featured

İş Görüşmesi Nasıl Olmalı | İş Görüşmelerinde Nasıl iyi Bir İzlenim Bırakırız

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘İş görüşmesi nasıl olmalı?’ sorusuna verilebilecek en güzel cevap iyi bir izlenim bırakmak. Her gün onlarca insanla tanışılmakta ve onlarda daha iyi bir izlenim bırakmaya gayret edilmektedir. Ama bunca kalabalık içerisinde karşınızdaki birey sizi hatırlamakta zorlanabilir ya da yanlış tanıyabilir. İşte tanıştığınız insanlar tarafından da hatırlanmak ve onlarda iyi bir izlenim bırakmak için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.

Bu noktalara dikkat ederek kendinizi karşı tarafa iyi anlatma ve tanıtma fırsatı yakalamış olacaksınız. Öncelikle kendinizi değerli hissedin ve olduğunuz gibi samimi bir şekilde davranın.

Başarılı İş Görüşmesi Nasıl Olur | Olumlu İş Görüşmesi Nasıl Olur

İş görüşmelerinde iyi bir izlenim bırakmak, kişiler tarafından hatırlanmak ve profesyonel olduğunuzu göstermek için birkaç dikkat etmeniz gereken noktalar bulunmaktadır.

1- Başarılı İş Görüşmesi Nasıl Olmalı: Profesyonel

‘İş görüşmesi nasıl olmalı?’ sorusunun ilk durağı profesyonel olmaktır. Profesyonel olan insanın iş hayatında başarılı olması kaçınılmazdır. Bu nedenle yapmanız gereken hangi işi yaparsanız yapın, profesyonel olun. Dış görünüşünüzün iyi olmasına her zaman dikkat edin ve karşınızdaki kişide duruşunuzla saygı uyandırın. Görüşünüzle karşınızdaki kişiyi iyi bir izlenim bırakarak etkileyin. Profesyonel bir duruş, beraberinde saygıyı, güveni ve başarıyı getirir unutmayın!

2- İş Görüşmesi Nasıl Olmalı: Amaç Net ve Tek Olmalı

İnsanlar sizi nasıl hatırlasın istiyorsanız düşünün ve ona göre bir strateji belirleyin. Amacınızın net olmasına dikkat edin. “İş görüşmesi nasıl olmalı, iyi bir izlenimin hedefi nedir, amacınız nedir veya önemli biriyle mi tanışmanız gerekiyor, insanlar sizi nasıl hatırlasın istiyorsunuz?” bu soruların cevabını önce bir düşünün. “kimle tanışmalıyım, nasıl bir iletişim kurmalıyım?” gibi sorular için küçük bir strateji belirleyin ve enerjinizi bu soruların cevaplarına yönlendirin. Enerjinizi böylelikle doğru yere aktarmış ve boşa zaman harcamamış olursunuz.

3- Başarılı İş Görüşmesi Nasıl Olmalı: Herkesi Dinlemeli

Toplantıdasınız ya da bir arkadaş ortamında, bazı insanları dinleyip bazı insanları dinlememezlik yapmaktan kaçınmalısınız. Mümkün olduğunca herkesi dinlemeye gayret edin ve geri dönüşler yapmaya özen gösterin. Karşınızdaki kişilerle bir şeyler paylaşın. İyi bir izlenim bırakmak istiyorsanız tek kişi üzerinden ziyade çoğunluk üzerinde iyi bir izlenim bırakın.

4-  İş Görüşmesi Nasıl Olmalı: Aktif Konuşmacı Olmalı

‘İş görüşmesi nasıl olmalı?’sorusunun cevaplarından biri de aktif konuşmacı olmaktır. Bir ortamda sessiz sakin insanların hatırlanma ihtimali genellikle düşüktür. Bu nedenle konuşmalara katılmaya çalışın. Konunun akışına uygun anılarınızı anlatabilir, küçük hikayelerden bahsedebilirsiniz. İnsanların sizi bir sonraki karşılaşmada hatırlama ihtimali aktif bir şekilde konuşmaya katıldığınız sürece daha da yüksek olacaktır.   

5- Başarılı İş Görüşmesi Nasıl Olmalı: Alışılmışın Dışında Olun

Sıradanlığı bırakın ve alışılmışın dışına çıkın. Alışılmışın dışında olan şeyler genelde her zaman daha fazla hatırlanır. Yanlış anlaşılma olmamalı, ‘sırf hatırlanın diye farklı davranın’ denmiyor. Kendinize has farklı tarz oluşturabilirsiniz. Size “Nasılsın?” sorusu sorulduğu zaman cevabınız farklı olsun, kendinize özgü farklılığınızı ortaya koyun. Karşı tarafa farklı olduğunuzu hissettirin, herkesin verdiği cevabı vermeyin. Farklılığı denemekten korkmayın.

6- İş Görüşmesi Nasıl Olmalı: Pozitif Olun-Gülümseyin

‘İş görüşmesi nasıl olmalı?’ sorusunun cevaplarından biri de negatif düşüncelerden uzak durmalı. Negatif insanlardan genellikle kimse hoşlanmaz. Kişiler bir ortamda en güler yüzlü ve enerjik insanlara doğru meylederler. Siz de güler yüzle tercih edilenler arasında olun ve aynı zamanda pozitif düşünün. Tanıştığınız insana gerçekten samimi bir şekilde tebessüm edin ve “sizi tanıdığıma gerçekten memnun oldum” mesajını verin. İş görüşmesindeki ilk izlenimde iyi bir imaj çizmenize yardımcı olacak en güzel davranışlardan biri de samimi bir gülümseme olacaktır.

7- Başarılı İş Görüşmesi Nasıl Olmalı: Etkili Bir Beden Dili

İlk izlenimde beden dilinin ne kadar önemli olduğu artık herkes tarafından biliniyor. Kendinizden emin duruş biçimi sergileyin ve ‘Ben buradayım!’ deyin.  Dinlerken ve konuşurken göz teması kurun ve çekimser, korkar bir duruş sergilemekten uzak durun. Kendinizi tam ifade edin, diğer türlüsü ortamlarda ya da iş görüşmelerinizde işinize yaramayacaktır.

8- Başarılı İş Görüşmesi Nasıl Olmalı: Mütevazi

‘İş görüşmesi nasıl olmalı?’ sorusunun başka bir durağı da mütevazi olmaktır. Mütevazi olun ve kendinizi beğenmiş tavır sergilemekten uzak durun. Kendini beğenmiş bir şekilde davranmak genelde hoş karşılanmayan bir durumdur. Ancak bu durumu hoş karşılayanlar yine kendini beğenmiş insanlar ve rekabet ortamı arayan insanlardır. Böylesi insanlar oldukça azdır ve tercih oranı düşüktür. İnsanlar tarafından kendini beğenmişlik, kişilerle iletişim kurmaya engel olur ve insanları sinirlendirmeye neden olur. Bu nedenle elinizden geldiğince mütevazi olmaya hoşgörülü davranmaya gayret edin.

9- Başarılı İş Görüşmesi Nasıl Olmalı: Bağ Kurun

‘İyi bir iş görüşmesi nasıl olmalı?’ sorusuna farklı bir cevap olarak kişilerle bağ kurmayı verebiliriz. İlk kez tanışacağınız kişilerle buluşma gerçekleşeceği zaman önce kişinin kim olduğuna dikkat edin. Sizinle yaptığı paylaşımları baz alarak konu üzerine bağ kurmaya çalışın. Örneğin bu bir eğitim ve şehir olabilir ya da memleket. Bağ kurmak samimi ve dostane ilişkilerin başlamasına da kapı aralayacaktır. Tabi bu durumda kişiler hakkında uygunsuz algılanabilecek olumsuz yorumlar yapmaktan kaçının. Olabildiğince ortak tanıdıklarınıza odaklanın. Böylelikle kişiye daha samimi gelecek ve samimi bir ortam oluşmasını sağlayacaksınız.

10- Başarılı İş Görüşmesi Nasıl Olmalı: İsim İle Hitap

İş görüşmesinde iyi bir izlenim bırakmanın en etkili yollarından biri de kişiye ismiyle hitap etmeniz. Kişilerin konuşma esnasında gözlerine bakın ve isimleriyle hitap etmeye çalışın. Diyaloglarda da tekrar isimleri kullanın.

11- Başarılı İş Görüşmesi Nasıl Olmalı: Göz Teması Kurmak

‘İş görüşmesi nasıl olmalı?’ sorusunun başka bir durağı da göz teması kurmak olmalı. Konuşma anında karşıdaki kişinin gözlerine bakın ve karşı tarafın kendini değerli ve önemli hissetmesini sağlayın. Odada bulunan herkesle göz teması kurmaya çalışın.

12- Başarılı İş Görüşmesi Nasıl Olmalı: Duruş Dik Olmalı

İş görüşmesinde duruş oldukça önemlidir. Kendinizden emin bir şekilde dik oturun ama baston yutmuş gibi görünmekten de uzak durun. Robot gibi görünmek yerine kendinden emin ve güzel bir oturuş ile görüşmenizi devam ettirin.

13- Başarılı İş Görüşmesi Nasıl Olmalı: Kendiniz Olun

İş görüşmesinde olabildiğince kendiniz olun ve sakinliğinizi koruyun. Gerginliğinizi bir kenara bırakın, aksi halde karşınızdaki kişilerin gerginliğinizi fark edebileceğini unutmayın. Göz doldurmaya çalışmayın ve kendinizi gerçek kişiliğinize bırakın.

14- Güzel Vakit Geçirdiğinizi Gösterin

İş görüşmesi nasıl olmalı?’ sorusunun son durağındayız. Kişilerle güzel vakit geçirdiğinizi onlara hissettirin ve onları yeniden görmekten mutluluk duyacağınızı belirtin. Sonrasında mesaj bile atabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!