunu görüp, enerji deposu halindeki kurabiyenizi rahatlıkla yiyebilirsiniz.

 

4- Avokadolu Dürüm

Sporcu beslenme listesi içinde farklı lezzetlere kapı aralayan avokadolu dürüm ile protein değeri yüksek bir besin elde edebilirsiniz. Üstelik içerisine haşlanmış yumurta da ilave edebilirsiniz ve enerjinize enerji katabilirsiniz.

1 yumurta2 yemek kaşığı tam buğday lçavdar unu3 yemek kaşığı süt1 tatlı kaşığı keten tohumuMinicik tuz

Avokadolu Püre / İç Malzeme:

Yarım avokadoKeçi peyniri ya da lor peyniriBirkaç ceviz1 tatlı kaşığı keten tohumuLimon suyuTuzKarabiber

Bir kasenin içine yumurtayı kırıp çatalla iyice çırptıktan sonra sütü, ve keten tohumunu ilave ederek minicik tuzu da ekleyerek malzemeleri birbiriyle iyice harmanlayın. Tavaya çok az olacak şekilde zeytinyağını ekleyerek (isteğe bağlı tavaya karışımı almadan önce keten tohumu ekleyebilirsiniz. Bu daha çıtır bir hal olmasına yardımcı olacaktır) kısık ateş eşliğinde yavaş bir şekilde arkalı önlü pişirin.

Bir taraftan da iç malzemeleri mutfak robotuna ekleyin ve fazla çektirmeden çalıştırın. Az çektirmeniz parçalı bir avokado pürenizin olmasını sağlayacaktır. Çıtır lavaşınızı pişirdikten  sonra alın ve şahane avokadolu ezmenizi içerisine yayın. Dürüm şeklinde sararak harika bir lezzeti tatmanın keyfini çıkarın. Eğer ki protein değerini daha da artırmak istiyorsanız ezmeyi sürdükten sonra haşlanmış yumurta da dilimleyebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!