featured

Adli Sicil Kaydı Nedir ? | Adli Sicil Kaydına Hangi Bilgiler Girilir? | Adli Sicil ve Arşiv Kayıtları Nasıl Silinir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Adli sicil kaydı ya da halk arasındaki tabiri ile sabıka kaydı, iş başvurularından bazı hakların kullanımına kadar farklı nedenlerle vatandaşlardan istenen bir belge olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle adli sicil kaydının ne olduğu, hangi bilgilerin bu sisteme kaydedildiği ve adli sicil ve arşiv kayıtlarının nasıl silineceği çok merak edilen konular arasında yer alıyor. İşte, bu yazımızda adli sicil kaydına dair merak edilen hususların tümünü sizlere sunuyoruz…

Adli Sicil Kaydı Ne Demektir?

Adli sicil kaydı, kesinleşmiş Türk Mahkeme kararları ile kesinleşmiş ve Türk hukuk sistemi tarafından tanınan yabancı mahkeme kararlarına dayanılarak, kişi hakkındaki ceza ve güvenlik tedbirlerine dair bilgilerin kayıt edildiği merkezi sistem olarak tanımlanabilir. Bu noktada en önemli ayrıntı bir ceza ya da güvenlik tedbirinin adli sicile işlenebilmesi için mahkeme kararının kesinleşmiş olmasıdır. Kesinleşmemiş mahkeme kararlarına bağlı ceza ve güvenlik tedbirleri adli sicil kaydında bulunmaz.

Adli Sicil Kaydına Neler İşlenir?

Adli sicil kaydına esas itibari ile;

Verilen mahkumiyet kararları (hapis cezası kararları) ile birlikte koşullu salıverilme kararı, cezanın infazı tamamlanmış ise infazın tamamlandığına dair bilgiler yer alır.Yine, ertelenmiş hapis cezaları, adli para cezasına mahkumiyet hükümleri de adli sicil kaydına işlenir. Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlara mahkum edilme durumunda bu kararlarda adli sicilde bulunur.Ayrıca, belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmaya dair kararlar ile belirli bir meslek ya da sanat icrasının yasaklanmasına ilişkin mahkeme kararları da sicil kaydında yer alır.

Yani kural olarak bir ceza ya da güvenlik tedbiri yaptırımı bulunan her türlü mahkumiyet kararı adli sicil kaydına işlenir. Ancak, mahkeme tarafından verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları (HAGB Kararları) adli sicil kaydında yer almaz. Bu kararlar ayrı bir sisteme kayıt edilerek tutulur. Kişiler ya da kurumlarca istenen normal bir adli sicil kaydı belgesinde HAGB kararı bilgileri görünmez. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına dair bilgiler ancak bir soruşturma ya da kovuşturmayla bağlantılı olarak adli makamlar (mahkemeler ve savcılıklar) tarafından istenmesi durumunda verilmek üzere kaydedilirler.

Bunun yanında sırf askeri suçlar ile disiplin suçlarına dair mahkumiyet hükümleri, disiplin hapsi ya da tazyik hapsine yönelik kararlar, idari para cezası kararları ise adli sicile işlenmezler.

Adli Sicil Kaydı ve Arşiv Kaydı Nasıl Silinir?

Adli sicil kaydında yer alan bilgiler ise;

Cezanın ya da güvenlik tedbirinin infazının tamamlanmasıyla,Ceza mahkumiyetinin bütün sonuçları ile ortadan kaldırılmasına neden olan şikâyetten vazgeçme ya da etkin pişmanlıkla,Genel af verilmesiyle,Ceza zamanaşımının dolmasıyla Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından silinerek bir başka kayıt sistemi olan “arşiv kaydına” alınır.

İlgilinin (adli sicil kaydı bulunanın) ölümü durumunda ise adli sicil kaydı tamamen silinir. Adli sicil kaydından silinen bilgilerin alındığı Arşiv kayıtları ise;

İlgilinin ölümü durumunda,Eylemin suç olmaktan çıkarılması halinde,Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunlarda bir hak yoksunluğuna neden olan mahkumiyetler açısından bu kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren,Yasaklanmış hakların geri verilmesine dair karar alınması halinde on beş yıl geçmesiyle,Yasaklanmış hakların geri verilmesine dair karar alınması koşulu aranmaksızın otuz yıl geçmesiyle,Diğer mahkûmiyetler açısından ise bu kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren beş yıl geçmesiyle silinir.

Adli sicil kaydının ve arşiv kaydının silinmesi talebi, Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne hitaben verilecek bir dilekçe ile mümkündür.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!