featured

Fotografik Hafıza Teknikleri ile Hafızanızı Güçlendirin

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fotografik hafıza teknikleri, sayesinde sözcüklerin çeşitli görseller halinde kodlanarak akılda kalıcılığı artırılmakta ve insanların bu noktadaki sorunlarına cevap olmaktadır.

Beyin egzersizlerinin yapılması, fotografik hafızanın geliştirilmesi açısından en etkili yöntemler arasında bulunmaktadır. Bu amaca hizmet eden beyin egzersizleri bulunmaktadır. Fotografik hafıza teknikleri kitabı ya da fotografik hafıza teknikleri pdf dosyalarını rahatlıkla elde edebilirsiniz ve kendinizi bu yönde geliştirebilirsiniz. İnternet ortamında ya da basılı yayınlar aracılığı ile de kolaylıkla bu egzersizlere ulaşmanız mümkün olup, görsel hafızanızı güçlendirmede kullanabilirsiniz.

Bu etkinliklerde genellikle sizden istenilen, size gösterilen görselleri sırası ile hatırlayarak doğru şekilde seçebilmenizdir.  Görsel hafıza tekniklerinin ilk hedefi akılda görselleri tutmaktır. Bu nedenle ilk olarak her şeyden önce görselleri akılda tutma yeteneğini geliştirmek gerekmektedir.

Fotografik Hafıza Nedir?

Fotografik hafıza, sözcüklerin çeşitli görseller halinde kodlanarak akılda tutulduğu hafıza türüdür. Akılda kalmasını istediğiniz kelimeler bir süre sonra hafızadan silinebilmektedir.

Fotografik hafıza teknikleri ile kelimelerin akılda kalıcılığı sağlanmaktadır. Böylelikle akılda kalmasını istediğiniz kelimelerin bir süre sonra hafızadan silinmesini engellemiş olacaksınız. Soyut nesnelere göre somut nesnelerin akılda tutulması daha kolay olmaktadır. Çünkü somut olan nesnelerin insan zihninde karşılığı bulunmaktadır ve belirli bir görsele karşılık gelmektedir.

Kullanılan bazı teknikler sayesinde fotografik hafıza güçlendirilmektedir ve bu teknikler yardımı ile soyut nesnelerin akılda tutulması daha da kolay olmaktadır. Böylelikle fotografik hafızayı daha da etkili kullanabilmek amaçlanmaktadır.

Fotografik Hafıza Alıştırmaları

Fotografik hafıza teknikleri ile akılda kalıcılığını güçlendirmek adına yapılan tekniklerden birkaçı. Fotografik hafıza teknikleri işe yarıyor mu? Sorusu akıllara geliyorsa uygulayarak bu tekniklerin faydalarını keşfedebilirsiniz ve sizdeki değişikliğin farkına varabilirsiniz.

1- Fotografik Hafıza Teknikleri ile Kişinin İsmini Hatırlamak İçin

Fotografik hafıza teknikleri yeni tanıştığınız kişilerin isimlerini kolaylıkla hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Yeni tanıştığınız kişilerin adlarını hatırlamıyorsanız fotografik hafıza alıştırmaları sayesinde kendinizi bu yönde geliştirebilirsiniz.

Yeni bir isim öğrendiğiniz zaman ilk olarak yapmanız gereken o isimle görsel bir imaj oluşturarak ismi hatırlamayı sağlayabilirsiniz. Tanıştığınız kişinin ismi ile dış görünüşünde yer alan bir detay arasında bağlantı oluşturduğunuz zaman o kişiyi gördüğünüzde detay sayesinde isim de aklınıza kolaylıkla gelecektir. Abartılı bir bağlantı kurmanız durumunda akılda kalıcılık da o kadar artacaktır.

2- Fotografik Hafıza Teknikleri ile Nesneler Arasında Bağ Kurmak

Bir listede bulunan nesneleri hatırlamanız gerekiyorsa o nesneleri aralarında tuhaf bağlantılar oluşturarak birbirlerine bağlayabilirsiniz. Böylelikle oluşturduğunuz hikaye içinde yer alan nesneleri daha kolay hatırlayabildiğinizi fark edeceksiniz.

3- Karanlık Ortam

Fotografik hafıza teknikleri ile hafızanızı güçlendirerek ezber gücünüzü de artırabilirsiniz. Daha çok psikolojik yöntem olarak kullanılan teknikte, ışığı kontrolünüzde olan bir karanlık oda gereklidir. Hatırlamak istediğiniz yazıları yazabileceğiniz kağıdı alarak karanlık odaya geçiniz. Ezberlemeyi istediğiniz cümleleri rahat görebileceğiniz şekilde kağıda yazınız ve kağıdı yeterli mesafede göz hizasında olacak şekilde koymalısınız. Odanın ışığını söndürdükten sonra gözünüzün oda karanlığına alışmasını sağlayın. Gözünüz oda karanlığına alıştıktan sonra paragrafa bakarak ışığı açınız ve hemen yeniden kapatınız. Bu uygulama sayesinde paragrafın görüntüsü zihninizde görsel bir nesne olarak kalmaya başlayacaktır. Yaptığınız bu alıştırmayı bir ay boyunca her gün 15 dakika yaptıktan sonra bir metne baktığınız zaman onu kısa sürede ezberleme yeteneğinizin geliştiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir.

4- Fotografik Hafıza Teknikleri ile Kişiyi Hatırlama

Fotografik hafıza teknikleri kişileri hatırlamanıza yardımcı olacaktır. İlk kez gördüğünüz insanların yüzünü diğer görüşmenizde hatırlayamıyorsanız bu yöntemi kullanabilirsiniz. Dikkatsizlikten ya da hatırlamak için bir amacın olmamasından kaynaklı insan yüzleri hatırlanmayabilir. Bir insanı hatırlamanızı sağlayacak en önemli etken o kişi ile neden ilgilendiğinizdir. Sizde ilginizin kaynağını belirleyerek o kişiyi hatırlama şansınızı arttırabilirsiniz. Tanıştığınız kişilerin yüzüne dikkatlice bakarak ve yüzünde ilginizi çekecek bir nokta bularak, onu görsel hafızanıza kaydetmek işinizi kolaylaştırabilir. Ufak detaylar sayesinde hafızanızda kalıcılığı sağlayabilirsiniz.

5- Mekan Yönetimi

Fotografik hafıza teknikleri mekânsal bağlar kurabilirsiniz ve fotografik hafızanızı güçlendirebilirsiniz. İnsan beyni muhteşem bir şekilde mekânsal ve görsel bilgileri kuvvetli bir şekilde işleyebilmektedir. Hafıza tekniklerinden biri olan mekan yönetimi bu özelliği kullanarak fotografik hafızayı güçlendirmeyi amaçlar. Garip ve ilginç olan şeyler sıradan şeylere oranla akılda kalma şansı daha yüksek olanlardır. Bu nedenle her gün geçtiğimiz yollar ya da zaman geçirdiğimiz mekanlar ile ilgili tuhaflıklar oluşturursak hafızamızda tutmak istediğimiz detaylarla birleştirildiğinde, detayların akılda kalıcılığını artırmış oluruz. Örnek verdiğimiz zaman kalabalık ve oldukça büyük otoparkta aracınızı park ettiğiniz yeri hatırlamak için aracın etrafındaki nesnelerden birini seçiniz. Seçtiğiniz nesneye tuhaf bir anlamlar yükleyiniz ve o nesneyi gördüğünüz zaman arabanızın orada olduğunu hatırlayabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!