featured

Rock’n Roll’un Kralı Elvis Presley Kimdir | Elvis Presley Hayatı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Oluşturduğu kendine özel tarzı, yaptığı müzik ve çalkantılı yaşamı ile yaşadığı dönem kadar sonrasında da hiç unutulmayan Elvis Presley, aramızdan ayrılmasına karşın günümüzde de en çok dinlenen ve tanınan müzisyenlerden biri durumunda. Şöhreti hala süren bu ünlü isim kısa hayatına sığdırdığı şarkıları, konserleri, albümleri ve filmleriyle etkisini hala daha sürdürüyor.

Elvis Presley Hayatı

8 Ocak 1935 yılında Amerika Mississipi’de dünyaya gelen Elvis Aaron Presley, maddi durumu iyi olmayan bir ailede yaşamına başladı. Babası, aynı zamanda çiftçilik de yapan bir kamyon şoförü iken annesi ise dikiş makinesi kullanıyordu. Elvis, ikiz kardeşinin ölü olarak doğması nedeniyle tek çocuk olarak büyüdü. Aile olarak kiliseye bağlı olan bir evde büyüyen Elvis ile annesi, babasının hapse düşmesiyle evlerini kaybettiler.

Okul hayatında da oldukça sessiz bir çocuk olan müzik dünyasının büyük kralı Elvis Presley, uzun favorileri ile ilk müzik deneyimlerine de okul yıllarında başladı. 10 yaşında katıldığı bir fuar şarkı yarışmasında ikinci olan Presley, lise döneminde girdiği okul müzik yarışmasında ise birinci olması ile müziğe dört elle sarıldı.

Annesinin kendisine aldığı gitar ile bir anlamda hayatı değişen Elvis Presley, 1948 yılında ailesi ile birlikte Memphis’e taşındı. Burada bulduğu her fırsatta müzik ile ilgilenen Elvis, liseyi bitirdiğinde bir elektrik firmasında kamyon şoförü olarak çalışmaya başladı. Bu dönemde daha da uzattığı favorileri ile 1950’lerden sonra Elvis ile üne kavuşan ultra volümlü “Pompadour Saç Tarzı”nı geliştirdi.

Elvis Presley Müzik Hayatı

Küçük yaşlardan beri devam ettiği kilisede dinlediği şarkılar ve ilahiler, ünlü yıldızın müzikle olan bağını güçlendirmişti. İşte bu dönemin etkisi olarak şöhreti tüm dünyaya ulaştığında dahi ilahiler söylemeye devam edecekti. Blues ve Jazz tarzlarıyla tanışmasıyla Elvis Presley, müzik şirketlerine başvurmaya başladı. Sun Recording’de plak yapımcısı olan Sam Philips’in kendini beğenmesi ile siyahi bir gırtlağa ait sesleri de çıkarabilen Elvis için hayat değişmeye başladı. ‘That’s All Right” isimli ilk stüdyo performansı ile Rock’n Roll tarzını başlatan Elvis için şöhret kapıları sonuna kadar açıldı.

YouTube video

İlk single çalışması olan ‘Heartbreak Hotel’ ile müzik listelerine hızlı bir giriş yapan Rock’n Roll’un kralı, 28 Ocak 1956’da ünlü televizyon programı Stage Show’a çıkarak, TV ekranları ile tanıştı. Bundan sonra ise müzik dünyasında adeta bir patlamaya neden oldu. Artık plak ve kayıtları adeta yok satıyordu.

Elvis Presley Nasıl Sinemaya Adım Attı?

Müzik kariyerinde yakaladığı başarının ardından, Love Me Tender isimli şarkısı ile aynı adı taşıyan ilk filmini ise 1956 Kasım’ın da çekti. Daha sonraki dönemde 31 Hollywood filminde yer alan Elvis Presley, şarkıları kadar filmleri ile de hafızalara kazındı. “Şarkısız bir gün yaşanmış değildir” diyerek, müzik aşkını ortaya koyan bu ünlü yıldız, 1958 yılında askerliğini yapmaya başladı. Aynı yıl içinde hastalık nedeni ile 46 yaşındaki annesini kaybetti.

YouTube video

1959 yılı Kasım’ın da ise Priscilla Ann ile tanışarak büyük bir aşk yaşamaya başladılar. 1967 yılında Elvis, önce Grammy müzik ödülünü kazandı, ardından da 1 Mayıs 1967 günü Priscilla Ann ile evlendi. Bu evliliklerinden 1968 yılında kızları Lisa Marie Presley doğdu. 1973 yılında ise Elvis Presley ile Priscilla Ann Presley boşandılar.

YouTube video

Elvis Presley’in kızı Lisa Marie Presley, bir büyük efsanenin kızı olarak dünyaya geldikten sonra 1994 yılında bir diğer büyük müzik efsanesi Michael Jackson’la evlenecekti. Müzik kariyeri boyunca üç kez Grammy ödülü alan, belgesel nitelikteki filmi Elvis on Tour ile Altın Küre film ödülünü kazanan ve Amerika’nın en prestijli ödüllerinden biri olan Bing Crosby ödülüne de layık görülen Elvis’in 1975 yılına gelindiğinde sağlık sorunları başladı.

Elvis Presley Neden Öldü ?

Elvis Presyley ölümü oldukça merak edilenler arasındadır. Sağlık sorunlarının başladığı 1975 yılında henüz 40 yaşında olan Elvis, albüm ve turne çalışmalarına ara vermeden devam ediyordu. 1976 yılında daha da çok artan sorunlara karşın çalışmaya ara vermeyen ünlü yıldız Elvis Presley, 16 Ağustos 1977 günü, bir turne hazırlığı öncesinde evinde baygın bulundu. Kaldırıldığı hastanede tüm çabalara karşı hayata tutunamayan Elvis, hayatını kaybetti. Rock’n Roll müziğin kralı hayata gözlerini yumduğunda henüz 42 yaşındaydı.

Bu kadar erken bir yaşta aramızdan ayrılmasına karşın Elvis Presley, kısa hayatında imza attığı müzikal çalışmaları ve filmleriyle gerçek bir efsaneye dönüşmüş durumda. Günümüzün halen daha en çok dinlenen şarkıcılarından biri olan bu efsanevi isim, yıllardır süregelen taklitleri ile de asla gündemden düşmüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!