featured

Şanlıurfa Gezi Rehberi ile Tarihin ve Lezzetin Merkezine Yolculuk Etmeye Hazır mısınız?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa gezi rehberi ile Türkiye’nin en büyük şehirlerinden birine ev sahipliği yapacağız. Şahane lezzetleri ile damaklarınızı şenlendirebileceğiniz, tarihi dokusuyla da güzel bir atmosfer yaşayabileceğiniz muhteşem bir şehir!

Pek çok medeniyete, Erech, Urhei, Orhayi, Ruhha, Edessa(suyu bol) gibi farklı isimlere, peygamberlere, tarihi izlere ev sahipliği yapan Urfa; Milli Mücadele döneminde kadınıyla erkeğiyle gösterdiği başarılardan dolayı 1984 yılında Şanlı unvanını alarak Şanlıurfa olmuştur.

Yerli ve yabancı turistleri, lezzetli mutfağıyla ve farklı medeniyetlerden kalan çok çeşitli paha biçilemez tarihi eserleri ile kendine çekmektedir. Şehre gelenler için harika bir atmosferi olan, doğanın içinde gizemli tarihi ve ağızda unutulmayacak tatları ile “Gezelim Görelim Urfa” sizlerle!

Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler?

Türkiye’nin en büyük 10 şehrinden biri olan Urfa, gezilecek iller arasında yerini alıyor. Birbirinden farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan, doğal güzelliğin içinde tarih saklayan, panoramik görüntüleri kucaklayan şehrin gezilecek yerleri sizlerle! Şanlıurfa’da gezilecek yerleri gördükten sonra enfes lezzetlere ev sahipliği yapan, şahane mutfağını da mutlaka tadın!

1- Göbeklitepe

Şanlıurfa gezi rehberi listesine varlığıyla dünyada birçok bilgiyi, belgelerle yeniden yazacak Göbeklitepe ile başlayalım. 2019 “Göbeklitepe” yılı ilan edildi ve mevcut yerleşik yaşamla ilgili bilgileri alt üst eden bilgiler gündeme geldi. Birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edilen bu yer, bilinen en eski tarihi eserlerden daha eski kalıntılar bulunarak ve dünyada ilk tapınak “Göbeklitepe Tapınağı” olarak belgelere geçti. Dünya’ya kuyruklu bir yıldızın çarptığı efsanelerine, şahane eserlere ve en eski yaşam izlerine ev sahipliği yapan Göbeklitepe, UNESCO Dünya Mirası Listesinde de yerini aldı.

2- Şanlıurfa’nın Doğal Güzellikleri Listesinde Panoramik Doğal Görüntüsü ile Balıklı Göl (Halil-ür Rahman ve  Ayn-ı Zeliha Gölü)

150 metre uzunluğa 30 metre genişliğe sahip olan göl, uzaktan bakıldığında panoramik doğal akvaryum görüntüsü ile gelenleri adeta büyülemekte. Muhteşem bir tarihi doku ortasında bulunan göl; Hz. İbrahim Peygamber’in, halka ve Nemrut’a tek Tanrı dinini anlatması sonucu Nemrut tarafından kaleden ateşe atıldığı yerdir.  Allah’ın emriyle ateş suya, odunlar balığa dönüşerek ortalık güllük gülistanlık olur. Nemrut’un kızı Zeliha, Hz. İbrahim’in ateşe atıldığını görünce kendisini ateşe atar ve bugünkü Ayn-ı Zeliha Gölü de böyle oluşmuştur.

Yılın tüm mevsimlerinde ziyaretçisi eksik olmayan bu bölgede üç semavi din için kutsal olan Hz. İbrahim’in dünyaya geldiği yer, buradaki mağara da bulunmaktadır.

3- Halfeti

Şanlıurfa gezi rehberi listesinde Şanlıurfa’nın doğal güzellikleri arasında gizemli “Kayıp Şehir” olarak bilinen, suların ve tarihin iç içe geçtiği muhteşem bir yer olan Halfeti yer alıyor. Tekne turlarıyla sular altında kalan tarihi eserleri görmek mümkündür. Fırat Nehri, Birecik barajı suları altında kalan ve farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış mekan, aynı zaman da birçok tarihi eseri bünyesinde bulunduruyor. Suların altında kalmasıyla daha çok ilgi odağı haline gelerek Halfeti tarihi iliklerine kadar hissetmek isteyenleri kendine çekiyor.

4- Harran

Şanlıurfa gezi rehberi, “kesişen yollar” manasına gelen Harran’da. Urfa’da başlı başına bir medeniyet olan Harran, “Medeniyetlerin Doğduğu ve Buluştuğu Yer” anlamına geliyor. Eski zamanlarda Asurlu ticaret kolonilerin işlek caddesi haline gelmiştir. Geniş bir coğrafi alana hakim olan Harran’da; birçok medeniyet izlerini taşıyan ve kazıda çıkan eserleri müzede sergilenen Harran Höyüğü, Harran Kalesi bulunmaktadır. Bununla birlikte dünyanın ilk Üniversitesi ve bilim adamlarının bulunduğu ilim irfan yuvası olan Harran Üniversitesi, Harran deyince akla gelen Kümbet Evler, Harran Ulu Cami ve bunlar gibi eserler mevcuttur. Gezi esnasında birbirine çok da uzak olmayan bu mekanları görmeniz mümkündür.

5- Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi

Şanlıurfa gezi rehberi son durağı Şanlıurfa Arkeoloji Müzesidir. Urfa’nın tüm tarihi ve doğal güzelliklerini görüp, keşfettikten sonra adım atacağınız son nokta olarak ziyaret edilebilir. Şehrin tarihi ve arkeolojik eserleri hakkında bilgi alabileceğiniz, tüm uygarlıklara ait görselleri ve belgeleri de inceleyebilirsiniz.

Şanlıurfa’da Ne Yenir? | Urfa’da Yemek Yenilecek Yerler!

Şahane mutfağıyla, yemek çeşitliliği ve ağızlarda bıraktığı lezzetlerle meşhur olan Urfa! Birbirinden farklı yemek lezzetlerini de tatmak için mutlaka zaman ayırın. Geleneksel lezzetlerden asla ödün vermeyenlerin tercihi haline gelen birkaç lezzet sizlerle!

Urfa kebabıÇiğ köfteBoraniPatlıcan kebabıKuzu CiğerKeme kebabıHaşhaş kebabıŞanlıurfa kahveMeyan şerbetiŞıllıkKatmer

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!