featured

Uzaktan Eğitim Döneminde Evde İngilizce Eğitimi Nasıl Desteklenmeli?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Evde İngilizce eğitimi ile çocuklarımızın dil gelişimine desteklemeye devam edelim. Bu süreçlerde çocuklarımızı motive etmek ailelerin en büyük görevi haline gelmiş durumda. Çocuklarımızı gelişimlere açık bireyler haline getirme noktasında ve farklı kültürleri tanıma noktasında onların gelişimlerine katkı sağlayacak desteği öncelikle aileler vermelidir.

Uzaktan eğitim döneminde dil eğitimini, eğlenceli bir hale getirerek çocuklara öğretmemiz gerektiği vurgusunu yapan uzmanlar tarafından bazı adımlar önerilmekte.

Uzaktan Eğitim Döneminde Evde İngilizce Eğitimi

Çocukların uzaktan eğitimle İngilizce öğrenme noktasında yetkili kişiler tarafından yapılan açıklamalarda; çocuklara oyunlar eşliğinde yabancı dil öğretimi gerçekleştirilmesi gerektiği belirtilmektedir. Süreci eğlenceli hale getirerek ve her çocuğun oyun oynamaktan hoşlandığını kabul ederek yapılan tavsiyeler, veliler için harika yöntemler olacak.

Hem çocuklar hem veliler eğlenceli vakitler geçirerek, çocuğa dil öğrenimi kaygısı yaşatılmaması gerektiği vurgusu yapılmakta. Çocukların iletişim becerilerinin ve kendini özgürce ifade etmenin öncelikli olması gerektiğini belirten uzmanlar çocuklara uygun seçilen eğlenceli oyunlar ve aktiviteler ile İngilizce öğrenmek sevdirilmeli diye belirtiyor.

Sabırlı bir süreci eğlenceli hale getirmek sizin elinizde ve dil öğrenimi için çeşitli aktiviteler hazırlayarak çocuklarınızı daha iyi motive etmiş olursunuz. İngilizce öğrenmeye nerden başlayacağını bilmeyenler için ve ya çocuklarınıza İngilizceyi nasıl öğreteceğiniz noktasında yardımcı olacak birkaç yöntem:

1- Sıfırdan İngilizce Öğrenmek ve Öğretmek İçin Kelime Oyunları (Word Games)

Evde İngilizce eğitimi, kelime oyunları ile keyifli hale gelebilir ve çocuğunuzun ilgisini daha çok çekebilir. Uzaktan eğitim sürecinde çocuğunuzun kelime dağarcığının genişlemesine aynı zamanda okuma-yazma-heceleme anında kazanması gereken becerileri kazanma noktasında yardımcı olabilirsiniz. Buna noktada tavsiye edilen, çocuklarınıza eğlenirken öğretebileceğiniz kelime oyunlarından birkaçı:

a) Tahmin Et (Guess the animal)

Bir kelime verip, çocuklarınızdan verdiğiniz kelime ile kafiyeli olan hayvan tahmin etmelerini isteyin. Örnek olarak; Carrot-parrot, bowl-owl, finger-tiger…

YouTube video

b) 1 Spy

Kendiniz yakınınızda bulunan bir nesne belirleyin ve ilk harfini çocuklarınıza söyleyin. O nesnenin ne olduğunu tahmin etmelerini söyleyerek, eğlenceli ve basit bir şekilde İngilizce öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.

c) Bir kelime üret: (Make a word)

Yaşı büyük olan çocuklarla zihinsel olarak oynayabileceğiniz gibi; yaşı küçük olan çocuklarla da plastik harfler, mıknatıs harfler veya harf blokları ile oynayabileceğiniz rahat bir oyun. Birkaç harfi çocuğunuza verdikten sonra verdiğiniz bu harflerden kelimeler çıkarmalarını söyleyin.

d) Kelimeleri çözün (Unscramble the words)

Evde İngilizce eğitimi noktasında çocukların zihnini zinde tutarak, düşünmelerini sağlayan basit bir oyun. Çocuklarınız için bir kağıda, harf sıralaması karışık olan kelime listesi oluşturun. Çocuğunuzdan harflere bakarak ne kelimenin ne olduğunu bulmasını isteyerek, onun zihnini öğrenmeye açık hale getirebilirsiniz.

e) Kendi Kendine İngilizce Öğrenmek İçin Kategorilere Ayırma (Scaftergories)

Çocukların en çok sevdiği oyunlardan biridir. Düz bir kağıt alarak kağıdın üstüne kategorilere ayırarak bir tablo çizin. Bizde bilinen “İsim-Şehir-Eşya-Bitki” oyunu gibi mantıkla oynanan çocukların ilgisini çeken bir oyun. Yapmanız gereken Name(isim)-Animal(hayvan)-Plant(bitki) gibi yazmanız ve alfabe harfleri belirlemeniz. İsteğe bağlı olarak harf sayısı az yazılabilir. Önemli olan her kategori için her harften bir kelime yazmaya çalışmaktır.

2- Kendi Kendine İngilizce Konuşmak Ve Hikayeler (Stories) Anlatmasını Sağlamak

Çocuğunuzla birlikte belirlediğiniz onun ilgisini çeken kitaplar belirleyip, resimleri keşfe çıkarak ne olduğunu birlikte söyleyin. Tekrardan İngilizce olarak size kelimelerin ne olduğunu söylemesini isteyin. Söyledikleri her bir kelime için İngilizce sesleri ve ritimleri pekiştirmiş olurlar ve bunlarla  hikayeler dinlemek hoşlarına gidecektir.

Evde İngilizce eğitimi büyük çocuklarla kitap okuyarak da gerçekleştirebileceğimiz bir eylem haline dönüşüyor. Sevdiği bir hikayeyi anlatmasını, karakterleri neden sevdiklerine dair bilgiler vermesini isteyebilirsiniz. Okudukları kitaplar hakkında okuma günlüğü ya da okuduğu İngilizce kitap sayılarını belirtmek onlara daha başarılı olma duygusu yaşatacaktır.

3- Evde İngilizce Öğrenme Videoları ve Şarkılar (Songs)

İngilizce öğrenmeyi destekleyecek etkili yollardan biri de şarkılardır. İngilizce öğrenme sürecini video şarkılar eşliğinde daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. İngilizceyi akıcı ve kalıcı bir hale getirmek için içerik bakımından zengin şarkılar dinletebilirsiniz ve kelime hazinesini daha da genişletmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle kelimelerin kalıcılığını da artırmış olacaksınız.

4- Tekerlemeler (Tongue t wisters)

Çocuklarınıza İngilizceyi öğretmede eğlenceli hale getireceğiniz başka bir yöntem ise tekerlemelerdir. Kolay olanlardan zora doğru ilerlemeniz öğrenme açısından daha kolay olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!