featured

Hukuk Reformu Ayrıntıları Neler? Şubat Ayında Açıklanması Beklenen Hukuk Alanındaki Reforma Dair Bazı Ayrıntılar Belli Olmaya Başladı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hukuk reformu düzenlemesi merakla bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan adalet reformuna dair taslak metinden bazı detaylar ortaya çıktı. Hukuk reformuna ilişkin bu yeni düzenlemelerin ise Şubat ayında kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

İnsan Hakları Eylem Planında Daha Etkili ve Adil Yargılanma Hedefleniyor

Şubat ayı içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması beklenen İnsan Hakları Eylem Planı taslak metni de netleşmeye başladı. 80 sayfadan oluşan eylem planında adil yargılama ve yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi hedefleniyor. Yapılacak hukuk reformu ile etkin bir insan hakları koruma sistemi yanında hukuki öngörülebilirlik ve şeffaflığın amaçlandığı, insan haklarını etkili bir şekilde koruyan infaz sistemi ile mağdur haklarının güçlü şekilde korunduğu bir sistem yapılacak hukuk reformunda öne çıkıyor.

1-Hakim ve Savcı Atamalarında Yeni Sistem Planlanıyor

Hukuk reformu konusunda öne çıkan başlıklardan birini de hakim ve savcıların atama sistemleri oluşturuyor. Hakim-savcı atama sisteminde puanlama esası getiriliyor. Bu şekilde hakim ve savcıların üzerlerinde bulunan dosyaları zamanında tamamlamaları hedefleniyor. Bu sistemde Yargıtay ve istinaf mahkemeleri tarafından verilecek puanlar göz önüne alınarak bir not sistemi oluşturulacak. Alınan puanlarda hakim ve savcıların atamalarını etkileyecek. Belirlenen bir puanın altında olanlar ise başsavcı ya da mahkeme başkanı olamayacaklar ve istinaf mahkemesi gibi görevlere atanamayacaklar.

2-Hukuk Reformu ile İstinaf Mahkemelerinde Daire Sayısının Arttırılması Düşünülüyor

Yargılamaların daha kısa sürede tamamlanabilmesi ve istinaf mahkemelerinin işlerliğinin güçlendirilebilmesi için bu mahkemelerde görevlendirilen hakim, savcı ve personel sayısında artış yanında daire sayılarının da arttırılması taslak metinde değerlendirilen hususlardan biri olarak öne çıkıyor. Hukuk reformu ile daha hızlı bir yargılama amaçlanıyor.

3-Hakim ve Savcıların Sosyal Medya Kullanımına Sınırlama Tartışılıyor

Üzerinde çalışmaların devam ettiği taslak metinde tartışılan konular arasında, hakim ve savcıların sosyal medya üzerinden açıklamalarına ve sosyal medya kullanımlarına sınırlama getirilmesi de bulunuyor. Bu konuda hakim ve savcıların basına yapamayacakları açıklamaların sosyal medyada yazılmasının da mümkün olmadığı üzerinde duruluyor.

4-Hukuk Fakültelerinin Müfredatında Değişiklik Bekleniyor

Hukuk reformu kapsamında, hukuk eğitiminin kalitesinin yükseltilmesi adına hukuk fakültelerinde okutulan müfredatta da bazı değişiklikler ve yenilikler yapılması planlanıyor. Bu kapsamda özellikle siber güvenlik, hava ve uzay hukuku, adli genetik, deniz ve nükleer hukuk gibi uzmanlık gerektiren alanlara da hukuk fakültelerinin yeni müfredatlarında yer verilmesi bekleniyor.

5-İnsan Hakları Konusunda Eğitimler Verilmesi Hedefleniyor

İnsan hakları eylem planı taslak metni kapsamında, öne çıkan ve hedeflenen konulardan birini de kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personellere ve görevlilere insan hakları konusunda verilecek eğitimler oluşturuyor. Bu sayede insan hakları konusunda eğitimli görevliler tarafından vatandaşlara kamu hizmeti sunulması planlanıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!