featured

Erken Yumurtalık Yetmezliği Bitkisel Tedavisi | Erken Yumurtalık Yetmezliği Nedir, Nasıl Tedavi Edilir | Prematüre Over Yetmezlik ve Yaşam Tarzı İlişkisi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Erken yumurtalık yetmezliği, bazı kadınların çocuk sahibi olması önünde engel olabiliyor. Ancak bu sağlık sorununun erken dönemde teşhis edilmesi, tedavinin kolaylıkla yürütülmesini sağlıyor. Prematüre over yetmezliği olarak da adlandırılan ve halk arasında erken menopoz olarak da bilinen bu üreme sorununda bitkisel tedavi yöntemlerinden de yararlanılabiliyor. Özellikle Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu soğan kürü ve testere dişli aslan pençesi kürü ile bitkisel olarak da tedavi sürecinin desteklenebileceğini söylüyor.

Erken Yumurtalık Yetmezliği Nedir?

Çocuk sahibi olmayı planlayan çiftlerin yaygın olarak yaşadığı sorunlar arasında erken yumurtalık yetmezliği yani Prematüre Ovarian Failure, POF yer alıyor. Prematüre over yetmezliği ise 40 yaşından önce kadınların yumurtalık fonksiyonlarının bozulması olarak biliniyor. Bir çeşit erken menopoz olarak adlandırılan bu durumu yaşayan kadınların doğurganlık hormonlarının dengesi bozuluyor. Ayrıca bu durumda regl döngüsünün durması da söz konusu. Dolayısıyla kadınların doğal yollarla hamile kalması imkansız bir hale gelebiliyor.

Yapılan istatistiki çalışmalara göre erken yumurtalık yetmezliği durumunun görülme sıklığı, 30 yaşın altındaki kadınlarda binde bir oranında. 40 yaşın altındaki kadınlarda ise erken menopoz görülme sıklığı ise yüzde bir oranında.

İnfertilite durumu yani daha anlaşılır bir ifade ile bir yıl korunmasız olarak çocuk sahibi olamama oranı, dünya genelinde yüzde 8 ile 12 arasında. Ülkemizde ise bu oran yüzde 10 ile 20 aralığında değişmekte. İnfertilitenin yaşanmasına neden olan faktörlerin başında da; kadınların erken dönemde erken yumurtalık yetmezliği yaşaması geliyor.

Bir diğer adı prematüre over yetmezliği ve erken menepoz olan kadın hatalıkları sağlık sorununda, erken dönemde tanı konulması tedavi şansını ve hamile kalma şansını arttırıyor. Kısacası erken yumurtalık yetmezliğinde tanının erken konulması, tedavi sürecini olumlu olarak etkiliyor. Bu duruma çiftler kolaylıkla çocuk sahibi olma şansını elde edebiliyor.

Erken Yumurtalık Yetmezliği Belirtileri

Genel olarak 40 yaş öncesinde kadınların yumurtalık fonksiyonlarının azalması nedeniyle prematüre over yetmezliği ortaya çıkmaktadır. Ancak kimi zaman 20’li yaşlarda da erken yumurtalık yetmezliği, yumurtalık rezervlerinin hızla azalmaya başlamasından kaynaklı olarak ortaya çıkabilmektedir. Erken yumurtalık yetmezliği belirtileri ise genel olarak şunlardır:

Adet düzensizliğiSık adet görmekUzun aralıklarla adet görmek

Erken yumurtalık yetmezliği belirtileri yaygın olarak adet düzensizliği ile ortaya çıkmaktadır ancak kimi zaman sık aralıklarla adet görmek de bu durumun habercisi olabilmektedir. Kimi zaman da prematüre over yetmezliği herhangi bir belirti vermende de yaşanabilmektedir.

Erken Yumurtalık Yetmezliği Neden Olur ?

Bilindiği üzere pek çok faktör, kadınların erken dönemde menopoza girmesine neden olabiliyor. Her kadına farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen erken yumurtalık yetmezliği nedenleri arasında yaygın olarak şunlar bulunuyor:

Sağlıksız ve dengesiz beslenmeRadyasyona maruz kalmaUyku bozukluklarıYoğun stresHareketsiz yaşam tarzıToksinlere maruz kalmaKozmetik ürünlerdeki kimyasal maddelere maruz kalmaGenetik yatkınlıkSigara kullanımı

Bu nedenler kadınların erken menopoz yaşamasına neden olmakta. Dolayısıyla yaşam tarzının değiştirilmesiyle erken yumurtalık yetmezliği tedavi sürecine olumlu bir katkıda bulunulabiliyor. Eğer çocuk sahibi olmanız önünde böyle bir engel varsa siz de yaşam tarzınızda değişiklikler yaparak tedavi sürecinize olumlu etki edebilir ve çocuk sahibi olma şansını arttırabilirsiniz.

Erken Yumurtalık Yetmezliği Bitkisel Tedavisi

YouTube video

Prematüre over yetmezliği için öncelikle uzman hekim kontrolünde planlanacak olan tedaviye sadık kalınmalı ve doktorlar tarafından verilen ilaçlar düzenli olarak tüketilmelidir. Ancak erken yumurtalık yetmezliği tedavisi dışında bitkisel yöntemlerle de bu soruna çözüm sağlanabilmektedir. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, erken menopoz nedeniyle çocuk sahibi olamayan kadınlara bitkisel önerilerde bulunmaktadır.

Soğan kürü Saraçoğlu tarafından, hamile kalmayı planlayan ancak erken menopoz sorunu yaşayan kadınlara önerilmektedir. İbrahim Saraçoğlu soğan kürü uygulamasının 15 gün boyunca, günde 2 defa olmak üzere yapılması gerektiğini söylüyor. Saraçoğlu, bu kür sonrasında ise testere dişli aslan pençesi, hormon dengeleyici olduğu için tavsiye ediyor. Bu iki kür sonrasında ise Saraçoğlu ayn-ı sefa kürü uygulanmasını öneriyor.

1-Hamile Kalmak İçin İbrahim Saraçoğlu Soğan Kürü Tarifi

Soğan kürü faydaları nedeniyle Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından öneriliyor. Özellikle erken yumurtalık yetmezliği, polistik over, prostatit gibi sağlık sorunlarında bu kür, bitkisel bir tedavi anlamına da geliyor. İşte soğan kürü Saraçoğlu tarifi:

Kaynayan 1,5 su bardağı klorsuz su içerisine kabuğu soyulmuş olan bir orta boy kuru soğan dörde bölünerek atılırBeş dakika kapağı kapalı olarak kaynatılırKaynayan soğanlı su ılımaya bırakılırIlıyan soğanlı su süzülür ve içilir

Soğan kürü, prematüre over yetmezliği sorunu olan kadınlara Saraçoğlu tarafından önerilmektedir. Ancak bu kür her defasında taze olarak yapılmalıdır. Ayrıca günde iki kez içilmelidir. Öğleden önce ve öğleden sonra olmak üzere boş mideyle tüketim yapılmalıdır. Soğan kürü uygulamasına, regl bitiminden maksimum 10 gün sonra başlanmalıdır. İlk ay 15 günlük, diğer aylarda da 10 günlük olarak kür uygulanmalıdır ve soğan kürü toplamda 4 ay gerçekleştirilmelidir.

2- Saraçoğlu Testere Dişli Aslan Pençesi Kürü Tarifi

Testere dişli aslan pençesi kürü, Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından soğan kürüne ek olarak uygulanması tavsiye edilmektedir. Kadınlarda tüylenmeye karşı kullanılabilen bu kür aynı zamanda östrojen hormonu yükseltici özelliktedir. Bu nedenle de erken yumurtalık yetmezliği bitkisel tedavisi için tavsiye edilmektedir.

İltihaplı eklem romatizmalarına karşı da yararlı olan testere dişli aslan pençesi, FSH hormonu yüksekliğime karşı da etkilidir. Ayrıca adet düzensizliklerine de iyi gelmektedir. Testere dişli aslan pençesi, FSH hormonu yüksekliğine karşı şu şekilde hazırlanmalı ve tüketilmelidir:

Kaynamakta olan bir bardak klorsuz suyun içerisine bir tatlı kaşığı kurutulmuş testere dişli aslan pençesi atılır10 dakika boyunca kısık ateşte kaynatmaya devam edilirKaynayan karışım ılımaya bırakılır ve süzülerek tüketilir

Testere dişli aslan pençesi kürü için Saraçoğlu tarafından tavsiye edilen süre bir aydır. Bir ay içinde, günde 2 kez bir bardak tüketim gerçekleştirilmelidir. Taze hazırlanan karışım, kahvaltıdan iki saat ve akşam yemeğinden iki saat sonra içilir. Bir ay boyunca testere dişli aslan pençesi kürü uygulayan kişiler bir hafta ara vermeli ve tekrar bir aylık program uyguladıktan sonra küre son vermelidir.

Erken Yumurtalık Yetmezliği Tanısının Geç Konması, Tedavi Sürecini Uzatıyor

Genel olarak ülkemizde erken yumurtalık yetmezliği tanısı, kadınların çocuk sahibi olmak istemesi ancak doğal yollarla bunu gerçekleştirememesi veya 40 yaşın öncesinde adetten kesilmesi durumlarında tespit edilmekte. Kadınlar için 40 yaş, çocuk sahibi olma konusunda oldukça kritik.

Bu nedenlerle, erken yaşlarda korunmasız olan bir yılı ilişkiye rağmen çocuk sahibi olunmaması durumunda sağlık kuruluşuna başvurmada yarar bulunuyor. Çünkü prematüre over yetmezliği olan kadınların tanısının geç konması, tedavi sürecini de uzatıyor. Gerçekleştirilecek olan rutin kontroller ile bu durum erken dönemde teşhis edilebiliyor ve erken menopozun nedenleri tespit edilip, kişiye özel bir tedavi süreci başlatılabiliyor.

Erken Yumurta Yetmezliği Yaşayanlar İçin Yaşam Tarzı Değişikliği Önerileri

Menopoza erken giren kadınlar için çocuk sahibi olma şansı bulunuyor. Planlanacak olan erken yumurtalık yetmezliği tedavisi ile pek çok kadın çocuk sahibi olabilmekte. Ancak tedavi sürecini, yaşam tarzı değişiklikleri ile de desteklemek gerekiyor. İşte çocuk sahibi olma yolunda erken menopoz engeli yaşan kadınlar için yaşam tarzı değişikliği önerileri:

Sağlıklı beslenmeli, işlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan uzak durulmalıHormon bozuklukları varsa tedavi olunmalıSpor, yaşamın bir parçası haline getirilmeli, hareketli yaşam tarzı benimsenmeliGenetik faktör etkisi nedeniyle uzman doktor bilgisine danışılmalıBağışıklık sistemi güçlendirilmeliElektromanyetik alanlardan ve de radyasyondan uzak durulmalıUyku düzeni oluşturulmalı, kaliteli uyku uyulmalıAlkol ve sigara gibi tüketimlerden uzak durulmalıStres yönetimi yapılmalı, stresten uzak durulmalıİçeriği doğal olan kozmetik ve temizlik ürünleri kullanılmalıSebze ağırlıklı beslenmeli ve renkli sebzeler tüketilmeli

Bir kadının çocuk sahibi olamamasının erken yumurtalık yetmezliği nedeninden kaynaklanıp kaynaklanmadığı yapılacak olan hormon testleri ile ortaya konmaktadır. Eğer test sonuçları, bu sorunu gösteriyorsa erken yumurtalık yetmezliğinin tedavi edilmesi gerekmektedir. Yumurtalık yetmezliği olan kadınlar, tedavi süreci sonrasında doğal yollarla olabildiği gibi tüp bebek merkezi aracılığıyla da gebe kalabilmektedir.

Kısacası çocuk sahibi olmak için yumurtalık yetmezliği ile çeşitli yollarla mücadele edilebilmektedir. Ancak öncelikle bir kadın doğum uzmanı bilgisine başvurulmalı, planladığı tedavi uygulanmalı ve başvurulacak bitkisel tedaviler doktora danışılmalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!