featured

Narsist Kişilik Nedir | Narsistler Mutlu mudur ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Narsist kişilik sahipleri, kişinin kendisiyle ilgili olarak gerçekçi olmayan üstünlüklere sahip olduğu bakış açısıyla yaşam sürmektedir. Bu kişiliğe sahip olanlar, sosyal hayatlarında da daha başarılıdır. Kendilerini pek çok yönden üstün görme alışkanlığına sahip olan narsistler için, narsistler mutlu mudur diye merak edilmektedir.

Yaşamın getirdiği streslerle daha iyi başa çıkabilen narsist kişilik sahipleri, hayal kırıklıklarına uğradıklarında ve reddedildiklerinde de bu olumsuz durumun üstesinden çok daha kolay gelebilmektedir.   Genel olarak narsistler sosyal çevrelerinin kızgınlığını kazanacak hareket ve tutumlara sahiptir ancak bu kişiler, pek çok kişiden çok daha az stresle yaşam sürmekte ve çok daha az depresif ruh durumuna girmektedir.

Narsist Kişilik Nedir ?

Narsistlerin daha mutlu bir yaşam sürdüğünü fark eden kişiler veya bu konu hakkında yapılan araştırmalara rastlayan kişiler, nasist nedir diye araştırma yapmaktadır. Narsist kişilik üzerine çalışma yapan araştırmacılar, narsistleri; riskli tavırlar takınan, kendileir ile ilgili gerçekçi olmayan üstünlük düşüncesine sahip olan, kendilerine karşı güveni aşırı olan, başkaları için empati yapmayan, suçluluk ve utanç duygusundan yoksun kişiler olarak tanımlamaktadır.

Narsist Özellikleri Neledir ?

Narsist ne demek diye araştırıldığında, bu kişilik özelliğine sahip olan kişilerin daha mutlu olduğu göze çarpmaktadır. Çünkü bu kişilerin sahip olduğu özellikler, onları hayatta daha stressiz var olmasına etki etmektedir. Genel olarak narsist özellikleri şunlardır:

Kendilerini olumsuz düşüncelerden arındırabilme özelliğine sahiptirDaha az streslidirÖzgüvenleri daima yüksektirKendilerine olağanüstü önem atfetmektedirKendilerine karşı aşırı korumacıdır

Narsist kişilik sahipleri gerek iş, gerek özel, gerekse de sosyal yaşamlarında başkalarını çiğneyecek pek çok hal ve tavırlar içerisindedir. Bu nedenle de bu kişiler, hayatlarındaki insanlarda derin yaralar açılmasında etkili olabilmektedir. Özellikle de narsist ilişki sonrasında karşı tarafın hasar aldığı bilinmektedir. Her şeye rağmen narsist kişilikler, diğer kişilerden bu özellikleri sayesinde daha mutludur.

Narsistler Pişman Olur mu ?

Pişmanlık, insana özgüdür ve bu nedenle herhangi bir genel ya da ruhsal sağlık problemi yoksa herkes pişmanlık duygusunu mutlaka yaşamaktadır. Ancak bu durum, narsist kişilik sahiplerinde daha az rastlanırdır. Hassas özellikleri bulunan narsistler genel olarak herkese ve her şeye karşı aşırı savunmacıdır. Bu aşırı savunmacı hal de kimi zaman, başkalarının davranışlarının narsistler tarafından düşmanca görülmesine neden olabilmektedir.

Narsistler Sosyal Yaşamda Daha Başarılı Oluyor

Hayal kırıklığı yaşamak ve reddedilmek gibi durumlar, kişilerin kimi zaman üstesinden gelinmesi zor bir ruh durumu içine sokabilmektedir. Ancak narsist kişilik sahipleri, zihin kuvvetleri sayesinde bu olumsuz durumların üstesinden, sıradan insanlara göre çok daha kolay gelebilmektedir. Dolayısı ile bu kişiler iş yaşamlarında da, sosyal yaşamlarında da, özel yaşamlarında da daha başarılı olmaktadır.

Narsist Kadın, Narsist Erkek, Narsist İlişki

Toplumda narsist kişilikler, sahip olduğu özellikler nedeniyle tepkilere neden olabilmektedir. Kimi zaman kendilerini üstün görmeleri, empati yeteneğinden yoksun olmaları ve daima kendilerini odağa alarak tutum ve davranışlarda bulunmaları, hassas insanların incinmesine neden olabilmektedir. Özellikle de narsist ilişki içinde bu kişilik özellikleri sorunların çıkmasına neden olmaktadır.   Narsist kişilik özelliklerinin temelde iyi veya kötü olarak kategoriye ayrılması gerekmektedir. Çünkü bu kişilerin sahip olduğu özellikler kimi zaman yararlı, kimi zaman da zarar vericidir.

Sonuç: Narsistler Mutlu mudur ?

Sonuç olarak narsist kişilik sahipleri, diğer insanlara göre daha mutludur genellemesi yapılabilir. Çünkü narsistler diğer insanlara oranla stresle daha kolay başa çıkabilmekte ve kendilerine atfettikleri üstün özellikler nedeniyle sorunların üstesinden kolay gelebilmektedir. Ayrıca narsistlerin ‘ben odaklı’ düşünmesi, her durum karşısında mutlu olmalarını sağlamaktadır. Normal insanlar için yıkıcı özellik taşıyan yaşanmışlıklar, narsistler için sıradan olabilmektedir.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!