featured

Facebook Türkiye Temsilcisi Atama Kararı Aldı | Sosyal Medya Kanunu Kısıtlamalarından Etkilenmeyecek!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son günlerde gündeme gelen Sosyal Medya Kanunu kapsamındaki kısıtlama ve para cezaları konuşulurken, Facebook, Türkiye’de temsilci bulundurma kararı aldığını açıkladı. Facebook yetkilileri tarafından yapılan açıklamada “Yasadan etkilenen diğer bazı şirketler gibi yeni düzenlemeler doğrultusunda Türkiye’de temsilci olarak bir tüzel kişilik atama sürecini başlatmaya karar verdik” ifadesi kullanıldı. 

Facebook Türkiye’ye Temsilci Atama Kararı Aldığını Açıkladı

2019 yılının son aylarında yürürlüğe giren Sosyal Medya Kanunu kapsamında alınan kararlar ile birlikte Türkiye’de temsilcisi bulunmayan sosyal medya platformlarına para cezası verilmişti. Firmalara gönderilen yüksek miktardaki para cezaları karşısında Facebook da Türkiye’de temsilci bulundurma kararı aldığını açıkladı: 

“Facebook olarak ifade özgürlüğünün temel bir insan hakkı olduğuna inanıyoruz ve bu değerleri korumak ve savunmak için küresel çapta çaba gösteriyoruz. Nitekim Türkiye’deki insanların yarısından fazlası arkadaşlarıyla ve aileleriyle iletişimde kalmak, fikirlerini ifade etmek ve işletmelerini büyütmek için Facebook’a güveniyor”

Facebook Yetkilileri Sosyal Medya Kanunu Doğrultusunda Karar Aldıklarını İfade Ettiler

Türkiye’de yapılan son düzenlemeler ile birlikte sosyal medya platformları için farklı sorumlulukların getirildiğini ifade eden Facebook yetkilileri, Türkiye’deki hukuki gelişmeleri yakından takip ettiklerini açıkladılar. Yasadan etkilenen şirketlerden biri olarak sorumluluklarını yerine getireceklerini ifade eden Facebook yetkilileri, Facebook’un ifade özgürlüğü için önemli bir yerinin olduğunu vurguladılar: 

“Türkiye’de kısa süre önce yeniden düzenlenen ve sosyal medya platformları için yeni yükümlülükler getiren 5651 sayılı Kanun hakkındaki gelişmeleri ilk günden bu yana yakından takip ediyoruz” açıklaması yapan şirket, “Yasadan etkilenen diğer bazı şirketler gibi, yeni düzenlemeler doğrultusunda Türkiye’de temsilci olarak bir tüzel kişilik atama sürecini başlatmaya karar verdik. Bu kararı alırken, platformumuzun kullanıcıların ifade özgürlüğü haklarını kullanabilecekleri bir yer olmasının bizim için taşıdığı önemin tekrar altını çizmek isteriz”

Yetkililer, Temsilciyi Geri Çekme Kararı Almalarını Gerektirecek Şartları Anlattı

Türkiye’de temsilci bulundurma kararı alan Facebook, sahip oldukları Facebook Topluluk Standartları’na uygun olmayan teklifler ile karşılaşılması halinde temsilcilerini geri çekeceklerini ifade ettiler:

“Dolayısıyla, bu ilkelere uygun olmayacak bir şekilde hareket etmemiz için ısrar edilmesi halinde temsilcimizi geri çekeceğimizi belirtmek isteriz. Devletten gelecek talepleri, bu ilkelerimizin yanı sıra Küresel Ağ Girişimi (Global Network Initiative) üyeliğimizin getirdiği sorumluluklarımız doğrultusunda ve Birleşmiş Milletler’in İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri’ne uygun şekilde incelemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz” 

Facebook İçerik Kısıtlama Uygulamasında Bir Değişiklik Yok!

Sosyal medya yasakları ve kısıtlamalarından söz edilirken, Facebook yetkilileri şu anda izlenen içerik kısıtlama ya da kaldırma prosedürlerinde bir değişiklik olmayacağına vurgu yaparken, söz konusu süreçlerin şeffaf bir şekilde yürütüleceğine değindi:

“Ayrıca kısıtladığımız içeriklerin detaylarını mevcut şeffaflık süreçlerimize uygun bir şekilde paylaşmayı sürdüreceğiz. Türkiye’de yaşayan insanların ifade özgürlüğünün ve diğer insan haklarının korunmasına dair bağlılığımızın değişmeyeceğini kamuoyunun bilgisine sunarız.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!